Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
opara uvjerava da je split siguran

Splitski ubojica hitno prebačen u Zagreb, prijeti li mu osveta?

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/5
13.01.2020.
u 22:03

Splićani su pod psihozom i traumom zbog krvoprolića kakvo se ne pamti, ocijenio je gradonačelnik Opara

Filip Zavadlav, osumnjičen za trostruko ubojstvo u subotu u splitskom Varošu, nije bio sposoban dati iskaz u Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu. Bio je rastrojen, navodno ima suicidalne misli. Nazočna je bila stalna sudska vještakinja, psihijatrica Dolores Britvić koja je utvrdila kako zbog psihičkog stanja nije raspravno sposoban i kako ga je potrebno uputiti na psihijatrijski tretman u Bolnicu za osobe lišene slobode u Zagrebu. U Zatvorsku je bolnicu stigao u večernjim satima.

Reagirao ministar

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv Filipa Zavadlava zbog sumnje da je počinio tri kaznena djela teškog ubojstva i kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom jer je propucao jedno vozilo i fasadu kuće.

Istaknuli su kako postoji sumnja da je “u cilju bezobzirne osvete prema većem broju osoba iz narkomanskog miljea koji su iznuđivali, prijetili i fizički napadali njegova brata i njega osobno, na protupravan način nabavio automatsku pušku s većom količinom streljiva” i lišio života Marina Ožića Pajića, Marina Bebeka i Juru Torlaka.

1/12

Osumnjičenika za trostruko ubojstvo branit će odvjetnik Branko Šerić kojeg je angažirala Facebook grupa Pravda za Filipa, s 18.000 članova (koja je u međuvremenu ugašena). Potvrdio je to za Večernji list sam Šerić.

 

Branko Šerić kazao nam je i da nije uobičajeno da pritvorenik odmah iz prostora za zadržavanje ide u Bolnicu za osobe lišene slobode u Zagrebu što se u ovom slučaju dogodilo. Dakle, odvjetnik sumnja da za to postoje neki sigurnosni razlozi. No, o njima nije htio detaljnije govoriti. Rekao je da ne bi ulazio u splitske rekla-kazala, no ako je on čuo informacije o potencijalnim prijetnjama ili osveti da se nada da ih policija zna još i bolje.

O stravičnom zločinu koji je potresao Hrvatsku oglasio se i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

– Imam potpuno povjerenje u stručnost, profesionalnost i efikasnost hrvatske policije tako da ćemo i u sljedećem razdoblju učiniti sve kako bismo stanje sigurnosti, odnosno percepciju sigurnosti doveli do razine da se građani osjećaju sigurnima unatoč tome što statistike zapravo idu u prilog policijskom radu vezano za upravo donesene analize 2019. po kojima je policija napravila rezultate koji su nekoliko puta veći i bolji nego u proteklom razdoblju – rekao je Božinović.

Konferenciju za novinare održao je i gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara koji je također istaknuo da je Split siguran grad.

– Statistički podaci pokazuju da Split i Splitsko-dalmatinska županija, unatoč velikom broju gostiju, u usporedbi s ostalim u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe imaju manje kaznenih djela – rekao je Opara.

Dodao je kako je važno izbjeći stigmatizaciju grada Splita kao grada slučaja.

– Ovaj grad živi od sigurnosti. Svaki obračun, posebno tako brutalan koji se dogodio u subotu, mora nas potaknuti na preispitivanje svih onih kojima je to posao. Uslijedit će sociološke analize, a sada je važno policiji i odvjetništvu dopustiti da završe svoj posao do kraja, a da se mi za to vrijeme suzdržimo od donošenja zaključaka i nervoze – poručio je Opara.

1/19

Mir se vratio na ulice

Komentirao je i činjenicu što je upravo on objavom na Facebooku informirao javnost da je osumnjičeni za trostruko ubojstvo uhićen, prije no što je tu informaciju javnosti dala policija.

– Nije normalno da građani misle da osumnjičenik šeta s oružjem po gradu, histerija je mogla nastupiti. Ako mogu smiriti građane informacijom koju imam, a da time ne kršim zakon, uvijek ću tako postupiti. Mir se vratio na ulice – rekao je.

Komentirao je i potporu koju od brojnih građana dobiva trostruki ubojica.

– Svi smo uznemireni ovim događajem, ali ne treba opravdavati uzimanje pravde u svoje ruke – poručio je Opara.

Nakon što je trostruki ubojica podržan na društvenim mrežama, Torcida je izvjesila transparent s natpisom “Ni krivog ni dužnog ubili te, brate, prokleti oni koji ti mrtvo ime blate! Marin Ožić Paić, 1995. – 2020.”, u spomen na člana, jednog od ubijenih. I on je poznat policiji. Zbog dilanja.

VIDEO Trostruko ubojstvo u Splitu: Nosio pušku po gradu i tražio iduću žrtvu

Komentara 47

MO
Mostar1
19:43 13.01.2020.

Sada kad se vratio mir i normala dileri i ucjenjivaci mogu nastaviti posao i policija se ispricava sto nisu dilali par dana ali ce oni to izgubljeno nadoknaditi

SE
sekator2
20:24 13.01.2020.

Gospodo, mora se poštovati presumpcija nevinosti. Ovaj je čovjek pred zakonom u ovom trenutku potpuno nevin. To što netko misli da je nešto vidio ne znači ništa. Tek po provedenom kaznenom postupku i pravomoćnoj sudskoj presudi možemo govoriti o njegovoj eventualnoj krivnji. Moraju se utvrditi sve činjenice. Dotada je on samo jedan, po mojim estetskim kriterijima, vrlo lijep mladić koji se ima pravo kandidirati za gradonačelnika Splita i, obzirom na svoja dosadašnja iskustva, poraditi na tome da Split postane sigurniji grad. Presumpcija nevinosti gospodo, presumpcija nevinosti. Najvažnije je da budemo legalisti i da se držimo zakona. Sve drugo je put u anarhiju. A u konačnici, ako se eventualno i utvrdi da je zastranio, nitko ne može odanim ljudima zabraniti da mu odnesu kolače u zatvor dok se on polako vraća na pravi put. Idemo dalje!

Avatar Cibertron
Cibertron
21:02 13.01.2020.

Trebalo bi napraviti jednu web stranicu koja bi bila van dometa facebook cenzure u kojoj bi se moglo objaviti ANONIMNO imena i prezimena dilera koji haraju ovim prostorima. Tako neka se vidi tko je na stubu srama i zašto. U Puli je isto takav problem sa dilerima za koje policija zna ali ih pušta van uz novčani mito.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije