Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Preminuo Dragutin Drk, uspješno je vodio jednu od naših najvećih prehrambenih tvrtki

Uspješno je vodio Vindiju koja je prerasla u jednu od najvećih prehrambenih tvrtki u Hrvatskoj.
08. veljače 2021. u 13:06 27211 prikaza
Dragutin Drk
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Prema pisanju lokalnih varaždinskih medija, preminuo je poduzetnik Dragutin Drk (84), vlasnik varaždinske Vindije.

Grupa Vindija Budite heroji koje Hrvatska treba Dragutin Drk: Čim se situacija smiri, prijeti nam opet uvoz...

Rođen je 1937. u Varaždinu, a u Vindiji, koja se tada zvala Gradska mljekara Varaždin, zaposlio se 1961. godine kao poslovođa. Već 1965. godine izabran je za direktora, a nakon pretvorbe i privatizacije 90-ih godine postaje većinski vlasnik. Uspješno je vodio kompaniju koja je prerasla u jednu od najvećih prehrambenih tvrtki u Hrvatskoj. U sastavu grupacije su Vindija, Koka, Vindon... 

Drk je završio srednju mljekarsku školu. Bio je stipendist grada Županje, ali kad im se javio, rekli su mu da ne trebaju mljekare. Zaposlio se 1961. u Gradskoj mljekari Varaždin koja je tada imala 20-tak zaposlenih. Od 1961. do 1965. uz rad studira ekonomiju. Direktor postaje 1965. godine, a 1967. Gradskoj mljekari mijenja ime u Vindija prema jednoj špilji u blizini Varaždina. Dvije godine kasnije političkom odlukom Vindija se priključuje Zagrebačkoj mljekari, ali se 1977. ponovno osamostaljuje. Te godine tvrtka dobiva prvu liniju za sterilizaciju mlijeka i počinje s punjenjem u tetrapak ambalaži.

Dragutin Drk
1 / 6

Tijekom pretvorbe i privatizacije 1993. dotadašnji socijalistički direktor postaje najveći dioničar i ostaje predsjednik Uprave. Uz njega još ima 142 dioničara. Svoje najveće širenje Vindija je napravila kupnjom Varaždinske Koke 1995. koja je u to vrijeme bila u gubicima i dugovima. 2006. je otvorena tvornica stočne hrane u Varaždinu. Time je taj poslovni sustav postao potpuno zaokružen.

Puno je ulagano u modernizaciju tvrtki, poslovanje se širilo. Kupljene su neke tvornice i u regiji. Vindija je tako otvorila u Plandištu kraj Vršća u Srbiji novu tvornicu  prerađevina, ulagalo se i u BiH, najviše u distrikt Brčko. Godine 2012. Vindija je kupila mljekaru Senta. Danas u sustavu Vindije radi više tisuća ljudi, od te tvornice ovisi i više od deset tisuća kooperanata. Ukupna imovine Vindije procjenjuje se na više od 100 milijuna eura.

Jedemo uglavnom domaće Potražnja veća nego lani: Zagorske purice planule, a Vindija svoje i peče za građane

Drk je bio vlasnik 96 posto dionica Vindije. Bio je jedini član Uprave. – To ne znači da sam apsolutni vladar – rekao je pojašnjavajući kako imaju samostalni menadžment i sve se odluke donose na osnovu timskog rada.

U toj tvrtki na rukovodećim položajima rade i dvije njegove kćeri Dubravka Drk-Mravlinčić i Tamara Drk-Vojnović. Živio je u vili u središtu Varaždina. Ljeti se odmarao u svojoj kući na otoku Krku. Javnost ga pamti i po tome što je kupio prvi Bentley u Hrvatskoj. Uglavnom mu je stajao u garaži. Pojasnio je kako su ga kćeri nagovorile na to jer je na posao išao jedno vrijeme s Renaultom 5 dok nije kupio Mini Cooper. Na poslovne sastanke vozio ga je službeni vozač kompanijinim Mercedesom.

izvoz Vindiji, Krašu, Ziganteu... ‘smiješi’ se kinesko tržište

U slobodno vrijeme ranije je trčao i igrao tenis, a dva puta tjedno išao je na fitness. Drk je počekom devedesetih bio član HDZ-a. Bio je od 1993. do 1996. član varaždinskog gradskog vijeća a od 1997. do 2000. zamjenik gradonačelnika. Vindija je redovito financirala i političke stranke. Godine 2008. tako je HDZ-u donirala 200 tisuća kuna, a sljedećih godina taj je iznos smanjivala, no zato je Drk 2011. maksimalni iznos od 200 tisuća kuna dao SDP-u iako ga ranije nije financirao.

Unatoč poodmakloj dobi nikad nije razmišljao o povlačenju.

Čačić: Njegov je moto - samo najbolje je dovoljno dobro

"Danas je u Varaždinu preminuo gospodin Dragutin Drk, jedan od najznačajnijih hrvatskih gospodarstvenika, vrhunski menadžer, jedinstven i po tome što je cijeli svoj radni vijek proveo u istoj radnoj sredini u kojoj je školovanjem i sposobnošću napredovao kroz sve faze proizvodnje do pozicije predstavnika uprave i vlasnika. Poslovni moto najboljih, pa tako i gospodina Drka, sa kojim sam blisko surađivao preko 40 godina bio je "Samo najbolje je dovoljno dobro".

Svi mi koji smo ga poznavali i cijenili, a posebno 5000 obitelji vezanih uz poslovni sustav koji je vodio, duboko smo svjesni činjenice da će biti nemoguće nadoknaditi njegov odlazak. U svoje i u ime svoje supruge obitelji izražavam najdublju sućut", stoji u izrazu sućuti župana Radimira Čačića.

Damir Zorić: Drk je zadužio čitavu poslovnu zajednicu

Sućut je izrazio i dr.sc. Damir Zorić, glavni direktor HUP-a.

"U ime cijelog HUP-a i svoje osobno izražavam najdublju sućut obitelji pokojnog gospodina Drka kao i svim zaposlenicima Vindije. Vindija je dugogodišnja važna članica HUP-a, jedna od tvrtki koje su svojim aktivnim djelovanjem obogatile rad naše Udruge prehrambene industrije i poljoprivrede te podigle njen značaj i prepoznatljivost u javnome prostoru. Gospodin Drk svojim je angažmanom zadužio čitavu poslovnu zajednicu te nam je u naslijeđe ostavio svoje bogato iskustvo i djelovanje, a kao poduzetnik bit će zapamćen po neumornoj predanosti i vrijednome radu", navodi dr. sc. Zorić. 

Čehok: Drago je bio čovjek svestranih interesa

Povodom vijesti da je u 84. godini preminuo Dragutin Drk,  poznati varaždinski gospodarstvenik i direktor Vindije, gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Ivan Čehok uputio je brzojav sućuti.

"Njegovo znanje i umijeće vođenja jednoga od najvećih prehrambenih i gospodarskih subjekta u Varaždinu i Hrvatskoj ostat će trajno nadahnuće kako onima koji će nastaviti voditi sustav Vindija tako i svim poduzetnicima. Gospodin Drago nije bio samo poduzetnik i gospodarstvenik. Kao čovjek svestranih interesa, svojim je nesebičnim radom podupirao naraštaje varaždinskih sportaša, uključivao se u humanitarne aktivnosti i pomagao kulturne projekte. Nekoliko godina obnašao je i dužnost zamjenika gradonačelnika grada Varaždina (1997. - 2001.), usko surađujući sa gradskom upravom u razvoju gospodarstva. Za svoje djelo primio je i Nagradu grada Varaždina. Kao i iza svih osoba koje stvaraju, iza gospodina Dragutina Drka ostat će trajno djelo, poslovni sustav Vindija, kao i nemjerljiv doprinos gradu u kojem živimo te svim onim sredinama u kojima Vindija djeluje", istaknuo je Čehok. 

Zagreb: Predstavljen šesti međunarodni turnir u hrvanju Zagreb Open Grand Prix 2019
'SVI SMO PLAKALI'
Prije 14 dana izgubio sestru pa napravio podvig života: 'Sve bih dao da je ona živa'
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti