Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Laburisti:

'Fiksiranje tečaja tek vatrogasna mjera jednokratne koristi'

Dragutin Lesar
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
20.01.2015.
u 13:51

Mladen Novak potez Vlade vidi kao "topli čaj građanima kao bolesnicima"

Vladina mjera fiksiranja tečaja švicarskog franka na 6,39 kuna na jednu godinu bit će tek vatrogasna mjera jednokratne koristi i kupovanje vremena od Vlade ako se ne naprave i neki dodatni potezi, ocijenili su predstavnici Hrvatskih laburista. Podsjetili su da su prije 1505 dana upozoravali Hrvatsku narodnu banku na sigurnu erupciju devizne klauzule tražeći od tadašnjeg guvernera Željka Rohatinskog hitno rješenje. U međuvremenu su u srpnju 2011. te ponovno u srpnju 2012. godine predložili Zakon o ukidanju devizne klauzule, no i bivša HDZ-ova i aktualna Kukuriku vlada taj su prijedlog odbile.

– Zato mi opet predlažemo i potpunu zabranu valutne klauzule kroz izmjene Zakona o obveznim odnosima te konverziju u kunu svih kredita s valutnom klauzulom, ne samo onih u švicarskim francima. Pozivam i guvernera HNB-a da objavi podatke jesu li se banke koje su s dužnicima dogovarale vraćanje u ''švicarcima'' zaduživale na financijskom tržištu u francima, eurima ili su se koristile domaćim kreditnim potencijalom – kazao je predsjednik Kluba zastupnika Hrvatskih laburista Dragutin Lesar na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

Osvrnuo se i na izjavu premijera Zorana Milanovića da će se fiksiranje tečaja franka na 6,39 kuna izvršiti intervencijom u Zakonu o potrošačkom kreditiranju.

– To znači da se to odnosi samo na kredite građana izvan poslovnih aktivnosti. Dakle ne odnosi se na kredite vezane uz franak koje imaju obiteljska poljoprivredna gospodarstva, poduzetnici, obrtnici i slobodne profesije – pojasnio je Lesar koji upravo zbog toga ovaj Vladin prijedlog vidi kao vatrogasnu mjeru.

Traže i hitnu obustavu svih ovrha pokrenutih na osnovi kredita uz valutnu klauzulu sve dok Vrhovni sud ne donese presudu temeljem tužbe udruge Franak koju su primili 12. kolovoza 2014. te dok Ustavni sud ne donese odluku o prijedlogu ocjene ustavnosti devizne klauzule podnesenom još 26. siječnja 2011.

– Tek pravorijek Ustavnog i Vrhovnog suda može biti osnova za priznavanje takvih ugovornih odnosa. Otezanje sudova s donošenjem odluke sigurno je pod utjecajem financijskog lobija koji naprosto sprečava donošenje presuda ili ih odgađa. A ako same banke sada krenu prema pravosudnim tijelima, brzina odlučivanja će biti blizu brzine svjetlosti – primijetio je Lesar.

Predsjednica Hrvatskih laburista Nansi Tireli podsjetila je kako su laburisti zbog svog upozoravanja na problem valutne klauzule proglašavani demagozima i populistima.

Vezani članak

– U prosincu 2010. otvorenim smo pismom tražili od guvernera Rohatinskog da hitno reagira i da se ukine valutna klauzula. Nije nas čula ni Vlada Jadranke Kosor ni nakon parlamentarnih izbora Vlada Kukuriku koalicije. Važno je bilo samo lijepiti nam etiketu populista. A danas je izgleda populizam postao moderan. Strah od građana i gubitka vlasti konačno je došao do Vlade koja nas je cijelo vrijeme arogantno odbijala – komentirala je Nansi Tireli.

Mladen Novak ovaj potez Vlade vidi kao "topli čaj građanima kao bolesnicima".

– Ali to nije cjelovito rješenje jer treba ponuditi lijek. Čuli smo neke prijedloge i moram reći da se Laburisti ne mogu složiti s konverzijom kredita u euro jer to sutra donosi neke nove probleme – zaključio je Mladen Novak.

Komentara 5

Avatar smokeonthewater
smokeonthewater
14:38 20.01.2015.

... dobro kažu laburisti ... što je sa onima koji su podigli kredite zbog poslovanja ? ... mislim da će Ustavni sud imati puno posla ... prvo banke će osporavati odluke vlade ... zatim svi drugi korisnici kredita bez obzira uz koju valutu su vezani ... a na kraju i "švicarci" čiji krediti će zakonom biti izuzeti od zaštite ... strava ...

Avatar Marko232
Marko232
14:25 20.01.2015.

Kako su svi ti naši političari, sindikalisti, analitičari pametni u komentiranju problem sa "švicarcima". Danas kada je započeo naš brodolom svi se sjetili biti pametni. Što niste bili tako pametni 2006. godine kada su se djelili takvi krediti. Ili koje godine je već to masovno počelo.

SA
saralopar
14:30 20.01.2015.

Ne kužim kak vatrogasna kak jednokratna kad će trajati GODINU DANA!!! Pa jel vi sebe čujete? Banke su ponudile 3mjeseca, u susjednim zemljama za iste stvari vlada ni prstom nije mrdla...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije