Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
još danas predaja kandidature

Favoritu Peđi Grbinu za vratom puše Željko Kolar

Foto: PIXSELL
1/4
31.08.2020.
u 06:27

Splitskodalmatinska i zagrebačka organizacija najveće su enigme, a zajedno imaju najviše članova

Za manje od mjesec dana SDP će dobiti novog šefa. Još danas svi koji žele istaknuti svoju kandidaturu to mogu i napraviti, ali kako stvari, stoje uz Peđu Grbina, Mirelu Ahmetović, Željka Kolara i Marina Percana pitanje je hoće li još itko ući u bitku za lidera.

Ide i Ranko Ostojić?

Dio izvora kaže kako u utrku sigurno ide i bivši ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, dio kako će se kandidirati samo za člana Predsjedništva i da neće otežavati situaciju Grbinu. A njemu pozicija ionako nije nimalo jednostavna jer su se od trenutka kada se kandidirao za šefa SDP-a pa do danas okolnosti ipak nešto promijenile. On je prvi istaknuo kandidaturu na krilima činjenice da je na izborima dobio najveći broj preferencijalnih glasova od svih SDP-ovaca i već ga se u startu de facto proglašavalo pobjednikom, no danas je jasno da ulazi u vrlo neizvjesnu utakmicu čiji će se ishod znati vjerojatno tek nakon drugog kruga izbora.

Nije tajna da je SDP duboko podijeljena stranka i da će to ostati nakon izbora, tko god pobijedio. A grupiranja po terenu oko potencijalnih kandidata upućuju upravo na to. I nema tu neke nove dijagnoze. Oni koji su bili protiv Bernardića danas su mahom za Grbina, a oni koji su do jučer podržavali Bernardića i održavali ga na životu našli su nove nade – Željka Kolara koji je oko sebe okupio najveći broj šefova županijskih organizacija te Mirelu Ahmetović koja slovi kao kandidatkinja s potporom Zlatka Komadine, trenutačnog v.d. šefa stranke. Prognoziranje rezultata zato djeluje kao težak zadatak.

Video - Kolar: Sjećanje na Račana budi emocije, Milanović je fajter, Bernardić nije pokazao sve svoje kvalitete

Kolar, kažu, možda trenutačno izgleda kao netko tko iz dana u dan dobiva potporu viđenijih SDP-ovaca poput Mišela Jakšića ili Stjepana Kovača, što nije zanemarivo, ali s druge stane činjenica da ga podupire više od deset šefova županijskih organizacija deklarira ga ne samo kao kandidata sjevera nego kandidata Iblerova trga. A to nakon izbornog poraza kod članstva i nije neka referencija.

e neka referencija. No čak i na tom sjeveru, koji je mahom za Kolara, vidi se koliko je situacija u SDP-u shizofrena s obzirom na to da šef krapinsko-zagorskog SDP-a Siniša Hajdaš Dončić ne daje potporu u kandidaturi Željku Kolaru, koji je čovjek te organizacije i krapinsko-zagorski župan, već Peđi Grbinu. Kolar koji pokazuje veliku energiju i želju za pobjedom ima, čuje se, i najveći dio slavonskih organizacija na svojoj strani s izuzetkom osječko-baranjske u kojoj će članovi odani Biljani Borzan biti za Grbina, a oni koje kontrolira Domagoj Hajduković podijelit će se između Kolara i Ahmetović.

U primorsko-goranskom SDP-u može se očekivati da će glasove podijeliti Grbin i Ahmetović, dok u Dalmaciji, kažu izvori, Grbin ipak stoji bolje od Kolara. Osim ako se ne kandidira i Ranko Ostojić.

Split je nepoznanica

– Uz Grbina je većina članova Šibensko-kninske županije, Zadarske te Dubrovačko-neretvanske u kojoj je trenutačno najjače ime ono gradonačelnika Ploča Miše Krstičevića, koji je također uz Grbina – kaže naš izvor iz SDP-a.

Splitsko-dalmatinska i zagrebačka organizacija najveće su enigme, a zajedno imaju najviše članova, oko tri tisuće od gotovo 12 tisuća s pravom glasa (članovi koji nemaju dug za članarinu).

– Split je nepoznanica. Jedan su dan za Grbina, jedan za Kolara i teško je procijeniti, a u Zagrebu Bernardićevi ljudi nešto malo rade za Ahmetović, a nešto za Kolara, što će podijeliti glasove, a Maras ne radi ništa što je za Grbina odlično – kaže naš izvor iz zagrebačkog SDP-a.

Iako je Neretvanska skupina koja je okupljala sve mlade i uspješne SDP-ove gradonačelnike i načelnike djelomično „razbijena“, naši izvori kažu kako će danas zajedno s još nekim viđenijim SDP-ovcima predati kandidature za Predsjedništvo. I iako se neće odrediti ni za jednog kandidata za šefa SDP-a, naši izvori kažu da je većina te grupacije ipak i dalje uz Grbina koji se s njima sastao još u prvom tjednu nakon što je istaknuo svoju kandidaturu.

Video - Jakšić: HDZ ima afere, od Beroša, Rimac. To SDP treba komunicirati

Komentara 11

LI
linkser2
07:26 31.08.2020.

Jad i čemer... nema ti ni L od lidera...žalosno na šta su spali, čestitke "habrim" kandidatima što su se usudili i pomisliti da bi mogli voditi stranku...doduše, vidjeli Bericu pa pomislili, "ako je mogao on mogu i ja"

DU
Deleted user
07:53 31.08.2020.

Tko je to odlučio da je Grbin favorit?

A1
A-1
07:39 31.08.2020.

Kakva stranka takvi kandidati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije