Naslovnica Vijesti Hrvatska

Evo kakvi su vozači hrvatski građani!

Istraživanje je pokazalo kako vozimo umorni, jedemo, pijemo, pušimo, lajkamo i telefoniramo za volanom
05. ožujka 2013. u 16:53 21 komentara 42 prikaza
vožnja, mobitel
Foto: Goran Jakuš/Pixsell

Čak 73 posto vozača za volan sjeda usprkos umoru, a više od trećine šalje sms-ove, e-mailove, surfa i lajka za vrijeme vožnje, pokazalo je istraživanje o navikama hrvatskih vozača koje su na 1211 ispitanika proveli Hrvatski autoklub, Euroherc i Jadransko osiguranje.

Pušenje smiruje, ali...

Čak 93 posto ispitanih je sebe procijenilo kao dobrog vozača, bez obzira na to što je čak 62 posto njih imalo prometnu nesreću. A upravo su radnje koje često činimo dok vozimo i smatramo ih bezazlenima uzrok prometnih nesreća.

Jedna od najrizičnijih je korištenje mobitela. Čak 81 posto sudionika ankete je odgovorilo da tijekom vožnje razgovara mobitelom. Razgovor je dopušten uz pomoć uređaja za telefoniranje bez pomoći ruku, ali i uz pomoć hands-free uređaja koncentracija je smanjena. Još je opasnije tipkanje na mobitel, koje je dolaskom pametnih telefona još rizičnije, a čak 36 posto ispitanika tijekom vožnje šalje poruke ili koristi društvene mreže. Znanstveno je dokazano da se prosječno vrijeme reakcije vozača koji piše poruku ili e-mail udvostručuje, što može imati kobne posljedice. Globa za korištenje mobitela u vožnji je 500 kuna.

– Istraživanje je pokazalo da vozači koji se ne ponašaju rizično imaju veće šanse da izbjegnu prometne nezgode, dok se većina vozača osvijestila da čini prekršaje, ali očito smatra kako se s time može nositi – kaže prometni stručnjak Nenad Zuber iz HAK-a.

Ali ima radnji koje su rizične i svakodnevno ih čini većina vozača, ali nisu prekršaji.

Primjerice, u anketi je 23 posto vozača odgovorilo da puši za vrijeme vožnje. Pušači kažu da ih to smiruje, ali traženje cigarete i upaljača, trešnja pepela i pogotovu paljenje cigarete, odvraćaju pozornost s ceste. Za volanom je dopušteno piti bezalkoholna pića, što čini, prema anketi, 73 posto vozača. I zaista, na duljem putu se ne čini da je posebno opasno popiti vodu ili sok, ali već kava može biti mnogo opasnija. Konzumiranje hrane je također dopušteno, ali je mnogo rizičnije, a da jede za volanom priznalo je 63 posto ispitanika.

Važnost sigurnosnog pojasa

Zbog prilično poraznih rezultata ankete provoditelji su pokrenuli novi osiguravateljski proizvod koji nazivaju Zona. Riječ je o dodatnom osiguranju, uz obvezno osiguranje od autoodgovornosti koje obuhvaća osiguranje vozača i putnika u slučaju nezgode, pomoć na cesti, prijevoz vozila, zamjensko vozilo...

HAK je predstavio i simulator prevrtanja kojim se ističe važnost korištenja sigurnosnih pojaseva, a isprobat će ga srednjoškolci diljem Hrvatske.

>> FOTO Pogledajte kakvi su vozači bili Zagrepčani prije 40-ak godina

ccccccc
VJEČNE SALONKE
Crvene ili one sa zmijskim uzorkom? Doznajte koje su štikle must have ovog proljeća

A1 izdvaja za Vas

  • modovisisajteMaraschino:

    svaki dan vidim na cesti kakvi su vozači... ne znam tko ih je uopće pustio na vozačkom ispitu a i kultura u prometu na niskom nivou... neki dan mi u Bjelovaru u kružnom toku neka stara b**** vozi u suprotnom ... prikaži još! smjeru (skreće ulijevo umjesto da uđe normalno u kružni tok i on meni blica i maše rukom da mu oduzimam prednost.... i taj sigurno misli kako je dobar vozač...

  • cactus:

    U HR su 80% loši vozači, najgori su iz Zagreba, pogotovo kada ih se pusti na autoput, kao da si pustio psa sa lanca.

  • Louie:

    Ima ih jos gori.