Naslovnica Vijesti Svijet

Broj zaposlenih u EU i eurozoni u četvrtom kvartalu najviši od početka mjerenja

U 28-članom EU sezonski prilagođen broj zaposlenih u četvrtom je tromjesečju na tromjesečnoj razini porastao za 0,2 posto, istim tempom kao i u prethodna tri mjeseca, objavio je Eurostat
14. ožujka 2018. u 14:33 6 komentara 146 prikaza
Broj zaposlenih u EU najveći je od početka mjerenja
Foto: Reuters/Ilustracija

Broj zaposlenih u Europskoj uniji (EU) i eurozoni u četvrtom je tromjesečju 2017. rastao više-manje nepromijenjenom dinamikom, dosegnuvši najvišu razinu otkada je europski statistički ured počeo pratiti taj podatak, pokazalo je u srijedu objavljeno izvješće.

Lajčak smatra de se EU mora snažnije angažirati oko zapadnog Balkana Lajčak: EU se mora snažnije angažirati na zapadnom Balkanu

U 28-članom EU sezonski prilagođen broj zaposlenih u četvrtom je tromjesečju na tromjesečnoj razini porastao za 0,2 posto, istim tempom kao i u prethodna tri mjeseca, objavio je Eurostat. U 19-članoj eurozoni je porastao za 0,3 posto, nakon 0,4-postotnog rasta u trećem tromjesečju. Na godišnjoj je razini u EU u zadnjem tromjesečju 2017. broj zaposlenih uvećan za 1,5 posto u odnosu na isto razdoblje godine ranije. U trećem je tromjesečju porastao za 1,6 posto. Slična kretanja zabilježena su i u eurozoni, s rastom broja zaposlenih za 1,6 posto, nakon 1,7-postotnog u prethodnom tromjesečju.

U Eurostatu procjenjuju da je u EU u četvrtom tromjesečju 2017. prema sezonski prilagođenim podacima zaposleno bilo ukupno 236,8 milijuna građana, od čega njih 156,7 milijuna u eurozoni. U oba područja broj zaposlenih na najvišim je razinama otkad se počeo pratiti taj pokazatelj, napominju u Eurostatu. U cijeloj 2017. godini broj zaposlenih u oba je područja uvećan za po 1,6 posto, slabije nego u godini ranije kada je u EU uvećan 1,2 a u eurozoni 1,3 posto, objavio je EUROSTAT.

Malta s najvećim skokom broja zaposlenih

Među zemljama EU-a čijim su podacima u Eurostatu raspolagali najveći je rast broja zaposlenih u četvrtom kvartalu u odnosu na prethodno tromjesečje bilježila Malta za 1,8 posto. Slijedi Estonija s 1,6 posto, te Finska, s 1,2 posto više zaposlenih. U skupini s najvećim rastom zaposlenosti još su izdvojeni Luksemburg i Latvija, s povećanim brojem zaposlenih za 1,1 odnosno 0,9 posto. U Hrvatskoj je broj zaposlenih uvećan za 0,7 posto u usporedbi s trećim tromjesečjem kada je zabilježio gotovo dvostruko snažniji rast, za 1,3 posto, pokazalo je Eurostatovo izvješće.

Pad zaposlenosti na tromjesečnoj razini bilježile su prema raspoloživim podacima Eurostata Italija i Poljska, za po 0,3 posto, te Grčka i Litva za po 0,1 posto. U Češkoj broj zaposlenith zadržao se na razinama iz prethodnog tromjesečja. Malta je i na godišnjoj razini prednjačila najizrazitijim rastom broja zaposlenih, za 6,1 posto. Prati je Estonija s 5,7 posto više zaposlenih. Hrvatska je u četvrtom tromjesečju zabilježila rast broja zaposlenih za 3,8 posto u odnosu na isto tromječje godine ranije, nakon 3,3-postotnog rasta u trećem tromjesečju, pokazalo je Eurostatovo izvješće. Pad broja zaposlenih na godišnoj je razini zabilježila samo Litva, za 0,5 posto, pokazuje najnovije izvješće europskog statističkog ureda.

Pejčinović Burić: Hrvatska glavni zagovaratelj članstva Makedonije u EU-u i NATO-u Biljana Borzan Biljana Borzan Parlament potvrdio zakon o pojeftinjenju dostave paketa Radne migracije U Njemačku godišnje odlazi 60.000 Hrvata, u Austriju 4000
SPAR
Kako smanjiti unos šećera
Zašto osjećamo potrebu za slatkim i kako se oduprijeti tome?
  • Startrack:

    Stace rec sad ovi koji nazivaju EU propalom. Najveca zaposlenost ikad mjerena. Interesirame kako je u Rusiji sada.

  • KaraMarko:

    Da da a kako podizu tu zaposlenost i za kakve novce se pocelo raditi po EU... to je neka druga tema

  • viki.liks:

    Radnicima robovima sa istoka to se da naravno postići kao na primjer oni Rumuni kamiondžije koji rade po EU za EU tvrtke za mali novac i spavaju i jedu po par mjeseci u kamionu jer tako moraju bez slobodnih dana.Pišite ... prikaži još! malo i o takvim istinitim stvarima a ne mažite oči ljudima samo medom.