Naslovnica Vijesti Svijet

EU se mora snažnije angažirati na zapadnom Balkanu

Lajčak je konstatirao kako je temeljeni interes EU proširiti se na zapadni Balkan, a države regije to žele zbog svog napretka, no one pritom moraju pokazati kako su bez ikakve rezerve spremne raditi na toj integraciji prihvaćajući vrijednosti Unije
14. ožujka 2018. u 11:02 2 komentara 517 prikaza
Lajčak smatra de se EU mora snažnije angažirati oko zapadnog Balkana
Foto: Luiz Rampelotto/DPA/PIXSELL

Europska unija mora se "snažnije i konkretnije" angažirati na zapadnom Balkanu jer je to u zajedničkom interesu i Unije i država regije, ali je i važan ulog u globalnom strateškom pozicioniranju, ocijenio je aktualni predsjednik Opće skupštine Ujedinjenih naroda i ministar vanjskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak u intervjuu kojega su u srijedu objavile banjolučke "Nezavisne novine".

Pejčinović Burić: Hrvatska glavni zagovaratelj članstva Makedonije u EU-u i NATO-u

"Europi je cilj politički ujedinjena i ekonomski snažna zajednica, a državama zapadnog Balkana je cilj članstvo u EU. Vjerujem da je snažnija i konkretnija EU neophodna na zapadnom Balkanu. To je zapravo i jedini način da Europska unija ostane konkurentna na globalnoj sceni", kazao je Lajčak, koji slovi za jednog od najiskusnijih europskih diplomata i za izvrsnog poznavatelja stanja na području jugoistoka Europe. Lajčak je konstatirao kako je temeljeni interes EU proširiti se na zapadni Balkan, a države regije to žele zbog svog napretka, no one pritom moraju pokazati kako su bez ikakve rezerve spremne raditi na toj integraciji prihvaćajući vrijednosti Unije.

Nedavno objavljena strategija EU za zapadni Balkan daje novi poticaj realizaciji tog zajedničkog cilja uz jasno postavljene zadaće i realistične rokove, ocjena je šefa slovačke diplomacije. "Strategija ističe da (politički) lideri u regiji ne smiju ostaviti mjesta sumnji kada su u pitanju njihova strateška orijentacija i predanost. Ja tu nemam dvojbe", kazao je Lajčak. Komentirajući stanje u Bosni i Hercegovini, u kojoj je svojedobno obnašao dužnost visokog predstavnika međunarodne zajednice, Lajčak je kazao kako se nadao da će političari u toj zemlji u proteklim godinama biti u stanju napraviti puno više za svoju zemlju.

Po njegovu sudu najvažnija zadaća koju sada valja obaviti jesu izmjene izbornog zakona, a ukoliko o tome ne bude dogovora ovaj problem mogao bi blokirati svaki budući korak ka približavanju BiH članstvu u EU. "Računica je jasna. Izostanak izmjena izbornog zakonodavstva dovest će do političke krize sa dalekosežnim posljedicama i dodatnim udaljavanjem BiH od stjecanja statusa kandidata", kazao je Lajčak, dodajući kako nije sklon nametanju rješenja nego dogovoru lokalnih političara.

Biljana Borzan Biljana Borzan Parlament potvrdio zakon o pojeftinjenju dostave paketa Parlament FBiH Jozo Pavković Parlamenti u BiH bez većina, ali vlast se 
ne može promijeniti Izraelska vlada zadovoljna je odlukom BIH Izrael pozdravio odluku vlasti u Sarajevu o povlačenju spornog imena škole
Kraš
ČOKOTERAPIJA
Mali vodič za kupovinu bez stresa: Kako izbjeći groznicu kupovanja blagdanskih darova?

A1 izdvaja za Vas

  • Avatar megacube
    megacube:

    Srbiju i C Goru jednostavno moramo pod hitno uvuci u bratsku nam Eu, doj ima vremena jer jedino tako ih mozemo paziti...Svi u regionu zajedno radimo na tome!

  • Avatar nekakav
    nekakav:

    na zapadnom balkanu je bih. a njom upravlja unijin čovjek. bosanci ne odlučuju sami o sebi, imaju dajton, ali prema kojem nije posložen izborni sustav, pa tako hrvatskog predstavnika biraju muslimani. znate li vi kojeg upravitelja bosne da je bio ... prikaži još! uspješan? jel on pročitao 'na drini ćuprija', da shvati čudnovatu bosnu? nije. što dulje budu izvan eu, bosancima će biti bolje. dal smo mi sretniji otkako smo unutra? nismo. dal su baltički narodi sretniji? nisu. poljaci? nisu. jedino si političari sretni, jer imaju 'projekte', koje će financirati 'eu fondovima'.