Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lajčak:

EU se mora snažnije angažirati na zapadnom Balkanu

Lajčak smatra de se EU mora snažnije angažirati oko zapadnog Balkana
Foto: Luiz Rampelotto/DPA/PIXSELL
14.03.2018.
u 11:02

Lajčak je konstatirao kako je temeljeni interes EU proširiti se na zapadni Balkan, a države regije to žele zbog svog napretka, no one pritom moraju pokazati kako su bez ikakve rezerve spremne raditi na toj integraciji prihvaćajući vrijednosti Unije

Europska unija mora se "snažnije i konkretnije" angažirati na zapadnom Balkanu jer je to u zajedničkom interesu i Unije i država regije, ali je i važan ulog u globalnom strateškom pozicioniranju, ocijenio je aktualni predsjednik Opće skupštine Ujedinjenih naroda i ministar vanjskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak u intervjuu kojega su u srijedu objavile banjolučke "Nezavisne novine".

"Europi je cilj politički ujedinjena i ekonomski snažna zajednica, a državama zapadnog Balkana je cilj članstvo u EU. Vjerujem da je snažnija i konkretnija EU neophodna na zapadnom Balkanu. To je zapravo i jedini način da Europska unija ostane konkurentna na globalnoj sceni", kazao je Lajčak, koji slovi za jednog od najiskusnijih europskih diplomata i za izvrsnog poznavatelja stanja na području jugoistoka Europe. Lajčak je konstatirao kako je temeljeni interes EU proširiti se na zapadni Balkan, a države regije to žele zbog svog napretka, no one pritom moraju pokazati kako su bez ikakve rezerve spremne raditi na toj integraciji prihvaćajući vrijednosti Unije.

Nedavno objavljena strategija EU za zapadni Balkan daje novi poticaj realizaciji tog zajedničkog cilja uz jasno postavljene zadaće i realistične rokove, ocjena je šefa slovačke diplomacije. "Strategija ističe da (politički) lideri u regiji ne smiju ostaviti mjesta sumnji kada su u pitanju njihova strateška orijentacija i predanost. Ja tu nemam dvojbe", kazao je Lajčak. Komentirajući stanje u Bosni i Hercegovini, u kojoj je svojedobno obnašao dužnost visokog predstavnika međunarodne zajednice, Lajčak je kazao kako se nadao da će političari u toj zemlji u proteklim godinama biti u stanju napraviti puno više za svoju zemlju.

Po njegovu sudu najvažnija zadaća koju sada valja obaviti jesu izmjene izbornog zakona, a ukoliko o tome ne bude dogovora ovaj problem mogao bi blokirati svaki budući korak ka približavanju BiH članstvu u EU. "Računica je jasna. Izostanak izmjena izbornog zakonodavstva dovest će do političke krize sa dalekosežnim posljedicama i dodatnim udaljavanjem BiH od stjecanja statusa kandidata", kazao je Lajčak, dodajući kako nije sklon nametanju rješenja nego dogovoru lokalnih političara.

Komentara 2

Avatar Cokolinda
Cokolinda
13:31 14.03.2018.

Srbiju i C Goru jednostavno moramo pod hitno uvuci u bratsku nam Eu, doj ima vremena jer jedino tako ih mozemo paziti...Svi u regionu zajedno radimo na tome!

Avatar nekakav
nekakav
13:29 14.03.2018.

na zapadnom balkanu je bih. a njom upravlja unijin čovjek. bosanci ne odlučuju sami o sebi, imaju dajton, ali prema kojem nije posložen izborni sustav, pa tako hrvatskog predstavnika biraju muslimani. znate li vi kojeg upravitelja bosne da je bio uspješan? jel on pročitao 'na drini ćuprija', da shvati čudnovatu bosnu? nije. što dulje budu izvan eu, bosancima će biti bolje. dal smo mi sretniji otkako smo unutra? nismo. dal su baltički narodi sretniji? nisu. poljaci? nisu. jedino si političari sretni, jer imaju 'projekte', koje će financirati 'eu fondovima'.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije