Naslovnica Vijesti Svijet

Parlament potvrdio zakon o pojeftinjenju dostave paketa

Europski parlament je održao zadnju raspravu o Uredbi o prekograničnoj dostavi paketa. To je kraj procesa u kojemu je kao pregovaračica u ime Europskog parlamenta radila naša europarlamentarka Biljana Borzan.
13. ožujka 2018. u 10:57 5 komentara 267 prikaza
Biljana Borzan
Foto: Ured Biljane Borzan
Pogledajte galeriju 1/4

U EU se dnevno dostavi oko 11 milijuna paketa. Nova Uredba će donijeti transparentnost na tržište dajući veću ovlast regulatornim agencijama, u našem slučaju HAKOM-u. Sve cijene koje ne odgovaraju stvarnim troškovima dostave, bit će prijavljivane Europskoj komisiji što će dovesti do pojeftinjenja dostave, kaže Biljana Borzan.

Poštar Neobično Nećete vjerovati što sve ljudi šalju poštom. Ovo su najbizarniji primjeri

Na taj način se uvodi red na jedno vrlo nelogično tržište gdje je primjerice dostava u jednom smjeru bila tri puta skuplja, nego dostava za istu udaljenost u drugom smjeru. Također, ovo je odlična vijest za Hrvatsku, jer je prekogranična dostava u manje države članice u pravilu bar dvostruko skuplja nego u veće.

[video: 24288 / ]

- Posebno mi je drago što sam u ispred Odbora za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača uspjela ispregovarati rješenja za potrošače jer im je dostava najvažniji faktor pri online kupnji. Čak 70 posto građana EU se žali da im je dostava preskupa, a više od 50 posto ne zna što učiniti u slučaju problema s dostavom. Zato sam uvela obavezu da potrošaču prilikom kupnje trgovac mora navesti sve oblike dostave koji su mu na raspolaganju sa usporedbom cijena. Isto tako, prije kupnje mora se informirati potrošača što da učini u slučaju problema - objašnjava Borzan.

Biljana Borzan osnova za promjenu zakona Borzan osigurala još 800.000 eura za istraživanje različite kvalitete proizvoda u EU Biljana Borzan Europarlamentarka Biljana Borzan u Vinkovcima: Nismo svi ravnopravni u EU Biljana Borzan regulativa eu Borzan: Neće me se Kujundžić riješiti, inzistirat ću da ograniče energetska pića
Renault Zoe
100% čista elektrika
Vidio sam budućnost – tiha je i prokleto zabavna

A1 izdvaja za Vas