Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Europski parlament podržao izbor Ivane Maletić za članicu Revizorskog suda EU-a

Za imenovanje Ivane Maletić u Revizorski sud glasovalo je 329 zastupnika, protiv je bilo njih 264, a suzdržanih 55.
16. travnja 2019. u 13:55 9 komentara 525 prikaza
Ivana Maletić
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Europski parlament je u utorak podržao izbor hrvatske kandidatkinje Ivane Maletić za članicu Revizorskog suda EU-a iako je prethodno izvjestitelj EP-a za to pitanje kazao da se radi o političkom i netransparentnom imenovanju.

Ivana Maletić KONTROLNA INSTITUCIJA EU Maletić dobila potporu Odbora EP-a za članicu Revizorskog suda

Za imenovanje Ivane Maletić u Revizorski sud glasovalo je 329 zastupnika, protiv je bilo njih 264, a suzdržanih 55.

Izvjestitelj Europskog parlamenta za imenovanje sudaca Revizorskog suda,estonski zastupnik Zelenih Indrek Tarand upozorio je prije glasanja da su gotovo svi kandidati politički izabrani.

Tarand je u obraćanju zastupnicima na plenarnoj sjednici u Strasbourgu ocijenio da Maletić ima vrlo dobre profesionalne reference za Revizorski sud, ali da su postupci imenovanja, posebice u novim članicama, "daleko od transparentnih".

Rumunjska i Hrvatska u procesu imenovanja nisu ispunili visoke standarde predviđene ugovorima EU-a, ustvrdio je estonski izvjestitelj .

Pozvao je članice da uvijek, poput Irske, kroz javnu proceduru predlažu po dvoje kandidata uzimajući u obzir i rodnu ravnotežu.

Na Tarandov istup reagirala je hrvatska zastupnica Željana Zovko (HDZ/EPP) ocijenivši ga "ideološkim" i neprimjerenim.

Ivana Maletić Odbor za EU poslove podržao kandidaturu Maletić: Zbog nove dužnosti morat ću zamrznuti članstvo u HDZ-u, ali u stranku se vraćam nakon odrađenog mandata

Hrvatska zastupnica Ivana Maletić zasad nije komentirala Tarandove ocjene. 

Ivana Maletić uspješno je prošlog tjedna prošla saslušanje i dobila potporu Odbora Europskog parlamenta za proračunski nadzor. Isto, međutim, nije ostvario rumunjski kandidat Viorel Stefan, potpredsjednik rumunjske vlade. Njegovo odbijanje potvrdio je i Europski parlament.  

Revizorski sud je posebna kontrolna institucija Europske unije, koji djeluje kao vanjski revizor Europske unije otkad je počeo s radom u listopadu 1977.

Sjedište mu je u Luxembourgu, a od 1993. stupanjem na snagu Ugovora iz Maastrichta dobija status institucije EU-a. Svaka zemlja članica ima po jednog člana Revizorskog suda, na mandat od šest godina.

Europski parlament daje mišljenje o kandidatima, a konačnu odluku donosi Vijeće koje nema obvezu slijediti mišljenje Europskog parlamenta.

Ivana Maletić Kandidirana za Revizorski sud Ivana Maletić neće biti na listi HDZ-a za europske izbore

Iako je mišljenje EP-a neobvezujuće, Maletić se pred Odborom obvezala da će odustati od kandidature ako ne dobije njegovu potporu.

Maletić je najavila da će izborom u Revizorski sud odmah napustiti sve političke funkcije, uključujući i dužnost potpredsjednice HDZ-a. 

KRANJČAROV BRAT EKSKLUZIVNO
Otkrivamo gdje je Cico proveo zadnja tri mjeseca života, brat Damir opisao posljednje dane
UHVATI BIORITAM
Koji kronotip posjedujete? Upoznajte se s ovim unutarnjim satom koji trebate slušati
 • ????:

  Dobro, ovo je bar neki napredak, dobila je potporu. Neven Mates, dosadašnji hrvatski revizor, nije dobio potporu i isto je obećao da će odustati ne dobije li ju, no gleda čuda - nije odustao. Vjerodostojno.

 • Avatar Narod
  Narod:

  Naprijed Hrvatska HR.!

 • ing-12345:

  Bljak. Ivana Maletić je HDZ-ov uhljeb i klimavac.