Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZRAEL Kopnene su snage spremne za invaziju na palestinski teritorij

Europska unija i Bliskoistočni kvartet traže prekid vatre u Gazi

Autori: Zorana Bajt, Agencije
30.12.2008.
u 17:40

Ministri vanjskih poslova zemalja članica Europske unije i Bliskoistočni kvartet zatražili su prekid vatre u pojasu Gaze.

Francuski šef diplomacija Bernard Kouchner nakon sastanka europskih ministara vanjskih poslova u Parizu izjavio je da bi Izrael i Hamas trebali trajno prekinuti sukob, prenosi BBC.

Istovremeno, Bliskoistočni kvartet poručuje da traži "trenutno primirje".

Napadi na Gazu mogu potrajati više tjedana
Izrael je pak najavio danas da je spreman tjednima napadati Gazu i boriti se protiv palestinskog ekstremističkog pokreta Hamas, naglasivši da su kopnene snage spremne za invaziju.

Palestinski militanti u pojasu Gaze danas su prvi put ispalili raketu na izraelski grad Ashdod, ubivši jednu, a ranivši dvije osobe.

Raketa je pogodila autobusnu postaju, a zašla je znatno dublje u Izrael nego ijedan dosadašnji projektil ispaljen iz Gaze. Ashdod se nalazi oko 40 kilometara sjeverno od Gaze. U današnjim napadima militanti iz Gaze usmrtili su u Izraelu još dvoje ljudi.

– Spremni smo na dulji sukob i na višetjedne borbe – rekao je zamjenik izraelskog ministra obrane Matan Vilnai državnom radiju. Dodao je da Hamas raspolaže s “više stotina raketa, ali da je svakim danom sve slabiji”.

– Želimo bitno promijeniti sigurnosnu situaciju na jugu Izraela – rekao je doministar Vilnai.

Glasnogovornica izraelske vojske Avital Liebovitz izjavila je da su kopnene snage spremne na akciju protiv Hamasa u Gazi, ali nije precizirala kada bi se ona mogla dogoditi.

– Kopnene su snage spremne na djelovanje. Svi su na svojim mjestima na terenu – rekla je glasnogovornica izraelske vojske Avital Liebovitz.

Nema prekida vatre
Ona je objasnila da je to opcija koja se može ostvariti, ali da Izrael zasad napada samo iz zraka i s mora. U današnjim izraelskim zračnim napadima na zgrade vlade u pojasu Gaze, koji traju od subote, poginulo je deset Palestinaca, navode bolnički izvori. U napadima je ranjeno nekoliko ljudi. Na meti napada bile su zgrade u kojima se nalaze ministarski uredi u gradu Gazi. Ponovno je napadnuto i Islamsko sveučilište.

Istodobno, Izrael je odbacio mogućnost prekida napada i potpisivanja nekakvog novog mirovnog sporazuma, a izraelski ministar unutarnjih poslova Meir Sheetrit rekao je da “nema prostora za prekid vatre”.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon pozvao je na hitan prekid sukoba i obje strane osudio zbog eskalacije nasilja.



Olmert: Ovo je tek 'prva' u nizu ofenziva

Privremeni izraelski premijer Ehud Olmert rekao je kako je zračna operacija, tijekom koje je u četiri dana izvedeno gotovo 400 napada na Gazu, tek "prva" u nizu faza ofenzive. Od nedjelje se na rubovima pojasa Gaze gomila izraelska kopnena vojska. U posljednjim zračnim napadima poginulo je najmanje 11 osoba, čime se broj poginulih Palestinaca od početka operacije "Lijevano olovo" u subotu popeo na gotovo 370, što je, uz najmanje 1700 ranjenih, daleko najviše u posljednjih nekoliko desetaka godina izraelsko-palestinskih sukoba. (h)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije