Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UŽIVO: RAT U EUROPI

Stoltenberg: Na Ukrajini je da odluči kada će postojati uvjeti za pregovore o okončanju rata s Rusijom

FILE PHOTO: NATO Summit in Vilnius
INTS KALNINS/REUTERS
Autori: Vecernji.hr, Hina
17.08.2023.
u 22:44

EU je također odlučila da regije u Finskoj, Estoniji, Latviji i Poljskoj koje su trebale sudjelovati u programima suradnje s Rusijom i Bjelorusijom mogu sudjelovati u drugim postojećim programima.

EU je prebacio 135 milijuna eura prvobitno namijenjenih za programe s Rusijom i Bjelorusijom prema jačanju suradnje s Ukrajinom i Moldavijom, navodi se u priopćenju objavljenom u srijedu poslijepodne. "Odluka je rezultat je brutalnog rata Rusije protiv Ukrajine", rekla je povjerenica EU za koheziju i reforme Elisa Ferreira. Kijev je u srijedu priopćio da su ruske bespilotne letjelice oštetile silose i skladišta žitarica u riječnoj luci Reni na Dunavu. U napadu na Reni uništeno do 5000 tona žitarica. Rusija je jučer dronovima napala i dunavsku luku Izmail.

>> VIDEO Novi val napada na Odesu, Ukrajinci: 'Uništili smo sve ruske rakete, krhotine su uzrokovale požar'

Tijek događaja:

22:45 - Prvi teretni brod koji je isplovio iz Ukrajine nakon ruskog istupanja iz ugovora o žitaricama, stigao je u četvrtak po planu u Istanbul, unatoč ruskoj blokadi, objavile su mrežne stranice za pomorski promet. Kontejnerski brod "Joseph Schulte" koji plovi pod zastavom Hong Konga, isplovio je u srijedu iz ukrajinske luke Odese, što je izazov upućen Rusiji koja prijeti da će napasti takve brodove otkad je krajem srpnja istupila iz ugovora na temelju kojega je Ukrajina mogla izvoziti svoje žito.

Kontejnerski brod ide "novim humanitarnim koridorom" koji je uspostavio Kijev, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, pošto je Rusija za vikend ispalila hitce upozorenja u smjeru teretnog broda koji je plovio u Izmajil, luku na Dunavu na jugu Ukrajine.

Turska je u četvrtak prekinula šutnju o toj pucnjavi i uputila "upozorenje" Rusiji nakon hitaca ispaljenih u nedjelju. Moskva je uz to pojačala napade na ukrajinsku lučku infrastrukturu na Crnome moru i na Dunavu nakon istupanja iz ugovora o žitaricama koji je potpisan uz posredovanje UN-a i Turske, a na snagu je stupio u ljeto 2022.

POVEZANI ČLANCI:

Ugovor je omogućavao izvoz ukrajinskih žitarica preko luka na jugu Ukrajine, unatoč blokadi koju je uvela Rusija. Međunarodna zajednica traži način kako osigurati rute za prijevoz žitarica u ostatak svijeta prije jesenje žetve. Ukrajina i Rusija vodeće su svjetske izvoznice žitarica. 

Lanjski ugovor je pridonio padu svjetskih cijena hrane i donio Ukrajincima velike prihode. Ukrajina sada izvozi Dunavom velik dio svojih poljodjelskih proizvoda. Rusi su istupili iz ugovora o žitaricama tvrdeći da nije ispunio svoju svrhu, a ta je pomoći ljudima kojima prijeti glad, napose u Africi. Rusija je nakon toga zatražila od Turske pomoć u izvozu žitarica u afričke zemlje mimoilazeći Ukrajinu.


14:30 - Na Ukrajini je da odluči kada će postojati uvjeti za pregovore o okončanju rata s Rusijom, rekao je u četvrtak glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, naglasivši da Savez nije promijenio svoje stajalište.

"Ukrajinci i samo Ukrajinci su ti koji mogu donijeti odluku o tome kada će postojati uvjeti za pregovore. Oni su ti koji za pregovaračkim stolom mogu donijeti odluku što je prihvatljivo rješenje", rekao je Stoltenberg. Govoreći na konferenciji u norveškom gradu Arendalu, dodao je da je uloga NATO-a da podržava Ukrajinu.

Stoltenberg je to izjavio nakon što je predstojnik njegova ureda Stian Jenssen u utorak rekao da će se Ukrajina naposljetku možda morati odreći teritorija u korist Rusije u sklopu dogovora o okončanju rata. Jenssen je kasnije rekao da mu je žao zbog te izjave. "Njegova (Jenssenova) poruka je ista kao moja poruka, koja je i glavna poruka NATO-a, a to je da se politika NATO-a nije promijenila - mi podržavamo Ukrajinu", rekao je Stoltenberg.

NATO je na samitu prošli mjesec poručio da će Ukrajina biti pozvana u članstvo kada se "članice dogovore i ispune uvjeti" te da zemlja ima pravo sama izabrati svoj put neovisno o Rusiji.


11:00 - Ukrajina se prestala nadati da će ove godine dobiti borbene zrakoplove F-16 američke proizvodnje, nakon što je mjesecima pritiskala zapadne saveznike da isporuče napredne zrakoplove za obranu od ruske invazije.

"Očito je da nećemo moći braniti Ukrajinu ove jeseni i zime s F-16", rekao je glasnogovornik zračnih snaga Jurij Ihnat za ukrajinsku televiziju. "Postojala je velika nada da će ovaj zrakoplov postati dio naše protuzračne obrane i zaštititi nas od raketa i terora bespilotnih letjelica iz Rusije", dodao je. Ihnat je naglasio kako je barem postignut određeni napredak jer će ukrajinski piloti i tehničari moći započeti obuku na borbenu zrakoplovima "u bliskoj budućnosti".

GALERIJA Prekinuto djetinjstvo: Djeca žrtve ruske agresije

FILE PHOTO: NATO Summit in Vilnius
1/24

Članice NATO-a Nizozemska i Danska predvode koaliciju od 11 zemalja za obuku ukrajinskih pilota na zapadnim borbenim zrakoplovima, ali obuka ne znači da će F-16 stvarno biti isporučeni. Niti jedna država se do sada nije obvezala poslati ih Ukrajini. Zrakoplovi iz skladišta u Nizozemskoj, Belgiji, Danskoj i Norveškoj također bi mogli biti predani kasnije. Međutim, obećana obuka još nije organizirana. Zračna podrška posebno nedostaje ukrajinskim snagama tijekom postojeće protuofenzive.


10:37 - Ukrajina je u prvoj polovini kolovoza izvezla 820.000 metričkih tona žitarica preko svojih luka na rijeci Dunav, trenutno njezinoj glavnoj izvoznoj ruti, objavila je konzultantska kuća APK-Inform. APK-Inform nije pritom dao usporedne brojke.

Ukrajina tradicionalno većinu svoga žita izvozi preko crnomorskih luka Odese i Mikolajiva, ali je sada te terete prisiljena prebaciti na Dunav nakon što se Rusija sredinom srpnja povukla iz sporazuma o izvozu žita preko crnomorskih luka kojem je posredovao UN. No, nedavni ruski napad i na lučku infrastrukturu mogli bi utjecati na izvoz Dunavom.

Kijev je u srijedu priopćio da su ruske bespilotne letjelice oštetile silose i skladišta žitarica u riječnoj luci Reni na Dunavu.  Prvi zamjenik ukrajinskog ministra poljoprivrede Taras Vysotskiy rekao je za nacionalnu televizijsku postaju da je u napadu na Reni uništeno do 5000 tona žitarica. Rusija je jučer dronovima napala i dunavsku luku Izmail.


10:30 - EU je prebacio 135 milijuna eura prvobitno namijenjenih za programe s Rusijom i Bjelorusijom prema jačanju suradnje s Ukrajinom i Moldavijom, navodi se u priopćenju objavljenom u srijedu poslijepodne.

"Odluka je rezultat je brutalnog rata Rusije protiv Ukrajine", rekla je povjerenica EU za koheziju i reforme Elisa Ferreira. EU je također odlučila da regije u Finskoj, Estoniji, Latviji i Poljskoj koje su trebale sudjelovati u programima suradnje s Rusijom i Bjelorusijom mogu sudjelovati u drugim postojećim programima.

POVEZANI ČLANCI:

>> VIDEO Eksplozija u Rusiji: Poginulo najmanje 25 osoba

Ključne riječi

Komentara 74

Avatar mr.HIMARS
mr.HIMARS
11:40 17.08.2023.

FSB je pokazao tijela navodno ubijenih ukrajinskih diverzanata koji su navodno planirali provokacije na teritoriju Ruske Federacije. Zanimljivo da navodni ukrajinski diverzanti, kojima pomaže cijela vojna industrija NATO zemalja, koriste kvadrokoptere s naljepnicom “Vlasništvo FSB-a Rusije”? ruska propaganda je tragikomična....

BA
bavovna
11:42 17.08.2023.

"Mađarska dogovorila s Ruskom Federacijom odgodu plaćanja za izgradnju nove nuklearne elektrane... Ruska Federacija dati Mađarskoj kredit od 10 milijardi eura za izgradnju dva bloka Paksh II. Države će se dogovoriti o iznosu kredita koji će se koristiti za izgradnju najmanje šest mjeseci prije početka proračunskog razdoblja (to jest, do 1. srpnja svake godine). "...sramotno kako mađari kapitaliziraju svoju podršku ruskoj agresiji na tisućama ubijenih Ukrajinaca

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
11:28 17.08.2023.

Rusi trebaju donijeti važnu stratešku odluku, da li uporno braniti Herson ili prebaciti dio snaga iz Hersona u Zaporožje gdje puca ruska obrana uz rizik da ako Ukrajina ima vojne rezerve, a ruski visoki zapovjednici tvrde da Ukrajina nema nikakve rezerve, tada bi Ukrajina relativno lako kroz Herson došla do granica Krima. Zaporožje: 35. ukrajinska brigada mornaričkog pješaštva, koja je uz još dvije mornaričke pješačke i jednu oklopnu brigadu uspješno oslobodila utvrđeni sektor Urozhaine ide oprezno dalje prema jugu kroz otvoreni teren. Robotyne: Prednje postrojbe ukrajinskih trupa su na sjeveru mjesta Robotyne iz kojeg su ranije bile izbačene. Herson: Ukrajinci su uspostavili dva pontonska mosta preko pritoka rijeke Dnjepar, a moguće je da grade i most preko samog Dnjepra. Satelitske snimke od prije dva dana to ne pokazuju, trebali bi biti na lijevoj strani rijeke nasuprot mjesta Ponyativka na desnoj obali.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije