Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U EUROPI

Prva snimka napada na Krimski most, Ukrajinci koristili posebni dron: 'Obećavam vam, bit će uzbudljivo'

Foto: screenshot/CNN
1/2
Autori: Vecernji.hr, Hina
16.08.2023.
u 22:51

Ukrajinsko Ministarstvo obrane objavilo je dvije video snimke. U prvom videu, vidi se eksplozija topničke granate. Na drugoj snimci, ukrajinci koriste ubojito kasetno streljivo koje je zabranjeno u većini zemalja, ali ne u Rusiji, Ukrajini i SAD-u.

Velika skupina bespilotnih letjelica ruske vojske ušla na područje ušća rijeke Dunav i krenula prema riječnoj luci Izmail blizu granice s Rumunjskom. Čula se i protuzračna obrana u području u blizini dviju dunavskih luka - Izmail i Reni. Ukrajinske dunavske luke činile su oko četvrtinu izvoza žitarica prije nego što se Rusija povukla iz sporazuma o sigurnom prolazu za izvoz ukrajinskih žitarica preko Crnog mora.

VEZANI ČLANCI

Poštovani čitatelji, ovaj članak s praćenjem događaja prethodnog dana je završen. Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu sada možete pratiti u novom članku

Tijek događaja:

22:52 - Ruska vlada protjerala je Evu Hartog, dopisnicu za "Politico" Europe iz Moskve, objavio je taj medij u srijedu. Politico je objavio da je time prvi put neki strani novinar izbačen iz Rusije otkako je ruska invazija na Ukrajinu u veljači 2022. godine narušila odnose Kremlja sa Zapadom.

Novinar Wall Street Journala, američki državljanin Evan Gershkovich uhićen je pod optužbom za špijunažu prošlog ožujka. Novine poriču optužbe, a američki State Department proglasio je Gershkovicha "nepravedno pritvorenim".

Hartog, nizozemska državljanka, provela je desetljeće izvještavajući iz Rusije, piše Politico. Tvrtka je rekla da joj je prošli tjedan rečeno da joj se viza neće produljiti te u roku šest dana mora napustiti zemlju. "Iznimno smo razočarani ovim postupcima, ali oni ne umanjuju nepokolebljivu predanost Politica da izvještava o ruskoj vladi i njezinom ratu u Ukrajini", priopćio je Jamil Anderlini, glavni urednik Politico Europe. 

"Nadamo se da će se Eva i Politico vratiti u Moskvu u bliskoj budućnosti kako bi nastavili naše činjenično i nepristrano izvještavanje o ruskoj politici", dodao je. 

Već i prije uhićenja Gershkovicha, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova izjavila je da je završilo "maksimalno favoriziranje" koje je prethodno iskazano stranim novinarima u Rusiji. "Sada je sve gotovo. Morat ćete živjeti na novi način i podnijeti zahtjev za dokumente", rekla je na Zaharova na konferenciji za medije u veljači.

Situacija za ruski neovisni tisak je sumorna. Oko 1000 ruskih novinara napustilo je zemlju od početka rata, prema medijskim izvješćima.


18:57 - Ruska sigurnosna služba (FSB) objavila je u srijedu da je "eliminirala" četiri ukrajinska "diverzanta" koji su iz Ukrajine pokušali ući u Brjansku oblast uz granicu. FSB i snage ruskog ministarstva obrane "spriječili su pokušaj ukrajinske obavještajno-diverzantske skupine da uđe na ruski teritorij", navodi sigurnosna služba u priopćenju objavljenom na svojoj službenoj mrežnoj stranici.

"Četvorica diverzanata su eliminirana", tvrdi, ne navodeći kada se pokušaj upada dogodio.

Kako navodi FSB, "strano oružje, eksploziv, uređaji za komunikaciju i navigaciju" te bespilotne letjelice s oznakama ruske države i s naljepnicama na kojima piše "vlasništvo ruskog FSB-a" pronađeni su na mjestu sukoba s tom skupinom. To "svjedoči o pripremama radi provociranja i akcija sabotaže na ruskom teritoriju", tvrdi FSB.

POVEZANI ČLANCI:

Guverner Brjanske oblasti Aleksandr Bogomaz rekao je da se pokušaj upada skupine "šest diverzanata" dogodio u srijedu u 6.00 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Ovo je drugi pokušaj upada u zadnja dva dana o kojemu je izvijestila Rusija. Bogomaz je još u utorak izjavio da je u njegovoj oblasti spriječen upad "skupine (ukrajinskih) diverzanata". Po njegovim riječima, u tom incidentu nitko nije ozlijeđen.

U ruskim područjima uz granicu s Ukrajinom već nekoliko mjeseci raste broj napada dronovima koje, tvrdi Moskva, izvodi Kijev.


14:00 - Litavska vlada u srijedu je odlučila zatvoriti dva od šest graničnih prijelaza s Bjelorusijom zbog "geopolitičkih okolnosti" nastalih pošto je Bjelorusija prihvatila pripadnike ruske plaćeničke skupine Wagner.

Susjedna Poljska zatvorila je ove godine sve osim jednog graničnog prijelaza prema  Bjelorusiji zbog uhićenja novinara poljskog porijekla te izgona poljskih diplomata. Poljsko-bjeloruski reporter Andrzej Poczobut osuđen je na osam godina zatvora zbog kritičkog izvještavanja o režimu u Minsku koji je naklonjen Moskvi.

Poljska je prošli tjedan objavila da planira rasporediti dodatnih 10.000 vojnika na granici s Bjelorusijom koji će se pridružiti već raspoređenim vojnicima.  U Poljskoj već dulje vrijeme raste zabrinutost zbog aktivnosti plaćeničke grupe Wagner u Bjelorusiji i sve većeg broja migranata iz kriznih područja koji preko susjedne zemlje žele neovlašteno ući u Europsku uniju.

Prošle godine Poljska je osigurala visokom ogradom 418 kilometara dugu granicu s Bjelorusijom, a u listopadu će istodobno s parlamentarnim izborima održati referendum o tome treba li je očuvati.


13:30 -  Ukrajinske službe sigurnosti (SBU) ustupile su CNN-u ekskluzivnu snimku na kojoj se vidi trenutak napada na most na Krimu koji se dogodio u srpnju. Radi se o posebnom događaju budući da su Ukrajinci u tom napadu koristili eksperimentalni morski dron.

Vasilij Maljuk, šef SBU-a, rekao je za CNN kako je korišten dron naziva 'Sea Baby' te da je on rezultat višemjesečnog razvoja koji je započeo neposredno nakon invazije. 

- Bespilotne morske letjelice jedinstveni su izum Službe sigurnosti Ukrajine. Niti jedna privatna tvrtka nije bila uključena. Pomoću ovih bespilotnih letjelica nedavno smo uspješno pogodili Krimski most, veliki jurišni brod i SIG tanker - rekao je Maljuk.

Dron je u srpnju nosio 850 kilograma eksploziva prilikom napada na jedan od betonskih potpornih stupova mosta. CNN je dobio dvije snimke. Jedna pokazuje udar na dio mosta za cestovni promet, a drugi na dio mosta namijenjen za željeznički promet.

Maulik je rekao i kako se radi na novim zanimljivim operacijama, uključujući i one na Crnom moru. - Obećavam vam, bit će uzbudljivo, posebno za naše neprijatelje - rekao je Maljuk.


9:40 -  Ukrajinsko Ministarstvo obrane objavilo je dvije video snimke. U prvom videu, vidi se eksplozija topničke granate. Na drugoj snimci, ukrajinci koriste ubojito kasetno streljivo koje je zabranjeno u većini zemalja, ali ne u Rusiji, Ukrajini i SAD-u.

 


9:35 - "Obrambene snage nastavljaju svoju ofenzivu, posebno u smjerovima Melitopolja i Berdjanska. Postigle su uspjeh u području Urožajne gdje učvršćuju položaj na osvojenim granicama", rekao je glasnogovornik Glavnog stožera Ukrajine Andrij Kovaliov.

Urožajne je ključno rusko uporište koje kroz dolinu rijeke Mokri Jali, vodi prema okupiranom Mariupolju. Cijeli ukrajinski korpus marinaca koncentriran je na prvoj crti ove fronte kako bi ojačao pritisak niz dolinu rijeke.

POVEZANI ČLANCI:

Dok su napredovali istočno i zapadno od Urožajna, Ukrajinci su Rusima ostavili samo jedan izlaz iz mjesta, cestu koja vodi prema jugu, a dok su se rusi povlačili, ukrajinci su ih pratili dronovima i navodili na njih topničke baterije.


9:20 - Kontejnerski brod isplovio je u srijedu iz ukrajinske južne luke Odesa, postavši prvi brod koji koristi privremeni crnomorski pomorski koridor uspostavljen nakon raspada sporazuma o žitu uz posredovanje UN-a prošlog mjeseca, rekao je ukrajinski dužnosnik, piše CNN. Brod je bio zaglavljen u luci od početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači prošle godine.


8:10 - Ukrajinske zračne snage u srijedu su priopćile da je velika skupina bespilotnih letjelica ruske vojske ušla na područje ušća rijeke Dunav i krenula prema riječnoj luci Izmail blizu granice s Rumunjskom. Grupe na društvenim mrežama izvijestile su da su čule hice protuzračne obrane u području u blizini dviju dunavskih luka - Izmail i Reni.

Guverner južne regije Odese, Oleh Kiper, zamolio je stanovnike okruga Izmail da se sklone oko 1,30 ujutro po lokalnom vremenu, a sat vremena kasnije prekinuo je uzbunu za zračni napad.

Ukrajinske dunavske luke činile su oko četvrtinu izvoza žitarica prije nego što se Rusija povukla iz sporazuma o sigurnom prolazu za izvoz ukrajinskih žitarica preko Crnog mora. One su od tada postale glavna izlazna ruta, a žito se šalje u rumunjsku crnomorsku luku Constanta za daljnju otpremu.

Ruski napad na luku Izmail povećao je globalne cijene hrane početkom kolovoza.

VIDEO Eksplozija u Rusiji, više poginulih

Ključne riječi

Komentara 78

Avatar zapadna turska
zapadna turska
09:43 16.08.2023.

"Afrika je dio ruskog svijeta" - vladika Leonid, egzarh moskovski u Africi...zar rusija nije antikolonijalistički i antiimperijalistički brat!?!? ili su rusi OPET lagali? kao i za sve do sada!

DU
Deleted user
07:32 16.08.2023.

Najmanje 11 osoba, uključujući četiri ruska vojnika, navodno je ubijeno kada je došlo do pucnjave između pripadnika snaga ruskog predsjednika Vladimira Putina u okupiranom području južne Ukrajine. Ruski dužnosnici kažu da je do pucnjave došlo kada su se čečenski borcii odani Kremlju sukobili s ruskim vojnicima u selu Urzuf, oko 40 kilometara od ukrajinskog lučkog grada Mariupolja, koji su snage Moskve do temelja razorile i okupirale prošle godine.

TS
To sam ja!
08:35 16.08.2023.

"Ukrajinske oružane snage deokupirale su Urozhaine. Branitelji su ukopani na granicama, ofenziva se nastavlja. Slava ZSU!! 💪💪", — Ministarstvo obrane UA

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije