Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U MANJE OD MJESEC DANA

Epilog sezone petardi: Djetetu amputirana šaka, maloljetna osoba ostala bez oka...

Ilustracija petarde
Foto: Borna Filic/PIXSELL/Ilustracija
1/7
18.01.2024.
u 12:19

Tijekom provođenja akcije prilikom uporabe pirotehničkih sredstava nije bilo smrtno stradalih osoba, ali su tri osobe teško ozlijeđene, a 16 lakše.

Policija je objavila rezultate operativne akcije "Mir i dobro", koju Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) provodi tradicionalno već 30 godina tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana. Riječ je o razdoblju kada dolazi do povećanog korištenja, ali i nezakonite uporabe pirotehničkih sredstava.

Akcija se provodila od 11. prosinca do 7. siječnja. U navedenom su razdoblju sve policijske uprave diljem Hrvatske provodile niz preventivnih aktivnosti. Građane se pozivalo na suzdržavanje od uporabe pirotehnike, ali i upozoravalo na opasnosti od zlouporabe oružja, eksplozivnih i rasprskavajućih sredstava. 

Time se željelo utjecati na smanjenje broja ozljeda uslijed nestručnog, neopreznog i nezakonitog rukovanja pirotehničkim sredstvima. Tijekom provođenja akcije prilikom uporabe pirotehničkih sredstava nije bilo smrtno stradalih osoba, ali su tri osobe teško ozlijeđene, a 16 lakše.

Među teško ozlijeđenim osobama nalazi se dijete mlađe od 14 godina s područja Osijeka, maloljetna osoba mlađa od 18 godina s područja Čakovca i jedna punoljetna osoba s područja Vinkovaca. Djetetu je amputirana šaka, maloljetna osoba je ostala bez oka, dok je punoljetna osoba zadobila prostrijelnu ranu

VEZANI ČLANCI:

Među lakše ozlijeđenim osobama nalazi se sedmero djece mlađe od 14 godina, troje maloljetnika mlađih od 18 godina i 6 punoljetnih osoba. U navedenom razdoblju policijski službenici izuzeli su: 69 komada oružja, 7178 komada streljiva, 1.27 kilograma eksploziva, 17 komada eksplozivnih sredstava (bombe i dr.) i 5695 komada pirotehničke galanterije.

Također su zabilježena: dva propucavanja stanova, dva propucavanja kuća, osam propucavanja automobila i tri slučaja propucavanja drugih objekata. Evidentirano je 26 prekršaja i 18 kaznenih djela koja su vezana uz korištenje pirotehničkih sredstava, oružja i streljiva.

Prošlogodišnja akcija Mir i dobro 2022./2023. bila je jedna od uspješnijih, odnosno evidentiran je dosad najmanji broj ozlijeđenih osoba - šest je osoba ozlijeđeno (2 teške tjelesne ozljede i 4 lake), od kojih su obje teško ozlijeđene osobe bile djeca.
 Također, tada je evidentirano 18 prekršaja i 12 kaznenih djela koja su vezana uz korištenje pirotehničkih sredstava, oružja i streljiva.

VIDEO Mladi ispaljivali vatromet na automobile

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije