Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koprivnica

Stiže autobus na struju i za početak vozi gratis

autobus
Foto: Gradska uprava
1/2
09.06.2015.
u 06:30

Kružna će linija ići od kampusa preko centra, bolnice i kolodvora, a u testnoj fazi neće biti naplate za građane

Nekoliko mjeseci nakon uvođenja električnih automobila za gradske službenike, Grad Koprivnica pokreće i javni prijevoz električnim autobusima. Prvo od dvaju vozila, koja će isporučiti zagrebačka tvrtka Dok-ing, pobjednik na javnome natječaju, stiže idući tjedan. Ugovor je "težak" oko milijun i pol kuna, a sufinancira ga EU u sklopu projekta Civitas Dynamo.

– U testnoj fazi implementacije autobusnih linija dogovoreno je da neće biti naplate vožnje za građane, a njezina duljina ovisit će o količini i kvaliteti podataka koje ćemo prikupiti – kaže glasnogovornica gradske uprave Gordana Biondić. Prva linija kojom će prometovati električni autobusi bit će od sveučilišnog kampusa preko gradskog centra, pa bolnice, dvaju prigradskih naselja i autobusnog kolodvora natrag do kampusa.

Zahvaljujući višegodišnjoj brizi o energetskoj učinkovitosti, Koprivnica je nedavno primila ekološku nagradu Energy Globe Award 2015, kao najbolji hrvatski grad na tome polju. Dio zasluga namaknula je nabava pet električnih automobila za službenike. Prije njihova dolaska troškovi goriva bili su oko 86.000 kuna godišnje, a sada će se, prema procjeni, spustiti na 14.600. Tome svakako pogoduje i to što se struja za punjenje automobila trenutačno ne naplaćuje. HEP je u Koprivnici izgradio čak pet punionica, no još nije razvio sustav naplate. Prema nekim najavama, ići će ili na sustav bonova, poput onih za mobitele, ili na personalizirane kartice slične automatskoj naplati cestarina.

>> Večernjakova analiza: Isplati li se kupiti električni automobil?

>> Ekološki automobili apsolutni hit: Država časti sa 70.000 kuna za aute na struju

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije