Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ekumenizam je vjersko, a ne političko ili nacionalno pitanje

- Crkva u svim svojim dokumentima i nastupima osuđuje nasilje - izjavio je biskup Škvorčević
19. listopada 2019. u 14:36 7 komentara 367 prikaza
Zasjedanje HBK
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/9

Hrvatski biskupi rade na dokumentu o ekumenizmu, koji bi s jedne strane trebao pokrenuti sve one koje zahvatio „ekumenski zamor“, a s druge izbiti ekumenizam iz političkih i nacionalnih okvira, kako bi ostao isključivo vezan uz kršćanske crkve.

Prijateljski pozdrav koalicijskih partnera Milorada Batinića i Branka Bačića ŠTRAJK SE NASTAVLJA HNS traži i izmjenu koeficijenata, ali ne više po cijenu vlasti

– Ekumenizam je pitanje vjere. Pitanje u što kao kršćani zajedno vjerujemo i što nas je podijelilo. On nije tu zbog političkih ciljeva – objasnio je stav biskupa s ovogodišnjeg jesenskog zasjedanja požeški biskup mons. Antun Škvorčević, najavljujući da će dokument ostati dosljedan stavovima Katoličke crkve na načelnoj razini, istodobno dajući smjernice kako konkretno ekumenski djelovati.

Škvorčević je objasnio da ekumenizam za Crkvu ne može biti ni političko ni nacionalno pitanje. Taj stav Crkve već se mogao primijetiti npr. ove godine u zajedničkoj molitvi vjerskih zajednica u Jasenovcu, na kojoj su sudjelovali predstavnici svih vjerskih denominacija, ali bez nazočnosti političara i utjecaja politike.

Biskupi su na ovome zasjedanju potvrdili prijevod Kongregacije za katolički odgoj o rodnoj ideologiji, koji je potvrdio njihovo opredjeljenje protiv ratifikacije Istanbulske konvencije, a na upit zašto se Crkva ne izjašnjava o nasilju nad ženama, muškarcima i djecom, biskupi Škvorčević i gospićko-senjski Zdenko Križić rekli su kako je Crkva uvijek rezolutno protiv bilo kakvog nasilja i da ga osuđuje u svim svojim nastupima i dokumentima.

Vilim Ribić do ispunjenja zahtjeva I fakulteti idu u štrajk. Ribić: Apeliram na sve da održe štrajk solidarnosti

Biskupi su se osvrnuli i na štrajk u školama, istaknuvši da u katoličkim školama, tj. onima kojima je osnivač Katolička crkva, nema štrajka kao u ostalim školama.

– Crkva načelno podržava štrajk za veća prava radnika, ali sklonija je drugim metodama rješavanja problema u školama – objasnio je biskup Škvorčević.

Zagreb: Tomislav Tomašević sa suprugom, roditeljima i bratom
Iva Mertić Tomašević
Tko je izgledna prva dama Zagreba? Kada ga je tek upoznala, mislila je da Tomislav nije za vezu
CAMPGO Campers
PROMO
Hrvati prigrlili trend kampiranja
  • supertonkica:

    Dok su po tim biblijskim legendama bogu ubili sina hrvati nisu postojali.Baš briga boga za nekakve hrvateIzgleda da je pola hrvatske zrelo za duševnu bolnicu ili samostan.

  • Mesko:

    Pavičić nije objektivan. Isto ona sada kao Letica nekad u Poletu, Studentskom listu i Komunist-u.

  • Malenkost:

    "a na upit zašto se Crkva ne izjašnjava o nasilju nad ženama, muškarcima i djecom, biskupi Škvorčević i gospićko-senjski Zdenko Križić rekli su kako je Crkva uvijek rezolutno protiv bilo kakvog nasilja i da ga osuđuje u svim svojim nastupima ... prikaži još! i dokumentima". Nema niti jedan slucaj da je Svecenik-Pedofil otkriven i prijavljen nadleznim drzavnim odjvjetnicima i to sirom ove zemaljske kugle! Svecenik Christoph Kuhn, papinski Diplomat, u Vatikan doveden od Pape Bendikta za sefa njemacke sekcije u Vatikanu, silovao je dva mlada Svecenika. Njemacki "Bild" je o tom pisao te spomenuo da je Papi Franji prilozen dokazni medicinski matrijal i da se ceka na odgovor Pape. Mladi Svecenici su naravno dobili gotovo prijetece ili "usutkavajuce" pismo od Advokata od tog papinskog Diplomata i strucnjaka za crkveno "Pravo"(vidi Vikipediju pod njegovim imenom). Dva tjedna poslije, u meduvremenu smjesten kao Domski Kapitular u Eichstättu, Biskupija Eichstätt daje kratku objavu za Javnost da je on odrijesen te Duznosti. Sto ce biti dalje to nije za Javnost. Kardinal Marx priznaje da su se Arhivi o pedofiliji "nazalost" unistavali i "raznosali" te da se najvjerojatnije nikad nece doznati "Isina" i obim svecenickih orgija nad djecacima. AMEN.