Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZASJEDANJE HBK

Ekumenizam je vjersko, a ne političko ili nacionalno pitanje

Zasjedanje HBK
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/9
19.10.2019.
u 14:36

- Crkva u svim svojim dokumentima i nastupima osuđuje nasilje - izjavio je biskup Škvorčević

Hrvatski biskupi rade na dokumentu o ekumenizmu, koji bi s jedne strane trebao pokrenuti sve one koje zahvatio „ekumenski zamor“, a s druge izbiti ekumenizam iz političkih i nacionalnih okvira, kako bi ostao isključivo vezan uz kršćanske crkve.

– Ekumenizam je pitanje vjere. Pitanje u što kao kršćani zajedno vjerujemo i što nas je podijelilo. On nije tu zbog političkih ciljeva – objasnio je stav biskupa s ovogodišnjeg jesenskog zasjedanja požeški biskup mons. Antun Škvorčević, najavljujući da će dokument ostati dosljedan stavovima Katoličke crkve na načelnoj razini, istodobno dajući smjernice kako konkretno ekumenski djelovati.

Škvorčević je objasnio da ekumenizam za Crkvu ne može biti ni političko ni nacionalno pitanje. Taj stav Crkve već se mogao primijetiti npr. ove godine u zajedničkoj molitvi vjerskih zajednica u Jasenovcu, na kojoj su sudjelovali predstavnici svih vjerskih denominacija, ali bez nazočnosti političara i utjecaja politike.

Biskupi su na ovome zasjedanju potvrdili prijevod Kongregacije za katolički odgoj o rodnoj ideologiji, koji je potvrdio njihovo opredjeljenje protiv ratifikacije Istanbulske konvencije, a na upit zašto se Crkva ne izjašnjava o nasilju nad ženama, muškarcima i djecom, biskupi Škvorčević i gospićko-senjski Zdenko Križić rekli su kako je Crkva uvijek rezolutno protiv bilo kakvog nasilja i da ga osuđuje u svim svojim nastupima i dokumentima.

Biskupi su se osvrnuli i na štrajk u školama, istaknuvši da u katoličkim školama, tj. onima kojima je osnivač Katolička crkva, nema štrajka kao u ostalim školama.

– Crkva načelno podržava štrajk za veća prava radnika, ali sklonija je drugim metodama rješavanja problema u školama – objasnio je biskup Škvorčević.

Komentara 7

SU
supertonkica
17:14 19.10.2019.

Dok su po tim biblijskim legendama bogu ubili sina hrvati nisu postojali.Baš briga boga za nekakve hrvateIzgleda da je pola hrvatske zrelo za duševnu bolnicu ili samostan.

ME
Mesko
19:42 19.10.2019.

Pavičić nije objektivan. Isto ona sada kao Letica nekad u Poletu, Studentskom listu i Komunist-u.

MA
Malenkost
08:50 20.10.2019.

"a na upit zašto se Crkva ne izjašnjava o nasilju nad ženama, muškarcima i djecom, biskupi Škvorčević i gospićko-senjski Zdenko Križić rekli su kako je Crkva uvijek rezolutno protiv bilo kakvog nasilja i da ga osuđuje u svim svojim nastupima i dokumentima". Nema niti jedan slucaj da je Svecenik-Pedofil otkriven i prijavljen nadleznim drzavnim odjvjetnicima i to sirom ove zemaljske kugle! Svecenik Christoph Kuhn, papinski Diplomat, u Vatikan doveden od Pape Bendikta za sefa njemacke sekcije u Vatikanu, silovao je dva mlada Svecenika. Njemacki "Bild" je o tom pisao te spomenuo da je Papi Franji prilozen dokazni medicinski matrijal i da se ceka na odgovor Pape. Mladi Svecenici su naravno dobili gotovo prijetece ili "usutkavajuce" pismo od Advokata od tog papinskog Diplomata i strucnjaka za crkveno "Pravo"(vidi Vikipediju pod njegovim imenom). Dva tjedna poslije, u meduvremenu smjesten kao Domski Kapitular u Eichstättu, Biskupija Eichstätt daje kratku objavu za Javnost da je on odrijesen te Duznosti. Sto ce biti dalje to nije za Javnost. Kardinal Marx priznaje da su se Arhivi o pedofiliji "nazalost" unistavali i "raznosali" te da se najvjerojatnije nikad nece doznati "Isina" i obim svecenickih orgija nad djecacima. AMEN.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije