Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

EK predložila ukidanje viza za građane Gruzije

EU koristi ukidanje viza za kratkotrajna putovanja u zemlje schengenske zone kao poticaj da ohrabri reforme u susjednim istočnim zemljama.
09. ožujka 2016. u 22:39 3 komentara 201 prikaza
europska unija, zastava
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Europska komisija predložila je u danas da se građanima Gruzije dopusti ulazak bez viza u zemlje Europske unije, s nadom da će to pravo biti ostvareno sljedećih mjeseci.

EU koristi ukidanje viza za kratkotrajna putovanja u zemlje schengenske zone kao poticaj da ohrabri reforme u susjednim istočnim zemljama.

"Današnji prijedlog priznaje napore gruzijskih vlasti da izvedu dalekosežne i teške reforme sa značajnim utjecajem na vladavinu prava i pravosudni sustav", rekao je povjerenik za unutarnje poslove EU-a Dimitris Avramopolus.

"Putovanja bez viza će potaknuti međuljudske kontakte i ojačati poslovne, društvene i kulturne veze između EU-a i Gruzije", dodao je.

Međutim vlade EU-a i Europski parlament moraju potvrditi mjere prije nego što stupe na snagu. One mogu izazvati otpor jer bi neke europske gradove moglo zabrinuti omogućavanje slobodnog pristupa na prostor EU-a.

Unatoč tomu, Avramopulos je optimističan.

"Nadajmo se da će sve biti spremno početkom ljeta", rekao je novinarima u Bruxellesu. 

>> Hrvatskoj rano upozorenje u vezi s proračunskim planovima

Josip Stanišić
KRENULO GA
Odbio je Hrvatsku i pozive iz Lijepe Naše, a sada je u Njemačkoj doživio veliku čast
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
  • liskovaca:

    to predlaže EK ili SAD?

  • Branko102:

    To zahtijeva od EU američka judeomasonerija,preko svoje ekspoziture EK,koja radi kontra interesa EU.Isto kao što zahtijevaju ulaz milijuna imigranata drugačije vjere,kulture i običaja iz Afrike i Azije u EU.I još huškaju Europljane da ratuju sa Rusima za njihov račun.SAD su ... prikaži još! kancerogeni tumor na tkivu EU.

  • unbekant:

    Ovi vladajuci pljackasi iz eu-prcije,ostaju sve vise s praznim kasicama,pa vele hajde da ukinemo vize gruziji,kao i turskoj jer kod njih ima jos gotovine,koja ni je sva opljackana,od strane domaci izdajnika,koji ce sigurno pohrliti u EU i doniti taj novac ... prikaži još!c na "cuvanje",pametnom dosta,eto nam jos nekoliko miljona sirotinje na nas europski teren.