Naslovnica Vijesti Hrvatska

Dugoročna prognoza: Evo kakva nas zima očekuje!

'Predviđanje da će taj period biti iznadprosječno topao ne isključuje kraća razdoblja hladnog vremena, a niti jača negativna odstupanja od minimalne i maksimalne temperature koju za sezonu zime bilježe klimatolozi', izjavila je Dunja Plačko-Vršnak iz DHMZ-a.
24. studenoga 2017. u 15:34 5 komentara 16866 prikaza
Građani u toplijoj odjeći
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

Dugoročna prognoza vremena Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za Hrvatsku, kao i usuglašena prognoza međunarodnih stručnjaka za područje Jugoistočne Europe predviđa da će ova zima biti iznadprosječno topla, a u većini krajeva količina oborina bit će oko uobičajene. 

NOVA ŠEFICA DHMZ-a 'Mjesečna vremenska prognoza bit će točna kao danas dnevne'

"Klimatološki, zima započinje 1. prosinca, a završava sa zadnjim danom veljače. Predviđanje da će taj period biti iznadprosječno topao ne isključuje kraća razdoblja hladnog vremena, a niti jača negativna odstupanja od minimalne i maksimalne temperature koju za sezonu zime bilježe klimatolozi. Također, predviđanje da će količina oborine biti oko uobičajene ne znači da ponegdje nije moguća manja količina oborine od prosječne (suše razdoblje), a negdje veća", izjavila je za Hinu Dunja Plačko-Vršnak iz DHMZ-a, prognostičarka koja se bavi i dugoročnom prognozom vremena.

Galerija: Sa snijegom će se boriti 300 ekipa, pripremili i 24.000 tona soli

Građani u toplijoj odjeći
1 / 8
Sveti Ivan Zelina: Predstavljen plana rada zimske službe Zagrebačke županije

Što se oborine tiče, istaknula je kako sezonskom prognozom nije moguće predvidjeti vrstu oborine, odnosno hoće li padati kiša, snijeg, susnježica ili kiša koja se smrzava na tlu. Stoga, važno je pratiti vremenske prognoze za kraća vremenska razdoblja, osobito kada su u pitanju vremenski ekstremi, kao što su primjerice obilne oborine, nagla zahladnjenja ili zatopljenja, objasnila je.

Plačko-Vršnak rekla je da se o sezonskim prognozama, mogućnostima povećanja njihove pouzdanosti te korisnosti za niz aktivnosti vezanih za područje poljoprivrede, energetike, upravljanja vodnim resursima, zdravstva, prevencije štetnih posljedica od opasnih vremenskih pojava i prirodnih katastrofa raspravljalo ovih dana u Zagrebu.

Što je sezonska prognoza?

Naime, od 20. do 23. studenog održan je međunarodni znanstveno-stručni skup regionalnog Mediteranskog klimatskog foruma Svjetske meteorološke organizacije kao i predregionalnih organizacija za Jugoistočnu Europu i Sjevernu Afriku, kojem je domaćin bio DHMZ. Na skupu su znanstvenici, pored razmjene iskustva i saznanja vezano za izradu sezonskih prognoza, zajednički izradili prognozu za zimu za Jugoistočnu Europu.

Građani u toplijoj odjeći
1 / 18
Prvi veći ovosezonski snijeg otežava promet Gorskim kotarom

"Sezonska prognoza je vrsta dugoročne prognoze i rezultat je interpretacije velike količine dostupnog prognostičkog materijala. Sezonska prognoza Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a ponajprije se odnosi na podatke dobivene računalnim modelom za dugoročnu prognozu, a koje DHMZ, kao predstavnik Hrvatske, preuzima iz Europskog centra za srednjoročne vremenske prognoze (ECMWF) čije je sjedište u Readingu, Velika Britanija.

U obzir se uzimaju i dugoročne prognoze ostalih velikih meteoroloških službi iz Velike Britanije, Francuske, SAD-a i Japana", istaknula je Dunja Plačko-Vršnak. 

Pogledajte i VIDEO: Priprema automobila za zimu

radnici 'Sve veći izazov' Njemačka pred velikim problemom. Prognoza stručnjaka zabrinjava DHMZ Velika prognoza za 3 mjeseca: Evo kakva nas zima očekuje! Platak STIGLA PROMJENA Snijeg zabijelio Platak i Zavižan, čeka nas još oborina
Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
  • Vlaskoulicanec:

    Evo precizne prognoze za zimu: biti će hladno uz topla radoblja, padati će kiša ali i snjieg, biti će sunčanih ali i oblačnih dana, puhati će vjetar ali ne svaki dan.... Za to ne treba biti meteorolog...

  • General_U:

    ono može biti ovako ali može i onako, ha koje li prognoze...

  • serđo12:

    I ja mislim da će u nekim krajevima biti više kiše ,a u nekima manje !?