Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Odgođen ispit iz hrvatskog jezika na maturi. Reagirala i ministrica Divjak

- Garancija jednakih prava svih učenica i učenika apsolutni je prioritet- naglasila je ministrica Divjak.
19. lipnja 2017. u 17:26 16 komentara 9155 prikaza
06.06.2016., Zagreb - I. gimnazija, maturanti zapoceli s polaganjem ispita drzavne mature. Photo: Borna Filic/PIXSELL
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Zbog pogreške koja se danas polaganja državne mature iz esejskog dijela Hrvatskog ispita, dogodila u Obrtno-tehničkoj školi u Splitu, za sve maturante odgađa se ispitni dio tog predmeta kojeg su učenici, prema kalendaru, trebali pisati sutra.

Novi ispit 28. lipnja

Naime, ispit iz hrvatskog podijeljen je u dva dijela - esej i test, a danas su učenicima splitske srednje škole umjesto eseja kordinatori mature u učionicama podijelili testove. Budući su učenici zapečaćene koverte otvorili i vidjeli pitanja koja su tek trebali sutrapolagati, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja odlučio je odmah izmjeniti datum pisanja ispitnog dijela Hrvatskog jezika za sve maturante, neovisno jesu li predmet prijavili za višu ili nižu ispitnu razinu.

– Umjesto ispita iz Hrvatskoga jezika – Esej na obje razine učenicima je podijeljen ispitni materijal iz Hrvatskoga jezika – Test. Budući je tako kompromitiran sadržaj ispita zajedno s Ministarstvom znanosti odlučili smo odgoditi ispit i učenicima odrediti novi datum polaganja drugog dijela ispita– poručili su iz Nacionalnog centra. Ispit iz Hrvatskog tako će učenici polagati 28. lipnja u 14 sati.

Neozbiljno i apsurdno

Da je ovakav propust zapravo velika pogreška Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje (NCVVO) smatraju predstavnici Europske mladeži. Poručuju, NCVVO je još jednu godinu za redom pokazao svoju nesposobnost u provedbi mature i oštetio preko 30.000 maturanata.

– Smatramo da je ponašanje od strane nadležnih za provođenje mature krajnje neozbiljno i apsurdno. Važno je naglasiti da se ovakvi propusti događaju skoro svake godine te samim time dovodi u pitanje njihovu stručnost da i dalje nastave obavljati ovaj posao. NCVVO je svojom nepažnjom ugrozio proces polaganja i provedbe državne mature. Odgodom pisanja ispita iz Hrvatskog jezika dodatno je povećan pritisak na maturante koji se već zbog samih ispita nalaze pod ogromnim stresom – poručio je tako Elvis Mehičić, predsjednik Europske mladeži. Dapače, naglašava kako se ovakvim propustima otvara pitanje: “ ima li državna matura smisla?”     

O propustu je upoznata i ministrica obrazovanja Blaženka Divjak koja je zatražila da se poduzmu sve raspoložive mjere kako bi se matura provela sukladno svim uvriježenim pravilima i na način da maturanti ne budu zakinuti pri polaganju državne mature.

- Garancija jednakih prava svih učenica i učenika apsolutni je prioritet- naglasila je ministrica Divjak.

VRIJEME ISPITA Apel ravnatelja roditeljima: Ne dopustite da djeci jedan ispit oduzme snove Naslovnica 28.3. DANAS U VEČERNJEM Provokacija? Donosi se Deklaracija o zajedničkom jeziku Hrvata, Srba, Bošnjaka i Crnogoraca 17.05.2016., Zagreb - Ucenici zavrsnih razreda zagrebackih srednjih skola slave svoj dan. Proslava maturanata krenula je na Trgu bana Jelacica, a zavrsit ce na jezeru Bundek gdje je priredjen glazbeno-scenski program. U povorci se ocekuje oko 5000 maturan Preokret na maturantskoj top listi Fizika prvi put popularnija od politike
Na žlicu
Često ga radite, ali nikad vam ne uspije kao mamin. Ovaj recept za varivo od graška briše sve dosadašnje pogreške
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati
 • Avatar Borna Vitez
  Borna Vitez:

  Otkaz trenutačni ili barem ozbiljna novcana kazna !! Nevjerojatno,toliko glup ne može biti netko tko je zadužen za obavljenje tog posla !!

 • mare100:

  Zanimljivo uvijek isti problem kome se samo pogoduje ovakvim propustima??????

 • Deleted user:

  koji teoreticari zavjere, kome bi se pogodovalo. Neki imbecili koji rade to u skoli su se malo zeznuli i usput sje maturu cijeloj Hr.