Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GORAN PEJIĆ:

Država treba biti partner i raditi u korist javnog interesa

Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/3
23.09.2020.
u 07:00

Provođenje zelenih politika može itekako biti zamašnjak cijelog gospodarstva, kaže Goran Pejić iz Centra za vozila Hrvatske.

Što očekuje od Vlade u smislu unapređenja poslovne klime, otkrio nam je pomoćnik uprave za tehničke poslove Centra za vozila Hrvatske, dr. sc. Goran Pejić, dipl. ing.

– Smatram da je Vlada posljednjih godina krenula u pravom smjeru te da je smanjenje i rezanje fiskalnog opterećenja, parafiskalnih nameta i posebno poreza na dohodak olakšalo poslovanje u Hrvatskoj te omogućilo zadržavanje i zapošljavanje mladih stručnjaka koji su neophodni ako želimo gospodarski napredak. I posljednje mjere ublažavanja gospodarske krize izazvane pandemijom COVID-19 donesene su u pravi trenutak i uvelike su olakšale probleme nama gospodarstvenicima. Pitanje koje se sada nameće jest koliko će pandemija koronavirusa nastaviti utjecati na globalne i europske ekonomske tokove čiji je Hrvatska dio. Nezahvalno je prognozirati, ali i sugerirati jer ni najveći svjetski ekonomski i poslovni umovi ne znaju kada i kako će sve završiti i vratiti se u normalu, tako da odgovor može biti samo načelan. Za mene je dobar svaki smjer koji će smanjiti nepotrebnu birokraciju, što ne znači populističko rezanje svega, nego optimizacija na najbolju mjeru koja će zaštititi građane, a opet poduzetnicima i gospodarstvenicima olakšati poslovanje. Sigurnost ne smije biti žrtvovana, unatoč određenim kritikama dobar dio javnog sektora svoj posao obavlja savjesno i odgovorno, što je također bilo vidljivo u koronakrizi i tijekom potresa u Zagrebu. Ipak, sve institucije trebaju raditi u korist javnog interesa, građana i gospodarstva u cjelini, uvijek im biti partneri i na usluzi. To je najbolji način poboljšanja poslovne klime. Također, očekujem da će Vlada i državne institucije na najbolji način iskoristiti sredstva iz europskih fondova. U našem segmentu cestovnog prometa očekujem da se počne provoditi Europski zeleni plan koji do 2050. godine planira smanjenje prometnog zagađenja od 90 posto, u čemu cestovni promet sudjeluje s više od 70 posto. Vjerujem da tu možemo mnogo više i očekujem da postanemo lider u ovom dijelu Europe kao što smo bili predvodnici u cestogradnji. Provođenje tih zelenih politika može itekako biti zamašnjak cijelog gospodarstva – kazao je Goran Pejić. 

Komentara 2

MI
Mihelli
10:57 14.02.2022.

u drzavi gdje je preko 90% osoba uslo u politku samo i izkljucivo zbog vlastitog interesa, gdje do dana danasnjeg je korupcija sasvim normalna?, gdje visoki politicari ignoriraju kriminal u vlastitim redovima, gdej se stanovi ne dodjeljuju onima koji su ugrozeni nego politicarima koji na stan i ne bi smjeli imati pravo, gdje mladi odlazi jer ne vide buducnost u zemlji u kojoj sanaderi, vidosevici, BANDICI i drugi, lista je dugacka,se obogacuju, otimaju, rade u mafija-strukturama, gdje ne vidim niti jednog iz politike kao sposobnog, kao autoritet, kao covjeka od formata, nema buducnosti....nazalost

GE
Gensoman1000
08:22 23.09.2020.

Energija je industrija koja pokrece sve ostale industrije i ako cijena energije poskupi onda apsolutno sve poskupi. Po cemu ce nas skupa i nepouzdana energija izvuci iz ekonomske krize?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije