Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska kakvu trebamo

Država treba biti partner i raditi u korist javnog interesa

Provođenje zelenih politika može itekako biti zamašnjak cijelog gospodarstva, kaže Goran Pejić iz Centra za vozila Hrvatske.
23. rujna 2020. u 07:00 1 komentara 908 prikaza
Foto: Borna Filic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Što očekuje od Vlade u smislu unapređenja poslovne klime, otkrio nam je pomoćnik uprave za tehničke poslove Centra za vozila Hrvatske, dr. sc. Goran Pejić, dipl. ing.

European Parliament plenary session State of the Union in Brussels Čelnica Europske komisije Ursula von der Leyen 'Digitalna i zelena tranzicija u koronakrizi ojačat će Europu'

– Smatram da je Vlada posljednjih godina krenula u pravom smjeru te da je smanjenje i rezanje fiskalnog opterećenja, parafiskalnih nameta i posebno poreza na dohodak olakšalo poslovanje u Hrvatskoj te omogućilo zadržavanje i zapošljavanje mladih stručnjaka koji su neophodni ako želimo gospodarski napredak. I posljednje mjere ublažavanja gospodarske krize izazvane pandemijom COVID-19 donesene su u pravi trenutak i uvelike su olakšale probleme nama gospodarstvenicima. Pitanje koje se sada nameće jest koliko će pandemija koronavirusa nastaviti utjecati na globalne i europske ekonomske tokove čiji je Hrvatska dio. Nezahvalno je prognozirati, ali i sugerirati jer ni najveći svjetski ekonomski i poslovni umovi ne znaju kada i kako će sve završiti i vratiti se u normalu, tako da odgovor može biti samo načelan. Za mene je dobar svaki smjer koji će smanjiti nepotrebnu birokraciju, što ne znači populističko rezanje svega, nego optimizacija na najbolju mjeru koja će zaštititi građane, a opet poduzetnicima i gospodarstvenicima olakšati poslovanje. Sigurnost ne smije biti žrtvovana, unatoč određenim kritikama dobar dio javnog sektora svoj posao obavlja savjesno i odgovorno, što je također bilo vidljivo u koronakrizi i tijekom potresa u Zagrebu. Ipak, sve institucije trebaju raditi u korist javnog interesa, građana i gospodarstva u cjelini, uvijek im biti partneri i na usluzi. To je najbolji način poboljšanja poslovne klime. Također, očekujem da će Vlada i državne institucije na najbolji način iskoristiti sredstva iz europskih fondova. U našem segmentu cestovnog prometa očekujem da se počne provoditi Europski zeleni plan koji do 2050. godine planira smanjenje prometnog zagađenja od 90 posto, u čemu cestovni promet sudjeluje s više od 70 posto. Vjerujem da tu možemo mnogo više i očekujem da postanemo lider u ovom dijelu Europe kao što smo bili predvodnici u cestogradnji. Provođenje tih zelenih politika može itekako biti zamašnjak cijelog gospodarstva – kazao je Goran Pejić. 

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

ZATVOR ZA ZLODUHE?
Otkrivena tajna 'Paklenog zdenca': Speleolozi se spustili u jamu koju od straha izbjegavaju mještani
Ljetopis na kotačima
Nezaboravno ljeto
Ljetopis na kotačima: Sve lampice svjetlile su crveno, ali riskirali su i naposljetku dobili nezaboravno iskustvo
  • Gensoman1000:

    Energija je industrija koja pokrece sve ostale industrije i ako cijena energije poskupi onda apsolutno sve poskupi. Po cemu ce nas skupa i nepouzdana energija izvuci iz ekonomske krize?