Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čelnica Europske komisije Ursula von der Leyen

'Digitalna i zelena tranzicija u koronakrizi ojačat će Europu'

European Parliament plenary session State of the Union in Brussels
Foto: POOL/Reuters/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/2
19.09.2020.
u 21:18

Potrebni su nam novi počeci sa starim prijateljima, referirala se na Trumpa

U svom prvom govoru o stanju Europske unije, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen iznijela je jučer viziju Europe koja iz najdublje krize, uzrokovane koronavirusom, izlazi snažnija tako što prolazi zelenu i digitalnu tranziciju, pretvara se i u zdravstvenu uniju, a izvan svojih granica predvodi svijet jer je “Europa, kao nitko drugi, sposobna okupiti druge i može biti ponosna na to”.

Za novi europski Bauhaus

– Ovo je naša prilika za promjene koje se ne događaju zbog katastrofa ili diktata drugih u svijetu, nego zbog naših zamisli. Imamo sve što trebamo da se to dogodi. Otarasili smo se starih izgovora koji su nas uvijek sputavali. Imamo viziju, imamo plan, imamo investicije. Sad je vrijeme da prionemo poslu – rekla je Ursula von der Leyen.

U govoru o stanju Unije, koji predsjednik ili predsjednica Komisije drži jednom godišnje pred Europskim parlamentom, Njemica se dotaknula mnogih tema, od europskog odgovora na globalnu pandemiju koronavirusa do novog prijedloga reforme zajedničke migrantske politike, koji će Komisija predstaviti sljedećeg tjedna. Njezin pristup u tom prijedlogu je “human i ljudski”, rekla je i upozorila da “načelo spašavanja života na moru nije fakultativno”, ali dodala je kako će prijedlog uspostaviti “jasniju, čvršću vezu između azila i vraćanja”.

VIDEO: Govor Ursule von der Leyen

– Moramo napraviti razliku između onih koji imaju pravo ostati ovdje i onih koji nemaju – rekla je. Princip solidarnosti, vjerojatno kroz stalne migrantske kvote, ostat će snažan element novog Komisijinog prijedloga.

– One zemlje koje ispunjavaju svoje moralne i zakonske obveze izloženije su nego druge, ali moraju se moći osloniti na solidarnost cijele Europske unije – naglasila je Ursula von der Leyen.

Zelena tranzicija velika je tema njezine Komisije od stupanja na dužnost prije izbijanja globalne pandemije, pa je Ursula von der Leyen predložila novi cilj smanjenja emisije stakleničkih plinova do 2030.: umjesto sadašnjeg cilja od 40 posto (smanjenja u odnosu na razinu emisije iz 1990.), novi cilj bio bi 55 posto. Totalna ekologizacija svega što EU radi nije samo gospodarski projekt, rekla je Ursula von der Leyen.

– To treba biti novi kulturni projekt za Europu. Trebamo našoj sustavnoj promjeni dati posebnu estetiku. Želimo stvoriti novi europski Bauhaus – rekla je, referirajući se na školu za arhitekturu i primijenjenu umjetnost koja je prije jednog stoljeća pratila i dalje inspirirala modernizaciju društva. Novi zeleni ciljevi EU dovest će do promjene građevina u kojima živimo i radimo, prijevoznih sredstava, pa i industrijske proizvodnje koja se ne oslanja na fosilna goriva nego na, primjerice, vodik.

Izvan svojih granica EU treba jačati svoju ulogu jer živimo u svijetu u kojem su se “jedni povukli u izolaciju, a drugi aktivno destabiliziraju sustav”, dok EU nema filozofiju da Europa želi pošto-poto biti prva, nego “želimo biti prvi u tome da ozbiljno odgovorimo na poziv kad je to potrebno”.

Predsjednica Komisije dotaknula se i Kine i Rusije, naglasila da je “Europska unija na strani naroda Bjelorusije”, apelirala na Tursku da ne pokušava zastrašiti susjede u Europskoj uniji, ponovila da zapadni Balkan vidi kao dio Europe.

A oko transatlantskih odnosa, koji u prvom mandatu predsjednika Trumpa nisu baš sjajni:

– Potrebni su nam novi počeci sa starim prijateljima – rekla je Ursula von der Leyen. Kodna rečenica koja znači da polaže svu nadu u pobjedu Joea Bidena, starog znanca Europe i Bruxellesa, na izborima u studenom?

Poljske ‘zone bez ljudskosti’

Stala je i u obranu temeljnih prava za istospolne parove, aludirajući na Poljsku, gdje se njihova prava ograničavaju proglašavanjem “LGBT Free” zona (zona oslobođenih od LGBT-a). To su “zone bez ljudskosti”, rekla je, “i njima nema mjesta u našoj Europskoj uniji”.

– Tražit ću da se priznaju obiteljski odnosi u cijeloj Europskoj uniji: ako je netko roditelj u jednoj državi članici, onda je naravno roditelj u svakoj državi članici EU – rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen

Komentara 5

PL
@ploto@
22:21 19.09.2020.

Najgora ministica u prethodnoj njemačkoj vladi,idealan materijal za šeficu EK,kao i onaj pijanac Juncker prije nje,koji je zamračio multikorporacijama milijarde €,poreznim uredbama dok je bio premijer Luksemburga. Zagovara zelenu revoluciju i 5 G mreže .gdje su korporacije u niskom startu spremne da ugrabe stotine milijardi €.Sve je namješteno za novu veliku pljačku,samo sad umjesto banaka,lovu će pokupiti korporacije pod njihovim vlasništvom i kontrolom.

BR
Branitelj2020
22:21 19.09.2020.

Nevažan birokrata drži govor o stanju trgovačkog bloka zvanog EU i to nazivaju govor o stanju unije kao što je to govor predsjednika SAD. Stvarno su se ovi niš koristi birokrati u EU najeli ludih gljiva.

DU
Deleted user
12:44 20.09.2020.

Europa je jedna grupacija država bez jasnih smjernica nešto hoće a ništa od toga mnoge države bi ju napustile osim hrvatske i da se EU raspadne hrvatska bi opet našla neku uniju da se priključi moramo bit nekome sluge

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije