Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Farmaceuti

Država nas udara novim nametom, no posljedice će osjetiti pacijenti

'POKBIH...MOSTAR...LJEKARNA...SNIMIO BRACO SELIMOVIC...ZA TEKST VERA SOLDO'
'BRACO SELIMOVIC'
VL
Autor
Diana Glavina
14.04.2010.
u 08:00

Ne može se tako rješavati problem potkupljivanja liječnika, negoduju u farmaceutskoj industriji.

"Tri posto od godišnjeg prometa lijekovima novi je namet farmaceutskoj industriji koji se uvodi Ugovorom o etičkom oglašavanju o lijekovima. To su golemi parafiskalni nameti, čime država, HZZO i Ministarstvo zdravstva, zbog kompanija koje se ne pridržavaju propisanih etičkih pravila ponašanja, kažnjavaju cjelokupnu industriju, liječnike i farmaceute, a posljedice će prije svega osjećati pacijenti. Stroga i transparentna kontrola etična ponašanja proizvođača nije upitna, ali je potpuno neopravdano pod krinkom etična poslovanja uvoditi dodatni namet na lijekove..."

Monopol HZZO-a
Riječ je o dijelu primjedbi farmaceutske industrije koje su sve otvorenije. Kako mnogi ističu u neformalnim razgovorima, argumenti industrije nisu poštovani, a HZZO pokušava jednostrano i ne vodeći računa o svim posljedicama za tržište regulirati odnose koji su već regulirani zakonima i pozitivnim propisima RH". Nezadovoljstvo proizvođača raste i stoga jer se očekuje da će u četvrtak Upravno vijeće HZZO-a prihvatiti spomenuti Ugovor o etičkom oglašavanju koji kvalificiraju kao pokušaj dodatna iskorištavanja monopolna položaja HZZO-a.

HZZO je odustao od prvog prijedloga prema kojemu su proizvođači trebali plaćati 15 posto na povećanu prodaju lijekova, ali će zato morati plaćati tri posto od godišnjeg prihoda prodaje lijekova, i to kvartalno. HZZO računa da će tako vratiti oko 150 milijuna kuna u godini, što će ulaziti u poseban fond. Direktor HZZO-a dr. Tihomir Strizrep tvrdi da nije riječ ni o kakvu novom nametu ni trošku za farmaceutsku industriju.

– Kompanije će, kao i do sada, iz proračuna za marketing i promociju, sponzorirati liječnicima izobrazbu na stručnim skupovima, a nas će o tome izvješćivati. Imat ćemo uvid u to koji liječnici kamo idu pa ćemo moći vidjeti ima li eventualno koruptivna odnosa između tvrtke i liječnika. Edukacija koju tvrtke sponzoriraju iznimno je vrijedna, ali ne bi smjela biti ograničena samo na nekolicinu uvijek istih liječnika – ističe Strizrep.

Prijeboj novca
Strizrep dodaje da će se između HZZO-a i tvrtke obaviti "prijeboj" za troškove edukacije, što bi trebalo značiti da će se barem dio novca iz HZZO-a ponovno vratiti tamo odakle je i došao, proizvođaču. Pharma industrija, pak, odbija da se ovakvim odnosom rješava problem potkupljivanja liječnika, ali se dovodi u pitanje financiranje skupih edukacija liječnicima, posebno u inozemstvu. A 90% edukacija financira industrija.

Komentara 3

OB
-obrisani-
08:48 14.04.2010.

Da li ste vi blesavi ili se samo tako cesljate? Sponzoriranje lijecnika na taj nacin je strogo zabranjeno u EU. Lijecnik ce raditi za dobrobit kompanije lijekova, a ne za pacijente! Budale! PLJUC!

MO
momak23
10:07 14.04.2010.

Jadni farmaceuti i farmaceutska industrija,to je najveće leglo novca i najveća svijetska zavjera!

TA
_tajnica
12:26 14.04.2010.

Užasno je jednostavno hračkati. Ali liječnicima poslodavac (a to je država) ne plaća i ne omogućuje dodatnu edukaciju. Bolesti ima i dalje i neke od njih se sve uspješnije rješavaju novim saznanjima i novim preparatima. Nije sve stalo na onome kad se završio studij ili specijalizacija. Kad bi se taj novac usmjerio prema edukaciji - moglo bi se pričati o nečemu, ali sad se radi isključivo samo i jedno o parafiskalnom nametu. Nikada ne bih nikome poželjela situaciju u kojoj postoji lijek, ali liječnik za njega nikad nije čuo, ili još gore - HZZO ga nema na svojoj listi pa ga liječnik ne smije niti primjeniti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije