Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rupe u registru

Što su sve zaboravili spomenuti na popisu državne imovine

pejnovic
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
15.01.2014.
u 21:36

Čak i ako se prihvati da je riječ o tehničkoj pogrešci ostaje činjenica da je popis manjkav i da je Registar, na kojem se radi od 2011., dao na uvid limitirani broj podataka

Nakon što smo 23 godine čekali na popis imovine koju država posjeduje, dočekali smo Registar državne imovine u kojem su “zaboravili” na dionice Podravke, državni udjel u Imunološkom zavodu koji puni stranice novina te Petrokemiju, koju država upravo pokušava prodati. Sveukupno samo udjeli u te tri strateške tvrtke imaju vrijednost od 845,2 milijuna kuna. Država u Podravki drži oko 26 posto udjela te oko 1,1 milijun dionica, koje na tržištu kapitala vrijede oko 394 milijuna kuna. Dionice Imunološkog zavoda nominalno vrijede 83 milijuna kuna, a državni udjel u Petrokemiji na tržištu je tijekom srijede postigao vrijednost od 368,5 milijuna kuna.

Nakon što smo nadležno tijelo, Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI), upozorili da je Registar manjkav rekli su da je riječ o tehničkoj pogrešci koja će se tijekom dana ispraviti te su istaknuli da nisu zaboravili voditi računa o Podravci i ostalim državnim tvrtkama.

Od države tvrtka za kunu

Čak i ako se prihvati da je riječ o tehničkoj pogrešci ostaje činjenica da je popis manjkav i da je Registar, na kojem se radi od 2011., dao na uvid limitirani broj podataka iz kojih se ne može puno iščitati, a naročito zaključiti tko i na koji način koristi državnu imovinu te je li država loš ili dobar gospodar. Čak je 555 tvrtki u kojima država ima manje od 50 posto vlasništva, a mnogo je među njima i onih u kojima ima udjele manje od jedan posto. Zakon nalaže da ih se prodaje u tri kruga, nakon čega ih se može prodati i po jednu kunu izravnom pogodbom. I dok su nabrojene i tvrtke poput Coninga u kojem država ima 0,7 posto, na popisu nema nijedne tvrtke u kojima je država stekla dionice predstečajnim nagodbama. U Registru se može otkriti da država ima 382.628 nekretnina, a tek 75 posto njih ima čisto vlasništvo.

Više od 40 tisuća nekretnina je predmet sudskih sporova. Država posjeduje 27.790 stanova, od kojih većinu koriste prognanici i povratnici te branitelji. Nije objavljeno tko su krajnji korisnici tih stanova, a ni vrijednost nekretnina. Kako je objasnio Mladen Pejnović, predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI), bilo bi preskupo procjenjivati sve nekretnine. DUUDI vodi brigu o 4459 stanova, koji će uglavnom biti iznajmljeni ili prodani.

Koncesije i umjetnine

Oko 430 državnih stanova zjapi prazno, a prazan je i dio od 8415 poslovnih prostora. Popis poljoprivrednih zemljišta je manjkav, a uskoro će u evidenciju ući i stotine tisuća zemljišta iz ostalih područja Hrvatske. Nakon lipnja, Registar će se širiti i na popis koncesija te drugih oblika imovine poput umjetnina.

>> Objavljen registar: Ovo su ministarstva s najviše nekretnina!

Komentara 5

TI
tihomir91
07:00 16.01.2014.

S toliko imovine kvalitetno ne može upravljati nijedna država pa tako ni Hrvatska koja je i inače organizacijski diskutabilna .

Avatar puky
puky
21:49 15.01.2014.

... kao i svaki "registar" što su do sada objavili i ovaj služi u dnevno političke svrhe a ne da državna imovina načinom dobrog gospodara bude od koristi za građane ... strava ...

DU
Deleted user
12:45 16.01.2014.

Kod nas je glavni problem što se administracija stvarno potrudi i namuči napravit ovakav registar, ali nema svijesti o tome da su podaci promjenjivi. Nakon mjesec dva javnost se ispuca a odgovorni ne organiziraju ažuriranje registra. Sve ovakve stvari se rade jednokratno. Nadajmo se da s ovim neće biti isto. Sad treba ako nešto fali dopunjavati i stalno raditi da se u svakom trenutku ima pregledno stvarno stanje.. Kad je već toliki trud uložen.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije