Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Drama SDP-ove 'Igre prijestolja': Stiže kraj socijaldemokracije

Sve je očiglednije da SDP-ova šefa ne može nitko spasiti kad on sam sebe toliko ukopava dok se spašava statutarnim smicalicama, a ne jakim političkim potezima
31. listopada 2018. u 15:36 125 komentara 10642 prikaza
Davor Bernardić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Ima li kraja bratoubilačkoj borbi u SDP-u? Očajnički sukob između rušitelja i spasitelja Davora Bernardića sa svakim novim izdanjem eskalira za jedan stupanj i ugrožava labilnu stranku koliko i njezina nesigurnog predsjednika. U igri oko SDP-ova prijestolja nitko ništa ne gradi, a svi ruše. Najprije i najviše nominalni šef stranke zato što nema liderske odgovornosti da prizna da je zajahao konja kojega ne može jahati, kamoli ukrotiti; zatim njegovi oponenti zato što nemaju snage da ga skinu sa sedla i razbiju njegov statutarni bunker koji je već odavno ostao bez ikakve političke municije; i naposljetku, ne manje važno, njegovi zaštitnici i pokrovitelji zato što mu i dalje pružaju prvu pomoć iako je posrijedi neizlječiv slučaj političke ambicije bez pokrića.

Davor Bernardić Davor Bernardić: 'Nakon špekulacija morat ću preispitati odnose s Rajkom Ostojićem'

Prvotna drama jednog čovjeka, koji je nekom kolektivnom greškom došao na položaj na kojemu se očito ne snalazi, preko komedije u kojoj je nekoliko lica između sebe tražilo novog vođu, prerasta nezadrživo u tragediju vodeće stranke hrvatske ljevice. Svaka Bernardićeva Pirova pobjeda za nju je novi poraz.

Stranka više gubi nego što dobiva

Sve je očiglednije da SDP-ova šefa ne može nitko spasiti kad on sam sebe toliko ukopava dok se spašava statutarnim smicalicama, a ne jakim političkim potezima. Ali on se drži sa zalihama glasova koji se alimentiraju na istome strahu koji motivira i SDP-ova predsjednika – da će bez funkcija ostati bez sinekura.

Bernardić se brani po sistemu da je napad najbolja obrana pa svoje oponente optužuje malne za udruženi zločinački pothvat protiv vlastite stranke: kad bi dobili priliku, oni bi je, ni manje ni više, izručili na milost i nemilost HDZ-u (kao da je Andrej Plenković toliko moćan da premreži SDP), amnestirali bi Ivicu Todorića i ne bi gonili njegove progonitelje! Nekad ugledna stranka funkcionira na otužni način raširene paranoje, kao amaterska družina, bez političkog vodstva i bez pravog osjećaja za prostor i za vrijeme. Na toj osnovi nema pomirenja. Ni budućnosti. Seanse mirenja na Iblerovu trgu neodoljivo podsjećaju na pogrebne rituale na kojima se okupljaju posvađene obitelji. A sam Bernardić, uvjeren neutemeljeno u svoju klasu, uživljava se u ulogu grobara koja bi mu se mogla i pripisati, nastavi li svoja statutarna prava pretpostavljati političkim obvezama prema stranci.

Davor Bernardić Situacija u SDP-u Matić i Lalovac: Pustite Bernardića do EU izbora

Nije jasno što se još u SDP-u treba dogoditi da njegov šef počne razmišljati na to da ga može zadesiti nečasni otpust nastavi li se kockati sa strankom koja je u dva mandata vladala Hrvatskom. A on joj ne otvara takvu perspektivu. S njim se, još uvijek, pregovara u rukavicama, kao da bilanca štiti, a ne ugrožava njegov status. Bernardić ne vlada strankom čak i kad uspije iz nekih zlatnih kadrovskih rezervi izvući posljednji kapital glasova da se ne otvori procedura njegove smjene. Evidentno je da on nije u stanju ujediniti stranku, kao što je vidljivo da je ne može pokrenuti iz letargije; očigledno je da na velike probleme države ne daje prave opozicijske odgovore, kao što je upadljivo da ne posjeduje liderske kvalitete da se nametne i u stranci i u državi; jasno je da s njim stranka više gubi nego što dobiva kao što je izgledno da do konačnog razjašnjenja, vjerojatno i obračuna, mora doći prije ili kasnije (ili prekasno). Ima li drugog izlaza? Mnogo je više dokaza koji se mogu upotrijebiti protiv Bernardića nego u njegov prilog: stranka (pro)pada, članstvo nema  orijentaciju, a demokracija gubi opoziciju.

Odgovorno bi bilo da se neuspješni šef sam povuče kad ima mali milijun dokaza da težina misije nadilazi njegove političke kvalifikacije; demokratski bi bilo da ga stranka smijeni ako se sam ne želi povući s njezina čela, samo zato što su “mase pogriješile” (V. Hugo) kad su ga izabrale; ne bi bilo nerazborito da se upotrijebe i teža statutarna sredstva, da se “dite vrati materi”, kako bi rekli Dalmatinci, ne misleći na Zorana Milanovića koji je znao biti očuh SDP-ovcima.

Davor Bernardić Preslagivanja Bernardić ponudio suradnju Daliji Orešković, ali je dobio odbijenicu?

Tko može spasiti stranku?

S rascjepima i odlascima, s izdajama i prijevarama, glavna opozicijska stranka došla je na rub provalije; produži li se sadašnja blokada, nije sigurno da neće napraviti fatalni korak naprijed i lišiti ljevicu i opozicijskog vrapca na grani. U ruci ionako ništa ne drži, osim slavne prošlosti koju sve više krčmi za sitniš.Linija rascjepa još se nije formirala oko pitanja svih SDP-ovih pitanja: tko može spasiti stranku? To što nema nikakve ozbiljnije platforme na kojoj bi se SDP-ovci ujedinili pokazuje dodatno, uz sve drugo, da se Davor Bernardić nije uspio nametnuti ni stranci kao njen lider ni državi kao šef opozicije i da ima časnijeg načina da to prizna nego da i dalje brani sebe ugrožavajući stranku. Ako (do)sadašnji šef SDP-a ne može sam zaključiti da u politici dva i dva nisu uvijek četiri, morali bi ga u to uvjeriti njegovi preostali mentori. Da ne bi njima sutra dolazili računi za propast hrvatske socijaldemokracije.  

VIDEO Željko Glasnović opet napravio show u Saboru

 
EU fondovi Bjelovar
PRIJAVITE SE
Konferencija o atraktivnim mjerama za razvoj poduzetništva
Olival
PRIČA O USPJEHU
Od obiteljskog biznisa do pozicije regionalnog lidera u proizvodnji prirodne kozmetike
 • Avatar Ernest_Fulir
  Ernest_Fulir:

  SDP niti je ugledna, niti opozicijska, niti je uopće stranka. SDP nema legitimitet političkog djelovanja u Hrvatskoj jer je pravni i ideološki sljednik SKH, a SKH je zločinačka organizacija koju je 1990. trebalo zakonom zabraniti i pustiti da se osnuje ... prikaži još! nova, prohrvatska Socijaldemokratska stranka. To će se sada konačno i dogoditi. SDP nije socijaldemokracija u Hrvatskoj. SDP je relikt i izbljuvak kriminalne prošlosti komunističkog režima koji je zaslužio povijesnu osudu i zabranu djelovanja. SDP je pojam koji treba što prije zaboraviti.

 • Rambo...Jasenovac:

  Tko su potomci partizanskih krvolka....

 • stefj:

  SDP ima jako malo veze s demokracijom, pa i sa socijalizmom. Od demokracije vidimo stalno traženje zabrana različitog mišljenja, a od socijalizma vidimo samo floskule o očuvanju radnih mjesta i bulažnjenje o neoliberalnom kapitalizmu (kojeg valjda samo oni negdje vide ... prikaži još! u Hrvatskoj)... Ovakav SDP, s ovakvom ekipom ne zaslužuje više od par posto na izborima. Antifašizam im je i dalje glavna mantra, a druga mantra im je HDZ su lopovi i nesposobni... Nakon svoje četverogodišnje vladavine i taktike spaljene zemlje najbolje da šute...