Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
APEL LIJEČNIKA

Dr. Draženović: Cijepite se protiv gripe! Ova sezona mogla bi biti žestoka

cjepivo
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
18.09.2017.
u 10:47

Četverovalentno cjepivo prepolovilo bi broj sada prosječno 100 tisuća oboljelih, ali to cjepivo u Hrvatskoj još ne nabavljamo

Potkraj godine, posebice u blagdansko vrijeme, dr. Vladimir Draženović postaje medijski najtraženija osoba, svakodnevno prisutna u javnosti. Nešto poput “zimskog” Ante Mrvice, čuvenog koordinatora splitske luke. Baš kao što je promet glavna tema ljeti, tako zimi dominira – gripa, a s njom na ekrane dolazi i dr. Draženović.

Rijetki nisu primijetili strast tog liječnika prema svojem poslu u kojem je posljednjih 17 godina. Premda ga gledamo i slušamo s početkom epidemije, dr. Draženović je svaki svoj radni dan “u gripi”. I zato smo ga zamolili za razgovor upravo izvan sezone jer je dio njegova posla kao voditelja Nacionalnog centra za gripu upravo i predviđanje iduće sezone, detaljna rekonstrukcija protekle itd.

Pogubne upale pluća

– Ako postoji jedan atribut koji se veže uz gripu, onda je broj jedan da je to nepredvidiva bolest. Ne volim biti zloguki prorok, ali na temelju naših povijesnih podataka uvijek nakon prvog novog soja slijedi još gora druga sezona. Tako je bilo 2009. kada je bila pandemijska gripa pa je iduća godina bila još gora. Prošla godina bila je žestoka i na temelju naših parametara možemo reći da bi sezona što slijedi mogla biti slična prošloj, ako ne i gora – odgovara nam na pitanje što možemo očekivati ove zime. Gripa je ozbiljna bolest koju se u nas često podcjenjuje, uglavnom do prvih vijesti o smrtnim posljedicama koje svaki put iznova šokiraju. Kako kaže dr. Draženović, nikako mu se ne sviđa da se u nas gripa doživljava kao prehlada, a to je bolest sa svojim ozbiljnim komplikacijama i posljedicama.

– Brojne su komplikacije svih organskih sustava; najčešće je to problematika gornjeg i donjeg respiratornog trakta, a ono što je za život pogubno su upale pluća. Pogotovo kod populacije koja ima imunosuprimiran imunološki sustav; dakle svi bolesni, stariji, djeca. Intenzivna epidemija traje oko četiri mjeseca, ali mi gripu izoliramo po šest mjeseci u godini pa ne možemo baš reći da je to izrazito sezonska bolest. Iza gripe uvijek ostaju repovi u obliku jedne imunosupresije kad ste podložni drugim oboljenjima. Pa i onaj čuveni proljetni umor je iscrpljenost organizma od svih tih infekata u zimskim mjesecima – pojašnjava taj liječnik koji je napravio i računicu o materijalnoj šteti od gripe. Pokazuje nam tako izračun prema kojem je radi gripe u Hrvatskoj najmanje 700 tisuća radnih dana bolovanja, velika je potrošnja antibiotika kojih se u sezoni gripe čak 75 posto piše bez opravdanja, a pojedinca bez ikakvih komplikacija odsutnost s posla i liječenje košta otprilike dvije tisuće kuna.

– A cjepivo protiv gripe košta tri eura i jedina je učinkovita prevencija – odmah dodaje bez zadrške i dvojbe. U nabavu cjepiva kreće se već u proljeće kako bi se osigurale količine i nastoji se pogoditi što točnija kombinacija sojeva virusa koji će dominirati. Nekad to baš i nije najtočnije, a kad se upitnoj učinkovitosti u pojedinim sezonama doda još i strah od nuspojava cjepiva dobije se rezultat da se u nas lani cijepilo samo šest posto ljudi.

Paranoja i realnost

– Svake godine objavljujem kompletan i detaljan sastav cjepiva i tvrdim da je cjepivo protiv gripe jedno od najsigurnijih na kugli zemaljskoj. Mi smo na dnu po cijepljenju u Europi i ljudi kod nas demokraciju doživljavaju kao da možete reći što god hoćete. Ali to je anarhija, a ne demokracija jer u demokraciji morate imati odgovornost za svoju riječ. Mi stalno češljamo sve moguće podatke, kao nikad dosad danas se internetom sve izravno prijavljuje i mogućnost da se nešto događa a da mi to ne znamo više je paranoja nego realnost – kaže dr. Draženović koji se svake sezone bori i s napisima protiv cijepljenja generalno pa tako i s napisima protiv cijepljenja protiv gripe. Navodi da se gripa u Hrvatskoj prati od 1958. kada je bilo 460 tisuća oboljelih, što se uvođenjem cijepljenja prepolovilo. Daljnim uvođenjem novih cjepiva broj oboljelih se ponovno prepolovio i uvjeren je da će s četverovalentnim cjepivom i broj do sadašnjih prosječno 100 tisuća oboljelih dvostruko smanjiti. Ipak, to cjepivo još ne nabavljamo za ovu sezonu, a prošle sezone službeno je evidentirano 51 tisuću oboljelih, što, kaže, uvijek valja udvostručiti jer ovi registrirani znače da je liječnik sjeo za računalo i ispisivao tri lista, što mnogi ne učine.  

Rekordna smrtnost proteklog siječnja

Službeno je od gripe u Hrvatskoj protekle sezone bilo 27 umrlih, što se, kaže dr. Draženović, množi s deset, tako da je, prema tim procjenama, od gripe potkraj prošle i početkom ove godine umrlo 300 ljudi.

– Ukupno je u Hrvatskoj u siječnju ove godine umrlo 6500 ljudi. Nikada toliko! Oko dvije tisuće više nego u siječnju 2016. Bojim se za ovu godinu. Gledaju se ljetni i zimski mjeseci pa se iznalazi razlika radi takozvanog viška smrtnosti. Svake godine je u Zaraznoj ECMO aparat krcat. Nema daljnje filozofije, jedino cijepiti se. Ne postoje antivirusni lijekovi protiv gripe, to su virustatici koji ne ubijaju virus kao antibiotik bakteriju nego ga samo zaustavljaju da dalje ne raste – navodi dr. Draženović pokazujući arhivsku fotografiju sa savjetima o prevenciji od zaraze gripom koji su stotinama godina isti.     

  

Komentara 9

DO
dopizdilomi
11:34 18.09.2017.

Gospodine doktore Draženoviću. Da li bi netko od doktora ili od proizvođaća potpisao izjavu da je s cjepivom sve uredu budući kada pacijent ide na operaciju potpisuje da je suglasan, ide zubaru potpisuje suglasnost........?

DU
Deleted user
11:20 18.09.2017.

Izgleda da je nekima ponestalo novca pa se zastrašuje pučanstvo. Ne postoji niti jedan znanstveni dokaz da cijepljenje protiv gripe spriječava oboljenje od nje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije