Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EPIDEMIJA

Evo kako razlikovati prehladu od gripe i kako se zaštititi

gripa
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/2
01.02.2017.
u 19:45

Oboljeli mogu imati različite simptome bolesti i to nije neuobičajeno

U Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević liječnici svjedoče nešto većem broju oboljelih u ovoj epidemiji gripe koja je trenutačno na svojoj polovici pa se procjenjuje kako će se sljedećih četiri do šest tjedana smanjivati. Kako razlikovati prehladu od gripe, kako se zaštititi i koje su osobitosti ove aktualne gripe, pitanja su koja mnoge muče, a na koje nam je odgovor dao doc.prim.dr.sc. Rok Čivljak iz navedene bolnice. Za početak dr. Čivljak napominje da činjenica što je sezona gripe ove godine ranije počela ne znači da će ranije i završiti.

– To se ne može predvidjeti kao i što ćemo moći reći kakva je bila ova sezona tek kada ona završi i sve se zbroji. Sada smo na nekoj sredini epidemije i u sljedećih četiri do šest tjedana ona će se smanjivati, ali nekad se dogodi da “u repu” epidemije bude veći broj oboljelih. U odnosu na prijašnje sezone gripe, sojevi virusa su drukčiji, što dijelom opravdava veći broj oboljelih. Zadnje tri-četiri godine je cirkulirao pandemijski soj, a sada je novi soj koji nije sadržan u ovogodišnjem cjepivu pa se može očekivati i da oni koji su cijepljeni nisu i neće biti apsolutno zaštićeni – govori dr. Čivljak dodajući da se cjepivo za gripu za sljedeću sezonu radi u veljači i da se produkcija cjepiva stvara na temelju predviđanja, a ne stopostotne mogućnosti.

Virus gripe karakteriziraju njegove mutacije i svakih par godina, napominje, mutacija je značajna. Istaknut će posebno cijepljenje za kronične bolesnike i starije od 65 godina koji i najčešće razviju komplikacije. Nadalje, različite simptome u oboljelih objašnjava uobičajenim jer je oboljenje interakcija, kaže ovaj liječnik, imunosnog odgovora pojedinca i virusa s kojim je u kontaktu. Najčešći simptomi gripe su visoka temperatura, opća slabost, bolovi u mišićima, glavobolja, kod nekog će se pojaviti kašalj, proljev, povraćanje, a kod nekih oboljelih i sve to zajedno. Sve to treba razlikovati od prehlade uz koju, napominje dr. Čivljak, ne ide visoka temperatura. Kao mjere zaštite navodi temeljitu higijenu ruku, provjetravanje i izbjegavanje okupljanja u zatvorenim prostorima, a kod liječenja je najvažnije skidati povišenu temperaturu, nadoknaditi tekućinu te konzultirati svojeg liječnika.

Foto: VLm

>> Od gripe umrla sedmogodišnja djevojčica. U bolnici je bila 20 dana, no nisu je uspjeli spasiti

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije