Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zbog necijepljenja djece vode se samo 54 prekršajna postupka

U Hrvatskoj kazna za necijepljenje 2000, a u Njemačkoj 2500 eura
31. svibnja 2017. u 10:55 8 komentara 690 prikaza
Cijepljenje novorođenčeta
Foto: Thinkstock

Nakon Italije, koja je odlučila novčanim kaznama prisiliti roditelje da cijepe djecu, u Njemačkoj sutra treba stupiti na snagu zakon kojim će roditelji platiti 2500 eura kazne ako nisu cijepili dijete, a vrtići će morati obavijestiti vlasti ako roditelj ne dostavi dokument o cijepljenju djeteta.

djeca, park borba za zdravlje Vrtići počeli ispisivati djecu koja nisu cijepljena

 

U Hrvatskoj se roditelji mogu kazniti s maksimalno 2000 kuna zbog necijepljenja djece. Iako u posljednje vrijeme procijepljenost kod nas pada, podaci sa svih prekršajnih sudova koje je Ministarstvo pravosuđa dostavilo Visokom prekršajnom sudu pokazuju da su u tijeku u Hrvatskoj tek 54 prekršajna postupka protiv roditelja zbog necijepljenja djece.

Ni broj izrečenih pravomoćnih presuda 2015., 2016. te ove godine na prekršajnim sudovima zbog neprovođenja imunizacije po Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti ne upućuje na to da imamo problem s necijepljenjem djece.

Ima i oslobađajućih presuda

Lani je doneseno 76 pravomoćnih presuda zbog necijepljenja djece, među njima 11 oslobađajućih, a ove godine do 22. svibnja njih 32, od čega pet oslobađajućih. No, broj presuda i postupaka u tijeku je u neskladu s podacima HZZO-a o procijepljenosti djece, što znači samo jedno da pedijatri i liječnici školske medicine ne prijavljuju roditelje sanitarnoj inspekciji Ministarstva zdravstva, koja pokreće postupak. Najviše postupaka bilo je u Zagrebu, a u Splitu i Dubrovniku tek dva, iako je na jugu zemlje najmanja procijepljenost djece!

Stvarne brojke necijepljene djece daleko su veće. To je vidljivo iz službenih brojki o procijepljenosti koja posljednjih nekoliko godina pada, osobito u dvije najjužnije hrvatske županije. Lani je ondje zabilježen dramatičan pad: samo se 70% djece cijepilo protiv ospica, rubeole i mumpsa u Splitsko-dalmatinskoj i 64,4% u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. No, nekoliko slučajeva ospica u Dalmaciji u veljači i ožujku podsjetilo je kako malo fali da se zaraza proširi.

– Zadnja dva-tri mjeseca odaziv roditelja se jako poboljšao, to vidimo i po potrošnji cjepiva – rekla nam je dr. Milka Brzović, voditeljica Odjela za nadzor nad cijepljenjem u Službi za epidemiologiju zaraznih bolesti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

Na dubrovačkom području nije tako. – Roditelje šalju na razgovor k nama, ali oni se čvrsto drže svog stava i ne mijenjaju ga – kaže pak dr. Miljenko Ljubić, voditelj epidemiološke službe ZZJZ-a Dubrovačko-neretvanske.

Cijepljenje NOVI ZAKON Tko ne donese dokument o cijepljenju djeteta - kazna od 2500 eura

Prijave sanitarnoj inspekciji

Kad roditelj odbije cijepiti dijete prema kalendaru obaveznog cijepljenja, liječnik ga uputi na razgovor epidemiolozima u nadležni zavod za javno zdravstvo. Odbija li roditelj i nakon toga cijepljenje, liječnik treba obavijestiti sanitarnu inspekciju, a ona može naplatiti kaznu ili u konačnici i podnijeti tužbu sudu.

U 2014. bilo je 319 prijava sanitarnoj, 2015. ih je bilo 207, a lani 155. Kako je nedavno izjavila prim. Vera Katalinić-Janković, pomoćnica ministra zdravstva, to ne znači da pada broj necijepljenih, nego da su liječnici obeshrabreni šarolikim presudama i ustrašeni zbog sve češćih prijetnji i agresivnih ispada roditelja kojima liječnik odbije dati potvrdu za vrtić jer dijete nije cijepljeno.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić OBOLJELO TROJE DJECE Kujundžić zabrinut zbog pojave ospica: Cjepivo je spasilo milijune života Pokušavamo se uključiti u međunarodne programe kako bismo napravili još konkretnije pomake, kaže prof. Jonjić NEVJEROJATAN USPJEH Riječki liječnici došli do svjetskog otkrića! Cjepivom 'od herpesa' uništili stanice tumora pušenje Cimavax Kuba ima cjepivo protiv raka pluća koje žele i druge zemlje
Putokaz za najljepše plaže na Pagu
Najljepše plaže na Pagu
Istražite koje su najljepše plaže i pronađite one koje će vam najbolje odgovarati

A1 izdvaja za Vas

  • Armagedon:

    Istina, nažalost ne shvaćaju roditelji da to ugrožava i njihovu i tuđu djecu, bolje bi bilo da se pobrinu za zdravu hranu i odgoj djece, da kuhaju zdravo a ne da ih hrane smokićima, čokoladama, bombonima, čipsovima , i da ... prikaži još! ih ne natakaju antibioticima čim kihnu, kako će djeca steći imunitet.......izmišljaju pravila o djeci kao da se od juče rađaju , bolje su naše babe znale , a ove današnjem mame sluđuju teorijama, pravilima, da se ne čudim da žene više nisu pametne što je dobro za dijete , što ne.