Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PAD PROCIJEPLJENOSTI

Zbog necijepljenja djece vode se samo 54 prekršajna postupka

Cijepljenje novorođenčeta
Thinkstock
31.05.2017.
u 10:55

U Hrvatskoj kazna za necijepljenje 2000, a u Njemačkoj 2500 eura

Nakon Italije, koja je odlučila novčanim kaznama prisiliti roditelje da cijepe djecu, u Njemačkoj sutra treba stupiti na snagu zakon kojim će roditelji platiti 2500 eura kazne ako nisu cijepili dijete, a vrtići će morati obavijestiti vlasti ako roditelj ne dostavi dokument o cijepljenju djeteta.

 

U Hrvatskoj se roditelji mogu kazniti s maksimalno 2000 kuna zbog necijepljenja djece. Iako u posljednje vrijeme procijepljenost kod nas pada, podaci sa svih prekršajnih sudova koje je Ministarstvo pravosuđa dostavilo Visokom prekršajnom sudu pokazuju da su u tijeku u Hrvatskoj tek 54 prekršajna postupka protiv roditelja zbog necijepljenja djece.

Ni broj izrečenih pravomoćnih presuda 2015., 2016. te ove godine na prekršajnim sudovima zbog neprovođenja imunizacije po Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti ne upućuje na to da imamo problem s necijepljenjem djece.

Ima i oslobađajućih presuda

Lani je doneseno 76 pravomoćnih presuda zbog necijepljenja djece, među njima 11 oslobađajućih, a ove godine do 22. svibnja njih 32, od čega pet oslobađajućih. No, broj presuda i postupaka u tijeku je u neskladu s podacima HZZO-a o procijepljenosti djece, što znači samo jedno da pedijatri i liječnici školske medicine ne prijavljuju roditelje sanitarnoj inspekciji Ministarstva zdravstva, koja pokreće postupak. Najviše postupaka bilo je u Zagrebu, a u Splitu i Dubrovniku tek dva, iako je na jugu zemlje najmanja procijepljenost djece!

Stvarne brojke necijepljene djece daleko su veće. To je vidljivo iz službenih brojki o procijepljenosti koja posljednjih nekoliko godina pada, osobito u dvije najjužnije hrvatske županije. Lani je ondje zabilježen dramatičan pad: samo se 70% djece cijepilo protiv ospica, rubeole i mumpsa u Splitsko-dalmatinskoj i 64,4% u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. No, nekoliko slučajeva ospica u Dalmaciji u veljači i ožujku podsjetilo je kako malo fali da se zaraza proširi.

– Zadnja dva-tri mjeseca odaziv roditelja se jako poboljšao, to vidimo i po potrošnji cjepiva – rekla nam je dr. Milka Brzović, voditeljica Odjela za nadzor nad cijepljenjem u Službi za epidemiologiju zaraznih bolesti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

Na dubrovačkom području nije tako. – Roditelje šalju na razgovor k nama, ali oni se čvrsto drže svog stava i ne mijenjaju ga – kaže pak dr. Miljenko Ljubić, voditelj epidemiološke službe ZZJZ-a Dubrovačko-neretvanske.

Prijave sanitarnoj inspekciji

Kad roditelj odbije cijepiti dijete prema kalendaru obaveznog cijepljenja, liječnik ga uputi na razgovor epidemiolozima u nadležni zavod za javno zdravstvo. Odbija li roditelj i nakon toga cijepljenje, liječnik treba obavijestiti sanitarnu inspekciju, a ona može naplatiti kaznu ili u konačnici i podnijeti tužbu sudu.

U 2014. bilo je 319 prijava sanitarnoj, 2015. ih je bilo 207, a lani 155. Kako je nedavno izjavila prim. Vera Katalinić-Janković, pomoćnica ministra zdravstva, to ne znači da pada broj necijepljenih, nego da su liječnici obeshrabreni šarolikim presudama i ustrašeni zbog sve češćih prijetnji i agresivnih ispada roditelja kojima liječnik odbije dati potvrdu za vrtić jer dijete nije cijepljeno.

Komentara 8

AR
Armagedon
12:32 31.05.2017.

Istina, nažalost ne shvaćaju roditelji da to ugrožava i njihovu i tuđu djecu, bolje bi bilo da se pobrinu za zdravu hranu i odgoj djece, da kuhaju zdravo a ne da ih hrane smokićima, čokoladama, bombonima, čipsovima , i da ih ne natakaju antibioticima čim kihnu, kako će djeca steći imunitet.......izmišljaju pravila o djeci kao da se od juče rađaju , bolje su naše babe znale , a ove današnjem mame sluđuju teorijama, pravilima, da se ne čudim da žene više nisu pametne što je dobro za dijete , što ne.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije