Naslovnica Vijesti Crna kronika

DORH: Hrvatska u arbitraži s Gavrilovićem uspjela s 98 posto

Tvrtka Gavrilović ranije je priopćila da je Arbitražno vijeće u postupku koji su Gjuro Gavrilović i njegova tvrtka pokrenuli protiv Hrvatske, donijelo pravorijek kojim je "jednoglasno utvrdilo da je Republika Hrvatska bespravno izvlastila imovinu tvrtke Gavrilović"
27. srpnja 2018. u 16:03 31 komentara 2914 prikaza
Georg Gavrilović
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Državno odvjetništvo (DORH) danas je izvijestilo da je Arbitražno vijeće pri Međunarodnom centru za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) u Washingtonu „faktično u cijelosti odbilo tužbeni zahtjev Georga Gavrilovića te je Republika Hrvatska u ovoj arbitraži uspjela ukupno s preko 98 posto“, odnosno da je toj tvrtki dosudilo tek 1,49 posto traženog iznosa i oko 30 posto traženih troškova postupka.

Zagreb: Na Županijskom sudu počelo suđenje Georgu Gavriloviću za ratno profiterstvo Ratno profiterstvo Papeš: Prebacio sam Gavriloviću 2 milijuna DEM po usmenom nalogu ministra Martinovića

DORH podsjeća da je Arbitražno vijeće pri ICSID-u u petak objavilo pravorijek u postupku koji su 2012. prvotužitelj Georg Gavrilović i drugotužitelj Gavrilović d.o.o. pokrenuli radi povrede Bilateralnog ugovora o poticanju i zaštiti stranih ulaganja koji su sklopile Hrvatska i Austrija i naknade štete u visini od 198,5 milijuna eura te troškova arbitražnog postupka u ukupnom iznosu od devet milijuna eura.

„Arbitražno vijeće je pravorijekom utvrdilo da je Republika Hrvatska povrijedila čl. 4. st. 1. Bilateralnog ugovora o poticanju i zaštiti stranih ulaganja koji su sklopile te je temeljem toga odlučilo da je Republika Hrvatska dužna samo drugotužitelju Gavrilović d.o.o. platiti na ime naknade štete iznos od 9.699.462 kuna i 1.658.960 eura (1,49 % traženog iznosa), te na ime troškova arbitražnog postupka 2.593.642 eura i 285.288 američkih dolara, što iznosi 30 posto traženih troškova postupka tužitelja“, objavio je DORH.

Navode da je tom odlukom „Arbitražno vijeće faktično u cijelosti odbilo tužbeni zahtjev Georga Gavrilovića te je Republika Hrvatska u ovoj arbitraži uspjela ukupno s preko 98 posto, s obzirom da su tužitelji ukupno tražili 198.500.000 eura na ime naknade štete te 9 milijuna eura na ime troškova postupka.

Georg Gavrilović Suđenje Šiprak i Brajović ne znaju kako je dva milijuna DEM s računa RH završilo na računu Gavrilovića

'Dio odluke u suprotnosti s pravom Europske unije'

„Premda će odluka o daljnjim pravnim radnjama u odnosu na dio odluke u korist Gavrilovića d.o.o. biti donesena nakon što Državno odvjetništvo Republike Hrvatske izvrši analizu te odluke, već je u ovom trenutku vidljivo da je ista u tom dijelu u suprotnosti s pravom Europske unije“, priopćio je DORH.

Tvrtka Gavrilović ranije je priopćila da je Arbitražno vijeće u postupku koji su Gjuro Gavrilović i njegova tvrtka pokrenuli protiv Hrvatske, donijelo pravorijek kojim je "jednoglasno utvrdilo da je Republika Hrvatska bespravno izvlastila imovinu tvrtke Gavrilović".

Zagreb: Na Županijskom sudu počelo suđenje Georgu Gavriloviću za ratno profiterstvo Ratno profiterstvo Počelo suđenje Georgu Gavriloviću: 'Nisam kriv'

"Arbitražno vijeće je utvrdilo da investicija Gjure Gavrilovića, koja se sastojala u kupnji pet društava iz sastava bivšeg holdinga Gavrilović tijekom stečaja, uživa pravo na zaštitu temeljem Washingtonske konvencije i ugovora o zaštiti ulaganja sklopljenog između Republike Hrvatske i Republike Austrije", kaže se u priopćenju tvrtke i samog Gjure Gavrilovića.

Također su naveli kako je "investicija učinjena u skladu s važećim zakonima, a nepravilnosti u stečaju koje je prigovorila Republika Hrvatska tijekom postupka, isključivo se mogu staviti na teret državi i njenim nadležnim tijelima, ali ne i Gjuri Gavriloviću". U priopćenju su ustvrdili i da pravorijek doživljavaju "prvenstveno kao potvrdu svojih nastojanja da dokažu protupravnost postupanja Republike Hrvatske i njenih tijela te legitimnost izvršenog ulaganja.

Georg Gavrilović
1 / 6
Gavrilović - tvornica
Valamar
Prilika za posao
Ovo je troje mladih koji rade u turizmu, evo zašto su zadovoljni i žele ostati u Hrvatskoj
 • rightside:

  ma "bravoooooo" sposobni dorhovci"))))) e da sam vam ja sef i da se hvalite izbijanjem 200mil eura iz drz proracuna kao uspjehom- letjeli bi sve i jedan van..a da vam udbaski krugovi i dalje osiguravaju veliku placu i nerad do ... prikaži još! mirovine,, ma nije cudno zasto se u tekstu ne spominje TKO je tu uopce dao da se radi to izvlastenje, ko je to proveo i tko nije htio priznat cjelu stvar i reci istinu,,ili bas mislite da se "krivci za ovo" mogu i dalje slobodno ku..it po hrvatskoj ko da su bog i batina,,ili npr drug premjer ovo ne smatra ozbiljnim gubitkom za drz procaun a tako ni nema potrebe procesuirat "drustvo" odgovorno za ovo,, i uz sve jos jedna potvrda nesposobnosti svih u dorhu,,

 • Avatar Cinick
  Cinick:

  Ovo je samo jedan oblik organiziranog kriminala. Država tuži nekoga(npr. ovakvog ratnog profitera),kroz višegodišnje trajanje procesa nekoliko grupacija- koja je vezana uz proces masno se naplate,država redovno izgubi spor ,a konačni ceh plate građani. Nitko odgovoran.

 • kruti221:

  oglasio se udbaški dorh,AHAHAHAHA