Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ratno profiterstvo

Papeš: Prebacio sam Gavriloviću 2 milijuna DEM po usmenom nalogu ministra Martinovića

Zagreb: Na Županijskom sudu počelo suđenje Georgu Gavriloviću za ratno profiterstvo
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
29.11.2017.
u 07:00

Taj je novac trgovac oružjem isplatio na račun Papeša 1992., kad je ovaj u Njemačkoj u ime RH utjerivao dug za neisporučeno oružje

Ivica Papeš nastavio je jučer na zagrebačkom Županijskom sudu svjedočiti u postupku protiv Georga Gavrilovića, optuženog za ratno profiterstvo. U prethodnom dijelu iskaza Papeš je, odgovarajući na pitanja tužiteljstva, detaljno objasnio kako je 1992. uz pomoć svojeg kuma Željka Goluba pomogao da se u Hrvatsku vrate dva milijuna DEM koje je RH uplatila na račun trgovca oružjem.

Problem je nastao jer plaćeno oružje nikada nije isporučeno pa se Papešu za pomoć obratio Joško Zavoreo, u to vrijeme pomoćnik ministra financija. Nakon što je Papeš u Njemačkoj uz Golubovu pomoć našao trgovca oružjem te vratio u RH novac, taj je novac po nalogu Joze Martinovića, tadašnjeg ministra financija, kasnije prebacio na Gavrilovićev račun, a Gavrilović je njime kupio tvornicu Gavrilović.

Gavrilovićevu je obranu zanimalo je li Papeš znao podrijetlo tih dva milijuna DEM, kojim je kupovano oružje za obranu RH, a on je odgovorio niječno. Braniteljsku klupu zanimalo je i je li se protiv Papeša vodio kazneni postupak te je li ta činjenica utjecala na njegov iskaz u kojem je teretio Gavrilovića.

– Istina je da se u vrijeme kada sam dao iskaz protiv mene vodio kazneni postupak, no to nije utjecalo na moje svjedočenje. Postupak se vodio protiv mene i moja četiri suradnika, no ja se zbog toga nikada nisam želio nagoditi s tužiteljstvom. To nije želio ni Mladen Bajić, tadašnji glavni državni odvjetnik, koji je nazočio mojem ispitivanju, no nije mi postavljao pitanja – kazao je Papeš.

Papeš je kazao i da je Martinovićev nalog da se na Gavrilovićev račun prebace dva milijuna DEM bio usmen i bez pisanog traga, a kazao je i da ga o tome 20 godina nitko ništa nije pitao. Sve dok nije dobio poziv da dođe u DORH radi svjedočenja. – Bio sam zatečen što su me pozvali na razgovor nakon 20 godina. Kasnije sam opet bio pozivan i ispitivan o čemu je vođen zapisnik koji sam potpisao – kazao je Papeš. Rekao je i da je postupak koji se vodio protiv njega okončan uvjetnom osudom.

– Zbog toga sam podnio i ustavnu tužbu, no ona još nije riješena – kazao je.

Papeš je u ožujku 2012. s Tatjanom Žužul, suprugom Miroslava Žužula, uvjetno osuđen za izvlačenje novca iz Tvornice čarapa Sloboda, a državi bi, postane li presuda pravomoćna, trebao vratiti 2,12 milijuna kuna.

Zagreb: Na Županijskom sudu počelo suđenje Georgu Gavriloviću za ratno profiterstvo
1/8

Komentara 8

IN
inox14
09:12 29.11.2017.

Ajmo dezurna mladezi. Kakav je komentar?

DO
doktorica
09:46 29.11.2017.

ratni profiteri su zato i navijali za rat da bi se obogatili

Avatar Niškorist
Niškorist
09:10 29.11.2017.

Opet Hibrid ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije