Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROVODIO EKSPERIMENTE

Dokumenti otkrili: FBI je zaplijenio sve Tesline stvari, tražili su 'zraku smrti'

Nikola Tesla
Foto: Napoleon Sarony
29.09.2016.
u 18:24

Preporučuje se da dokumenti budu pod stalnim nadzorom kako bi bili sigurni te da ne padnu u ruke neprijatelja

Dokumenti FBI-a s kojih je skinuta oznaka povjerljivosti otkrili su kako je američka vlada poslije smrti Nikole Tesle zaplijenila dva kamiona puna njegovih stvari, javlja Russia Today.

Oznaka povjerljivosti skinuta je u skladu sa Zakonom o slobodi informiranja te su otkrili da su vlada i FBI bili zainteresirani za "zraku smrti", oružje za koje je Tesla tvrdio da ga je izmislio. 

Dokumenti sadrže i informacije o Teslinim eksperimentima s "loptama munje" ali i plan FBI-a da uhiti rođaka koji se, kako su vjerovali, pokušavao dokopati dragocjenih dokumenata.

Tesla je umro u 85. godini u hotelu u New Yorku 7. siječnja 1943. godine, no u jednom od dokumenata stoji i pismo datirano na 12. siječnja, a u kojem se navodi da je istragom utvrđeno da je umro 8. siječnja. 

Vladin ured za kontrolu imovine stranaca zaplijenio je cjelokupnu Teslinu imovinu, a u pismu se izražava zabrinutost da neće imati jurisdikciju nad njegovom imovinom budući da je Tesla bio naturalizirani građanin SAD-a.

Među dokumentima nalazi se i pismo upućeno Johnu Edgaru Hooveru, prvom direktoru FBI-a gdje se naglašava članak o Teslinom izumu "zraka smrti" te mu se nagovještava da bi to moglo biti "od iznimne važnosti" za Ministarstvo rata. 

Preporučuje se da dokumenti budu pod stalnim nadzorom kako bi bili sigurni te da ne padnu u ruke neprijatelja

U memorandumu datiranom 9. siječnja 1943. ističe se kako je Tesla proveo brojne eksperimente u vezi s bežičnim prijenosom električne energije poznatijim kao "zraka smrti".

Bloyce Fitzgerald, Teslin štićenik, kazao je na ispitivanju s vladinim dužnosnicima kako mu je mjesec dana prije smrti Tesla kazao da su eksperimenti završeni i usavršeni.

>> Prije 120 godina u HAZU je primljen Nikola Tesla, 'elektrotehničar u Americi'

>> 10 stvari koje možda niste znali o Nikoli Tesli

Komentara 43

Avatar mason
mason
20:14 29.09.2016.

To je oruzje usavrseno 70ih.Gledao sam da su lovci nasli ogroman broj mrtvih zivotinja a prije toga su vidjeli vojno vozilo u blizini. Zato pise Russia today, boje se, zato sto bi Ameri mogli tim oruzjem unistiti sve sto hoda po Rusiji za par minuta.A nebi ni znali niti bi imali vremena da odgovore ali to Ameri nece uraditi.Americka vlada to krije isto kao sto su krili internet godinama dok nisu izmislili nesto bolje. Zato veliko hvala za ovog Amerikanca Hrvatskog podrijetla.

NE
Neonacionalist
19:30 29.09.2016.

Da je imao tko obilno financirati ovog genijalca tko zna što bi sve još on izumio .

Avatar onaj koji uskoro dolazi
onaj koji uskoro dolazi
20:59 29.09.2016.

Tesla je OTROVAN a nije umro prirodnom smrcu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije