Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Dobroslavić ponovno pozvao na cijepljenje protiv ospica

Dobroslavić je na sjednici izjavio da je na razini županije procijepljenost protiv ospica vrlo niska te kako su roditelji po zakonu dužni cijepiti djecu, ali to ne čine.
02. svibnja 2018. u 18:12 1 komentara 186 prikaza
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić pozvao je u srijedu na sjednici županijske skupštine roditelje djece koja nisu cijepljena protiv ospica da izvrše svoju zakonsku dužnost te naglasio da se u slučaju epidemije, s obzirom na iskustva iz susjedne Srbije, može računati i na smrtne slučajeve.

BITKA ZAGOVORNIKA I PROTIVNIKA cijepljenja u Hrvatskoj se vodi već nekoliko godina, a zdravstvene vlasti se ne miješaju Povratak bolesti Iz ovog grada prijeti najveća opasnost za širenje ospica, rubeole ili zaušnjaka

Dobroslavić je na sjednici izjavio da je na razini županije procijepljenost protiv ospica vrlo niska te kako su roditelji po zakonu dužni cijepiti djecu, ali to ne čine. Naime, razina procijepljenosti u Dubrovačko-neretvanskoj županiji među najnižima je u Hrvatskoj i postoji visok rizik od epidemije.

„Još na konferenciji za medije krajem siječnja pozvali smo sve odgovorne kako bi se procijepljenost povećala, jer je trenutno vrlo niska. U opasnoj smo situaciji jer, znajući iskustva iz susjedstva, u slučaju epidemije moramo računati nažalost i na smrtne slučajeve. Treba apelirati na Zavod za javno zdravstvo, pedijatre i roditelje da izvrše zakonsku obvezu. Inače postoji postupak kažnjavanja. Podržavam odluku Grada Dubrovnika da se necijepljena djeca ne upisuju u vrtiće“, rekao je župan.

Govoreći o izgradnji Pelješkog mosta, župan Dobroslavić je istaknuo kako to jest najvažniji projekt u Republici Hrvatskoj zbog povezivanja države i Europske unije u jednu cjelinu, ali nije jedno rješenje prometne izoliranosti juga Hrvatske.

„Za izlazak iz prometne izoliranosti trebaju nam moderne prometnice koje će povezati sve što most neće. Ustrajemo na projektu izgradnje autoceste Zagreb - Dubrovnik od čvora Metković do Osojnika, što je predviđeno i županijskim prostornim planom“, izjavio je Dobroslavić. Dodao je kako za dionicu Osojnik – Rudine postoji lokacijska dozvola i studija utjecaja na okoliš. Inicijative o trasi autoceste izvan Republike Hrvatske Dobroslavić je ocijenio neprihvatljivima.

„Taj smjer nije planiran našim prostornim planovima, a uostalom, nonsens je da netko razmatra povezati svoju državu preko teritorija druge", rekao je župan. 

Kako je dodao, zna se da država nema dovoljno novaca za potrebe županije, "barem ne u određenom vremenu", ali inzistiraju na autocesti Istaknuo je da će Dubrovačko-neretvanska županija također ustrajati i na brzoj cesti Dubrovnik - Zračna luka Dubrovnik, koja je nužna za dubrovački turizam i gospodarstvo.

Milijan Brkić Prepoznajete li ga? Poznati političar prisjetio se Bljeska i podijelio fotku iz ratnih dana Cijepljenje Zabrinjavajuće Na pomolu epidemija: Necijepljeno 15.881 dijete, liječnici predlažu i novo cjepivo Nikola Dobroslavić Imenovan izvjestiteljem Dubrovački župan Nikola Dobroslavić dobio novu visoku funkciju u EU
Novak i Jelena Đoković
OGLASILA SE JELENA
Velika tuga u domu Novaka Đokovića: Zauvijek ćeš biti u mom srcu...
Pratimo li ishode?
Građani žele znati koje bolnice imaju najbolje ishode liječenja
  • Avatar mars3486
    mars3486:

    Kao i svaki lijek i cjepivo i je rizično i ima nuspojave (piše na uputi i lijeku koja se dobiva u pakiranju svakog cjepiva). No drugi lijekovi se ne moraju uzimati pod prisilom. Stoga, gdje ima rizika NE SMIJE biti prisile.