Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Na pomolu epidemija: Necijepljeno 15.881 dijete, liječnici predlažu i novo cjepivo

Liječnici predlažu da se od iduće godine uvede i cjepivo protiv pneumokoka
15. travnja 2018. u 08:33 150 komentara 22901 prikaza
Cijepljenje
Foto: Thinkstock

U posljednjih pet generacija predškolaca čak 15.881 dijete u Hrvatskoj nije cijepljeno protiv ospica, rubele i zaušnjaka, rečeno je na jučerašnjem skupu o cijepljenju održanom u Hrvatskom liječničkom zboru u organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i stručnih liječničkih društava.

cijepljenje Zarazne bolesti siju smrt Roditelji autistične djece: Cjepivo nije uzrok autizma!

Taj podatak iznio je dr. Bernard Kaić iz HZJZ-a rekavši kako spomenuti broj necijepljene djece od 2012. do 2017. godine znači da protiv ospica, rubele i zaušnjaka u nas nije cijepljeno oko osam posto predškolske djece.

– Ako se trend ne promijeni, imat ćemo epidemiju i ospica i hripavca i zapravo se malo čudim što je još uvijek nemamo. Ovo je jako zabrinjavajuće jer županije s malim cjepnim obuhvatom imaju veliki apsolutni broj djece osjetljive na ospice i taj postotak dovoljno je velik za izbijanje epidemije – rekao je dr. Kaić.

Županije u kojima je najviše necijepljene djece su Dubrovačko-neretvanska, Splitsko-dalmatinska, Primorsko-goranska, a kad je u pitanju cijepljenje protiv ospica, najdramatičniji podatak stigao je iz Dubrovnika. U Dubrovniku je, prema predstavljenim podacima, protiv te zarazne bolesti lani cijepljeno samo 40,8 posto djece, a u cijeloj toj županiji isto cjepivo primilo je 55,8 posto djece te je njih 6340 necijepljeno. Unazad dvije godine u Dubrovačko-neretvanskoj županiju bilo je cijepljeno 78 posto djece i tada se upozoravalo na opasnosti pada procijepljenosti, što se i dogodilo te je lani zabilježen spomenuti rekordno nizak cjepni obuhvat. Trend je evidentno nastavljen, a upravo u toj županiji pad je, kako je rekao dr. Kaić, puno strmiji nego u drugim županijama. U Splitsko-dalmatinskoj županiji pad procijepljenosti zaustavljen je prošle godine pa je cjepni obuhvat, odnosno broj djece koja su primila ovo cjepivo bio 78 posto. U Rijeci je to 80 posto, a u Osijeku je 87 posto djece lani cijepljeno protiv ospica, rubele i zaušnjaka.

Upravo je to cjepivo, podsjetimo, primjer najvećeg pada procijepljenosti u Hrvatskoj već godinama, posebice posljednjih pet-šest godina. Roditelji kojih sve veći broj odbija svoju djecu cijepiti tim cjepivom javno govore o njegovim posljedicama, na što struka odgovara da tu ne postoji povezanost.

Općenito je s jačanjem antivakcinalne kampanje raslo nepovjerenje u prevenciju bolesti cijepljenjem pa tako već godinama pada broj cijepljene djece. Nije to hrvatska osobitost, isto se događa i u drugim zemljama koje pak bilježe i epidemije ospica te smrtne slučajeve.
Kako se moglo čuti jučer u Liječničkom zboru, pad procijepljenosti, osim protiv ospica, lani je kod nas nastavljen i protiv difterije, tetanusa i hripavca, rekao je dr. Kaić najavivši na istom događanju kako je u Ministarstvo zdravstva upućen prijedlog da se u program cijepljenja od iduće godine uvede i cjepivo protiv pneumokoka.

Također je naveo i izmjene preporuka za cijepljenje zdravstvenih radnika pa će se tako protiv hripavca, difterije i tetanusa cijepiti oni koji rade na novorođenačkim odjelima, a protiv ospica i vodenih kozica seronegativne zdravstvene radnike zaposlene na dojenačkim, infektološkim i hematološkim odjelima.

cjepivo Nova rezolucija EU parlament osudio širenje zavaravajućih informacija o cijepljenju Cijepljenje u manje od 5 mjeseci U Srbiji sedma žrtva ospica, preminula medicinska djelatnica (40) Okrugli stol 'Cijepljenjem protiv pneumokoka' Liječnici poručili: Cijepljenje dojenčadi protiv pneumokoka od iduće godine
Branimir Johnny Štulić
bori se već 4 desetljeća
Javio se bijesan Branimir Johnny Štulić, traži više milijuna eura: 'Nanijeli ste mi neizmjernu štetu'
Hrvatski Telekom
UPRAVLJA S 516 E-PUNIONICA
Hrvatski Telekom: Predvodnik e-mobilnosti u regiji
 • gordana93:

  danas svi sve znaju,svi su doktori i sto god treba ovisno kako koji dan zasto studirat medicinu kad je dovoljno procitati koji novinski clanak i forum i odmah si doktor

 • Deleted user:

  Eto došlo vrijeme da prosječni građanin koji veze s medicinom nema doktorira s par clanaka pročitanih na internetu i zavede dio ljudi svojom "pameću", a stradaju nevina djeca. Ne znam kakvo je pravilo u drugim gradovima no u Bj je ... prikaži još! pravilo da necjepljena djeca ne mogu ici u vrtić. I mislim da je kod nas jos uvijek procjepljenost iznad 93 posto. Uglavnom ne razumijem antivaxere. Razumijem da nas truju na sve strane, ali sam ipak ZA cijepljenje.

 • Avatar rijetko kulturan
  rijetko kulturan:

  Uvesti obvezno cijepljenje, tko ne dovede dijete na cijepljenje suditi po kaznenom zakonu. Kada nastupi epidemija ionako se cijepi i uvode se mjere, a roditelji neka slobodno kmeče.