Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
APSURD

Dobit će otpremninu od škole iz koje je 'izvlačila' novac

Marija HAbijan
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
05.06.2014.
u 11:00

Bivša ravnateljica Druge gimnazije Marija Habijan, koja je krajem 2012. godine osuđena zbog toga što je kao ravnateljica škole sebi i drugim zaposlenicima nepripadno pribavila preko 130.000 kuna, od te će iste škole dobiti više od 375.000 kuna otpremnine

Bivša ravnateljica Druge gimnazije i nekadašnja nezavisna vijećnica varaždinskog Gradskog vijeća Marija Habijan, koja je krajem 2012. godine osuđena na deset mjeseci uvjetnog zatvora zbog toga što je kao ravnateljica škole sebi i drugim zaposlenicima nepripadno pribavila preko 130.000 kuna, od te će iste škole dobiti više od 375.000 kuna otpremnine.

U skladu sa zakonom

Presudio je tako Općinski sud u Varaždinu pri kojem je Marija Habijan protiv škole prvo podnijela tužbu zbog nedopuštenog otkaza, a zatim i tužbu radi isplate otpremnine. U oba slučaja Općinski sud presudio je u njenu korist, naloživši Drugoj gimnaziji da joj isplati otpremninu u iznosu od 375.483 kuna, zajedno sa zateznom zakonskom kamatom po stopi od 12 posto, počevši od 1. rujna 2011. godine.

Osim toga, Općinski sud je naložio Drugoj gimnaziji da Mariji Habijan nadoknadi troškove postupka u iznosu od 22.114 kuna. Kad se podvuče crta, Marija Habijan, koja je pravomoćno proglašena krivom zbog izvlačenje novca iz škole na štetu državnog proračuna, sada od te iste škole ima pravo na više nego izdašnu otpremninu i to sve u skladu sa zakonom.

Godine staža

Naime, kako stoji u presudi, Marija Habijan je pravo na otpremninu stekla po Temeljnom kolektivnom ugovoru od 31. srpnja 2007.

Prema tom ugovoru koji više nije na snazi Marija Habijan je, kao i svaki zaposlenik s 30 i više godina staža, stekla pravo na povlaštenu otpremninu u visini od najmanje 65 posto prosječne mjesečne bruto plaće isplaćene u posljednja tri mjeseca za svaku navršenu godinu rada.

Kako je Habijan u vrijeme kada joj je uručen otkaz imala 37 godina staža, matematika je jasna.

Podsjetimo, postupak protiv Marije Habijan na Županijskom sudu u Varaždinu trajao je nešto manje od godinu dana, a presuda je donesena pod dva uvjeta: unutar dvije godine ne smije počiniti nikakvo kazneno djelo i sav novac u roku od godinu i pol dana mora vratiti u državni proračun.

Komentara 3

PI
prava istina
11:27 05.06.2014.

Kao prvo, što je u ovoj državi zaista problem, radnicima koji su odradili svoj posao na "zaprepaštenje" organa ove države je platila. Dakle, za očekivati je da će joj ti isti zaposlenici vratiti taj novac koja ona mora uplatiti u državni proračun, kao i naravno duplo plaćene doprinose. Zaista neobjašnjiva odluka suda gdje je proglašena krivom, tj. gdje je napravila nagodbu ali sa potpunim uvjerenjem da tu nema kaznenog dijela. Naravno, kada netko odluči da je potrebno da bude netko kriv, prihvatila je svoju navodnu odgovornost. Eto tako ide zahvala prema osobama koje su za ovaj grad napravile puno. Ništa novo i neobično. Raduje me da će dobiti ono što joj pripada i da će isplatiti ono što zapravo i ona nije dobila ili nepripadno se okoristila, kao što u tekstu piše "probavila" (što valjda misle fileke?!). Isto se nadamo da će joj svi ovi zaposlenici te iznose "koje su kao nezakonito dobili" vratiti i da se neće čuditi kako nisu "imali pojma" za što su novac primili. Eto, ipak nakon svega pravo i pravda su pronašli ravnotežu a g. Habijan puno hvala za sve što je napravila za ovaj grad i za mnoge generacije srednjoškolaca. Mi smo nezahvalan narod ali usprkos svemu ovo je zaista komedija koja će bar materijalno za g. Habijan imati pošteni završetak. O teško prihvaćenom i razočaravajućem momentu g. Habijan nije potrebno govoriti, ali je dovoljno da su dobri ljudi uz nju i da se ovakovim tekstovima može samo nasmijati. G. Habijan samo napred, neka je samo zdravlja.

PI
prava istina
11:16 05.06.2014.

E novinari, zaista ste neupućeni.

PI
prava istina
12:26 05.06.2014.

Ispravak napravljen, ali su fileki bili bolji, daju dojam neozbiljnog članka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije