Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Život

Dobili smo vodu, no nemamo sudoper i namještaj za sobe

'obitelj1_ivj_zag_230810'
''
23.08.2010.
u 15:10

Susjed Požgajevih Stjepan Vučković pomoć je zatražio od Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, koji je donirao 5000 kn za priključak na vodovod

Obitelj Požgaj, supruzi Danica i Josip iz Stare Vesi u općini Petrovsko i njihovo petero djece – Božica (17), Vjekoslav (15), Vladimir (14), Antonio (8) te 7-mjesečni Domogoj, dobila je u svome skromnom obiteljskom domu vodu.

– Nitko sretniji od mene. Više ne moram ići po vodu k nekome u selu ili na bunare – kaže Danica Požgaj, koja će sada lakše kuhati i prati.

Voda u kupaonici

Vesela su i djeca jer se sada mogu okupati u kupaonici. Priključak za vodu do svoje kuće dobili su uz pomoć svoga susjeda, dobrotvora Stjepana Vučkovića, koji je Požgajima pomogao i da umjesto trošne kućice danas imaju koliko-toliko primjerene uvjete za život, kupaonicu i nekoliko soba, koje, istina, još treba namjestiti.

– Ova posljednja pomoć od 5000 kuna za vodu došla je zahvaljujući zagrebačkom Caritasu, na čiji sam natječaj prijavio potrebe ove obitelj – kaže susjed Požgajevih Vučković. Sve je išlo preko Općine Petrovsko. Obitelj živi od dječjeg doplatka te jednokratne novčane pomoći Centra za socijalnu skrb. Nova školska godina je pred vratima, školarce Božicu i Vjekoslava treba opremiti za školovanje i boravak u Zagrebu u Domu za djecu i mladež, gdje se školuju za kuhare, Vladimir i Antonio pohađaju osnovnu školu u Petrovskom, sedmi i drugi razred, njima pak treba kupiti školske knjige, tenisice i trenirke te odjeću. Mali Domogoj još je na prsima.

Djeci treba sve

Ivan Šanjug, načelnik općine Petrovsko, kaže da će obitelji Općina novčano pomoći pri kupnji knjiga. Majka Danica kaže da je već nabavila tenisice u kineskom dućanu. No, kako su jeftinije, djeci će za kratko vrijeme trebati nove. Iz Doma za djecu i mladež roditeljima je stigla ponuda da bi ubuduće dječji doplatak za Božicu i Vjekoslava sjedao na njihov račun pa bi djeca tamo bila na stalnom boravku. No, ni roditeljima ni djeci to baš nije prihvatljivo jer svi jedva čekaju vikend, kada je obitelj na okupu. Djeca su marljiva i od velike su pomoći roditeljima, na ljetnim praznicima spremaju drva za zimu, rade na njivi i sve što treba. – Ništa mi nije teško raditi, ovdje u Zagorju mi je ljepše nego u Zagrebu – kaže Vjekoslav. Djeca se rado brinu i o malom Domogoju.

Iznos za socijalu morat će se prepoloviti

U proračunu općine Petrovsko za socijalnu skrb ove je godine planiran iznos od 350 tisuća kuna. Nažalost, zbog slaba punjenja proračuna taj će se iznos morati prepoloviti. Ove godine proračun se puni 40 posto slabije nego lani. No, isplatit ćemo sve što je prijeko potrebno – kaže načelnik općine Ivan Šanjug.

Komentara 2

WI
wiktorija
10:46 24.08.2010.

imat djete od 17g. i onda još rodit malu bebu, a vide da im nejde, pa di je tu pamet to meni nije jasno.

LU
ludva
15:26 24.08.2010.

nije dovoljno sirotinje.. treba ih napraviti još... a ovi biseri iz Kaptola poitču na to... pa gdje će se zaposliti u Petrovskom gdje firme možeš nabrojiti na prste jedne ruke.. a mogli bi onda svi ovako.. susjed će mi plačatiti priključke. općina će mo hraniti djecu... žalosno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije