Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
diplomacija

Diplomatima ocjene po broju dojavljenih prilika za izvoz

'28.02.2013., Zagreb - Dolazak ministara na redovnu sjednicu Vlade u Banske dvore. Josko Klisovic.    Photo: Marko Lukunic/PIXSELL'
'Marko Lukunic/PIXSELL'
01.10.2013.
u 20:47

Pratit će se tijek svakog pojedinačnog predmeta, a regulirat će sei rokovi u kojima se treba dati odgovor na zahtjev

Rad hrvatskih diplomata uskoro će biti vrednovan na novi način – uz političku funkciju, uvode se konkretni kriteriji vezani za rad i angažman u pomoći hrvatskom gospodarstvu, kao što su, primjerice, broj izvoznih prilika koji su dojavili izvoznicima ili broj hrvatskih izvoznika kojima su u inozemstvu pružili podršku. Iako imena veleposlanika usuglašavaju premijer i predsjednik, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova daje preporuke pa će i ta nova ocjena utjecati na karijeru diplomata. Jedna je to od novosti projekta gospodarske diplomacije koje će danas predstaviti hrvatski MVEP.

– Prvi put smo definirali usluge koje će MVEP i mreža diplomatsko-konzularnih predstavništava nuditi izvoznicima. Naši diplomati koristit će se komunikacijskom sustavima koji smo osmislili na temelju ‘customer relationship managementa’ kako bismo mogli pratiti tijek svakog pojedinačnog predmeta. Isti sustav regulira rokove u kojima se treba dati odgovor na zahtjev – govori nam zamjenik ministrice vanjskih poslova Joško Klisović. To u teoriji znači da će na stranicama Ministarstva stajati formular koji će gospodarstvenici ispuniti te da će se pratiti kako napreduje rješenje njihova upita. Dođe li do zastoja, vidi li se da upit stoji tri-četiri dana, pali se “crveno svjetlo” kod kontrolora.

Usto, rad Ministarstva otvorit će se gospodarstvenicima kroz otpuštanje velike količine informacija koje bi mogle biti korisne gospodarstvu, a nisu osjetljive ili povjerljive prirode.

– Izvoznici će isto moći na našim novim web stranicama prijaviti trgovinsku barijeru ili podnijeti zahtjev za potporom u inozemstvu, prema definiranoj listi usluga – objašnjava Klisović, koji je bio na čelu povjerenstva koje je osmislilo projekt gospodarske diplomacije.

– MVEP je inicirao osnivanje Povjerenstva Vlade za internacionalizaciju hrvatskoga gospodarstva, a krajnji cilj je okretanje prema greenfield investicijama za proizvodnju te ulaganje u sektore i djelatnosti koje smatramo strateški važnima za dugoročni razvoj zemlje. To je tijelo nastalo na zahtjev hrvatskih izvoznika te će raditi prema njihovim sugestijama – dodaje, ali i upozorava kako sustav gospodarske diplomacije nije čarobni štapić za plasman proizvoda već nadogradnja kvalitetne gospodarske politike.

>>Josipović pohvalio novi program gospodarske diplomacije

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije