Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Pronađen dosad nepoznati dio Berlinskog zida

”Nakon svega što sam mogao pronaći u arhivima, izgleda da se zaista radi o posljednjem dijelu Berlinskog zida”, rekao je za dnevnik Berliner Zeitung Christian Bormann
26. siječnja 2018. u 08:27 2 komentara 1115 prikaza
Berlinski zid
Foto: Thinkstock

Povjesničar-amater otkrio je na granici između berlinskih četvrti Pankow i Reinickendorf ostatke zida za koji se vjeruje da je pripadao Berlinskom zidu, prenijeli su njemački mediji.

Sučeljavanje: Angela Merkel i Martin Schulz DVIJE NJEMAČKE Berlinski zid živi i 27 godina od ujedinjenja – u glavama Nijemaca

”Nakon svega što sam mogao pronaći u arhivima, izgleda da se zaista radi o posljednjem dijelu Berlinskog zida”, rekao je za dnevnik Berliner Zeitung Christian Bormann koji je Berlinskom uredu za zaštitu spomenika prijavio ”izgubljeni” dio zida. Pritom se radi o prvobitnom zidu od cigle na vrhu kojeg se nalazila bodljikava žica. U desetjećima nakon gradnje zida pa sve do njegovog pada 1989. zid, tj. utvrđena granica oko Zapadnog Berlina je u nekoliko navrata iznova građena i nadopunjavana dodatnim uređajima. 

Paralalno s gradnjom novih i sigurnijih zidova, pa tako i onog najpoznatijeg od betona, DDR vlasti su rušile stari, prvobitni zid od cigle. Izgleda da su pritom previdjele ovaj posljednji dio u četvrti Pankow. ”Zaboravljeni” dio zida se nalazi usred jednog šumarka koji je u vrijeme DDR-a slovio kao zabranjena zona jer je bio okružen Zapadnim Berlinom.

Ured za zaštitu spomenika isprva nije vjerovao ”nalazu” hobi povjesničara Bormanna. Naknadno se ispostavilo da su vlasti polazile od toga da je i ovaj, 80 metara dugi zid u međuvremenu demontiran kao i najveći ostatak Berlinskog zida čiji dijelovi se nalaze posvuda po svijetu. Sada bi Berlin mogao dobiti novu atrakciju. Spomen park Bernauer Strasse s ostacima zida godišnje posjeti preko milijun turista. 

Pogledajte i galeriju: Na dnu najvećeg jezera u svijetu otkrili tajnu skrivanu 3000 godina

Berlinski zid
1 / 8
Ostatke tvrđave stare čak 3000 godina pronašli su arheolozi u najvećem turskom jezeru Van koje se nalazi na istoku te države u istoimenoj pokrajini Van.
DUBOKO POD ZEMLJOM Nevjerojatan pronalazak, ovaj čovjek će zaraditi milijune! policija očevid dva tijela I policija potvrdila pronalazak ljudskih kostiju u Vukovaru i okolici Oland 'Otkriće godine' Hoće li pronalazak zlatnih novčića otkriti tajnu masakra na ovom otoku?
Hrvatski institut za financije
Put do poslovnog uspjeha
Usavršite svoje znanje u upravljanju projektima
  • Avatar nekakav
    nekakav:

    grci dobili konkurenciju! i 2.000 godina nakon propasti stare grčke, sparte, atene, krete, oni pronalaze izgubljene stihove i kojekakva djela iz tih vremena! tako su sad i nijemci, sa sve većim udjelom 'stranih' elemenata u arijevskoj krvi, počeli tražiti i ... prikaži još! začudo zbilja pronalaziti artefakte izgubljenih vremena, prohujalih s vihorom. a i mi svašta pronalazimo, mada tada hrvata nije bilo nigdje, ali si volimo uzeti dijelove tuđe kulture i proglašavati hrvatskim kulturnim naslijeđem. a stari car dioklecijan je, to svi znamo, bio hrvat! :) i mnogi rimski carevi, pola turskih sultana, sve su to hrvati. čak i sveti sava ima hrvatske krvi. :)

  • Deleted user:

    Poznato njemačko prezime