Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZBORI U AUSTRIJI

Desnica ruši veliku koaliciju narodnjaka i socijaldemokrata?

werner faymann,michael spindelegger,austrija (1)
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
26.09.2013.
u 20:00

Za naklonost birača bori se devet stranaka: SPÖ, ÖVP, FPÖ, BZÖ (Savez za budućnost Austrije), Stranka zelenih, Team Stronach, KPÖ (Komunistička stranka Austrije), Neos i Piratska stranka

Suočene s ispitivanjima javnog mnijenja koja im predviđaju gubitak glasova, vladajuće stranke velike koalicije socijaldemokrata (SPÖ) i narodnjaka (ÖVP) sa zebnjom očekuju nedjeljne parlamentarne izbore u Austriji. U svim anketama SPÖ i ÖVP dobivali su manje od 30 posto, što bi im moglo biti nedovoljno za obnovu parlamentarne većine, dok se s druge strane očekuje jačanje krajnje desne antiimigrantske Slobodarske stranke (FPÖ) te Stranke zelenih.

Sukob oko poreza i plaća

Za naklonost birača bori se devet stranaka: SPÖ, ÖVP, FPÖ, BZÖ (Savez za budućnost Austrije), Stranka zelenih, Team Stronach, KPÖ (Komunistička stranka Austrije), Neos i Piratska stranka. Posljednja anketa instituta ÖGM pokazuje da bi SPÖ mogao dobiti 27 posto glasova, ÖVP 22 posto, FPÖ bi se mogao približiti ÖVP-u, čak ga i ugroziti na drugom mjestu, zeleni dobivaju 14 posto, a Team Stronach kontroverznog austrijsko-kanadskog milijardera 6 posto.

Uz ovu petorku šansu za prelazak praga od 4 posto i ulazak u parlament imaju i Savez za budućnost Austrije (BZÖ) i Neos.

– Još je posve neodlučno 10 posto, odnosno više od pola milijuna birača – rekao je voditelj ÖGM-a Wolfgang Bachmayer ustvrdivši da vjerojatnost koalicije triju stranaka raste.

U TV sučeljavanju dvojice kancelarskih kandidata, socijaldemokratskog kancelara Wernera Faymanna i njegova izazivača, konzervativnog potkancelara Michaela Spindeleggera, vodila se žestoka borba za naklonost neodlučnih birača. Središnji kamen smutnje bila je Faymannova najava nove porezne reforme i uvođenje poreza za milijardere, na što Spindelegger, kako je istaknuo, “neće pristati” jer ugrožava gospodarski rast zemlje i otvaranje novih radnih mjesta te tjera austrijske bogataše da sklone svoj novac u inozemstvo. Uz poreze, velika ideološka neslaganja između SPÖ-a i ÖVP-a bila su uočljiva i u raspravi o minimalnoj radničkoj plaći i obrazovnom sustavu.

Analitičari tvrde da je ključno pitanje tko će s kime ući u koaliciju. Ako pobjedi Faymann, što većina anketa predviđa, otvaraju se dvije mogućnosti: obnova velike koalicije socijalista i narodnjaka u slučaju da osvoje parlamentarnu većinu, a to je prema ocjenama analitičara manje vjerojatno, te koalicija triju partnera: socijalista, narodnjaka i zelenih. Faymann je kategorički isključio krajnje desnu Slobodarsku stranku kao mogućeg koalicijskog partnera SPÖ-a.

Otvorene sve opcije

Narodna stranka ostavlja sve opcije otvorenima, ne isključujući nijednu stranku. Velika je zagonetka u kojoj će mjeri ojačati krajnji desničari Heinz-Christiana Strachea. Procjenjuje se da postoji mogućnost da Stracheova stranka zauzme drugo mjesto u austrijskoj politici – što bi značilo da je Narodna stranka (ÖVP) pala na treću poziciju, a pobjednički Faymann ostao bez koalicijskog partnera.

>> Na svim ulazima u Austriju žele postaviti Velikog brata

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije