Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koprivnica

Danica, Belupo i Carlsberg ostaju bez plina ako ne plate račune

\'pod 08 03 2004. koprivnica  interventni otkup...stoka...danica...mesnica...mesna industrija koprivnica  snimio: josip maljak\'
arhiv vl-a
17.03.2010.
u 16:05

Tri velike tvrtke duguju oko deset milijuna kuna za plin, vodu i kanalizaciju, još toliko duguje ostala industrija, a kućanstva su dužna čak 37 milijuna kn

Ne podmire li u sljedećih 15 dana koprivničkome komunalnom poduzeću Komunalcu višemilijunske dugove, Podravkina mesna industrija Danica i farmaceutska kompanija Belupo, kao i danska pivovara Carlsberg Croatia, mogle bi ostati bez opskrbe plinom.

Radikalne mjere

Po riječima šefa Komunalčeve uprave Josipa Pobija, te su tvornice među najvećim dužnicima. Komunalac u ovome trenutku od koprivničke industrije potražuje čak 20 milijuna kuna, od čega pola dugovanja otpada na Danicu, Belupo i Carlsberg.

Međutim, tvornice nisu i jedini neplatiše, već su na podužem popisu Komunalčevih dužnika i kućanstva, a nenaplaćena potraživanja već su dosegla 37 milijuna kuna.

– Stanje su pogoršali neočekivano duga i oštra zima, ali i više cijene plina, čime smo zasad najviše pogođeni mi u Komunalcu, jer po očitanju potrošnje moramo platiti isporučen plin dobavljačima za 15 dana i nema šanse da se to odgodi i za jedan dan – kazao je Pobi.

Zbog toga je Komunalac posegnuo za radikalnim mjerama naplate dugovanja. Za početak su neplatišama najavili isključenja već početkom sljedećeg mjeseca, nakon uskrsnih blagdana. Takve obavijesti odaslane su na adrese svih velikih potrošača, ali i onih iz široke potrošnje.

U Belupu ne poriču dugovanje, ali naglašavaju da se radi samo o računima za siječanj i veljaču. Šef uprave Stanislav Biondić jučer je poručio da će siječanjski dug podmiriti već danas, a ako to Komunalcu zatreba, platit će i račune iz veljače. Osim obustave dostave plina, tvrdokorni neplatiše mogu očekivati ovrhu, kazao je Pobi.

Ovrhe

To je već iskusila općina Rasinja, koja nije namirila račune za izgradnju vodovodne mreže. Na ime duga Komunalac je postao suvlasnikom mjesnog društvenog doma, a na sličan je način riješeno i potraživanje u iznosu od 840.000 kuna od koprivničke tvornice obuće Sloge u stečaju.

Ista bi sudbina mogla pogoditi i općine Peteranec te Legrad, ali i kućanstva, čiji dug neprestance raste. U Komunalcu kažu da su i dalje najsavjesniji u plaćanju računa - umirovljenici!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije