Naslovnica Vijesti Svijet

Dačić: Spremni smo uložiti maksimalne napore za normalizaciju odnosa odmah poslije izbora

O zakon o univerzalnoj jurisdikciji koji je na snazi u Srbiji, a Zagreb ga osporava, rekao je da je "temeljno razmatran u Europskoj komisiji (EK) koja je odbacila sve argumente i zahtjeve Hrvatske".
21. kolovoza 2016. u 18:19 23 komentara 1601 prikaza
ivica dačić
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Nekim koracima i izjavama svojih dužnosnika Hrvatska je ugrozila regionalnu stabilnost, rekao je u nedjelju srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić i poručio da Beograd "reagira na konkretne izjave i postupke" i spreman je uložiti napore za normalizaciju odnosa poslije izbora u Hrvatskoj.

"Mi smo spremni uložiti maksimalne napore za normalizaciju odnosa", rekao je Dačić na tiskovnoj konferenciji u Ministarstvu vanjskih poslova.

Ivica Dačić Odgovor Miri Kovaču Dačić: Vrijeme je da se EU izjasni dokle će tolerirati rehabilitiranje NDH i prijetnje Srbiji vučić Huškačke poruke Vučić nastavlja gdje je stao 90-ih s velikom Srbijom

Normalizaciju je teško postići "dok traje predizborna kampanja u Hrvatskoj", ocijenio je i poručio hrvatskim dužnosnicima "Nemojte lagati svoj narod jer time izazivate nestabilnost".

O zakon o univerzalnoj jurisdikciji koji je na snazi u Srbiji, a Zagreb ga osporava, rekao je da je "temeljno razmatran u Europskoj komisiji (EK) koja je odbacila sve argumente i zahtjeve Hrvatske".

Bolje bi bilo da hrvatski šef diplomacije Miro Kovač "i svi ostali prestanu obmanjivati hrvatsku javnost da je EK na njihovoj strani i da je Hrvatska dala nekakav ultimatum Srbiji", rekao je Dačić.

Kao argument je naveo da "univerzalnu jurisdikciju u zakonima i praksi primjenjuje 11 članica EU" -  Belgija, Češka, Danska, Finska, Francuska, Njemačka, Luksembrug, Nizozemska, Španjolska, Švedska i Velika Britanija.

Hrvatska nije procesuirala zločine, rekao je nadalje i ustvrdio  "da oni (Hrvati) to rade ne bi bilo potrebe da to radi netko drugi".

Da "tog zakona nije bilo nitko ne bi mogao biti optužen za Srebrenicu", ustvrdio je.

Dačić: Vučić nikome nije prijetio

Kritike iz Zagreba Dačić je nazvao "isključivo dijelom političke kampanje" pojedinih hrvatskih političara i poručio "Ako se to tko je veći Hrvat mjeri time tko više mrzi Srbiju - onda je to tragično za cijeli regiju".

Na govor srbijanskog premijera Aleksandra Vučića na obilježavanju 75 godina od osnutka koncentracijskog logora u Jasenovcu u Donjoj Gradini u BiH koji je optužio Hrvatsku za obnovu ustaštva reagirali su hrvatski dužnosnici, a Dačić se u nedjelju i na to referirao. 

“Vučić nikome nije prijetio kada je rekao da mi nećemo dozvoliti da se ponovi etničko čišćenje i progon našeg naroda i da bilo kakva rehabilitacija za nas nije prihvatljiva”, rekao je niječući da u politici Beograda postoji bilo kakav koncept Velike Srbije.

"NDH je bila do Zemuna. O kakvoj to Velikoj Srbiji onda govorimo? Kakav je to koncept Velike Srbije kada danas Srba u Hrvatskoj ima četiri posto, a do prije Oluje, po popisu iz 1981. bilo ih je 14 posto", zapitao je na tiskovnoj konferenciji.

Ocijenio je da aktualni prijepori na relaciji Zagreb-Beograd "nemaju nikakvu svrhu" ako postoji zajednički interes Srbije i Hrvatske, te da se nada kako su "ozbiljni razgovori" Srbije i Hrvatske mogući poslije hrvatskih izbora u rujnu.

>> Vučića i Srbiju najviše boli istina. To je Hrvatsko moćno oružje

Aktivni odmor
NEZABORAVNO ISKUSTVO
Oni se izležavaju na plaži, a ti letiš 60 metara iznad njih!

A1 izdvaja za Vas

  • jasno:

    u to ne sumnjam, znam da odmah nakon izbora odbacicete od sebe uspomene u Slobodana milosevica, i cetnistva..jer EU je ipak preslatka a sibir daleko...samo nisam jos siguran dalicete i dalje da branitelje Hrvatske da procesuirate sudski,i dali cete njih ... prikaži još! i dalje traziti nekakvim spiskovima "trazi se"

  • jasno:

    vlada Hrvatske je isto spremna, cim priznate agresiju, platite ratnu odstetu,i priznate kosovo ,da normalizuje odnose kakve vi zelite, ali prije toga obustavite potragu za Hrvatskim braniteljima, i odreknite se slobodana milosevica i njene politike 90-ih

  • BANZO:

    Može li daćić pripomoći da moj prijatelj iz Vukovara dobije nazad video rekorder i tv-gorenje???stereo.