Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bajićeva uzdanica

Cvitan smjenjuje Ž. Pokupec, ne napusti li tužiteljstvo, prijeti joj i stegovni postupak

željka pokupec
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/2
Autor
Ivanka Toma
07.02.2015.
u 19:05

Vođenje Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu preuzet će Dunja Pavliček kao vršiteljica dužnosti

Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan u petak je, i to već u osam sati ujutro, pozvao županijsku državnu odvjetnicu u Zagrebu Željku Pokupec i zatražio od nje da odstupi s dužnosti. Doznajemo to od dobro upućenih izvora u Državnom odvjetništvu koji kažu da će formalno razrješenje šefice zagrebačkog tužiteljstva uslijediti u ponedjeljak. Prva zamjenica Ž. Pokupec, Dunja Pavliček preuzet će vođenje Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu kao vršiteljica dužnosti dok se ne postavi novi šef. Saznali smo da Cvitan od Pokupec traži da napusti Državno odvjetništvo, a ne učini li to, nego odluči ostati zamjenica u zagrebačkom tužiteljstvu, protiv nje će pokrenuti stegovni postupak sa zahtjevom za razrješenje.

Signali da se povuče

Što je povod za takav potez glavnog državnog odvjetnika, nismo doznali, ali se govori da Cvitan protiv jedne od ključnih suradnica namjerava pokrenuti stegovni postupak zbog narušavanja sustava i integriteta Državnog odvjetništva. Pokupec je na funkciju županijske državne odvjetnice u Zagrebu postavio Mladen Bajić i u njegovu je mandatu, uz USKOK, kojemu je do promocije u prvog tužitelja u zemlji na čelu bio Cvitan, Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu bilo jedna od ključnih karika u sustavu. Pokupec se pak isticala kao primjer uzorne šefice koja je dobro ustrojila svoje tužiteljstvo, a usto i sama neposredno radila na predmetima. Njezin rad bio je ocjenjivan najboljim ocjenama, a dobivala je i priznanja. No, nakon promjene na čelu DORH-a promijenio se i stav prema Pokupec. Vrlo brzo se u državnoodvjetničkim krugovima počelo govoriti da nije našla zajednički jezik s Cvitanom, a uslijedile su priče da ne uživa povjerenje novog šefa, da je sve više signala iz kojih zaključuje kako bi joj bilo bolje da se povuče pa se čak spekuliralo i da bi protiv nje mogao biti pokrenut kazneni postupak.

Rad na predmetu Gavrilović

Osobe bliske šefici zagrebačkog tužiteljstva tvrdile su da je stvar u tome što nije po volji novome šefu, i da joj se pošto-poto nastoji nešto napakirati. Pokupec je navodno bila odlučna zadržati se na funkciji dok ju se ne istjera, jer bi u protivnom pristala na stav novog šefa da ne radi dobro svoj posao. Na kraju se to i dogodilo. Što je konkretno izazvalo smjenu trebalo bi se saznati u ponedjeljak kad bi DORH mogao izaći u javnost s više pojedinosti. Inače, jedan od zadnjih krupnijih predmeta na kojima je radila Ž. Pokupec priprema je optužnice protiv Đure Gavrilovića i to zbog ratnog profiterstva počinjenog prilikom kupnje tvornice. Premda je Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu otvorilo taj predmet, prebačen je u nadležnost USKOK-a koji je i podigao optužnicu.

>>Mirko Smoljić tvrdi da ga je Željka Pokupec prisilila da tereti Primorca

>>Za DORH, policiju i suce, svi nismo jednaki

Komentara 46

RU
rudvanvart
19:32 07.02.2015.

Cvitan je Milanovićev sluga koji zataškava kriminal Milanovića i osoba oko njega kao što su Zmajlović, brat Krešimir, Antešić, Ranko Ostojić itd.

Avatar nula
nula
19:58 07.02.2015.

Ako se ne varam , ovo je prvi put da se spominje u medijima gosp Cvitan, od svog imenovanja. Ovo treba nesto da znaci ....

DU
Deleted user
19:25 07.02.2015.

Pa tko tu koga? Nije li ona dala ostavku zbog njegovog nedostatka povjerenja?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije