Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na Srebrnjaku spasili dvije djevojčice

Curici iz pluća izvadili komadić oraha od kojeg je dobila tešku upalu

beba
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
1/3
18.03.2016.
u 21:15

Zahvat je bio osjetljiv. Malo dijete se anestezijom mora potpuno uspavati, a onda mu se bronhoskopom promjera tri milimetra ulazi u dišni put

Pedijatrica je čula šumove u disanju 18-mjesečne djevojčice, a kad su je roditelji odveli na Rebro, tamo su joj utvrdili samo upalu pluća. No na Srebrnjaku su malenoj izvadili komadić oraha koji je udahnula, a on je upao u dišni kanal i uzrokovao upalu praćenu visokom temperaturom!

Pet tjedana borbe s upalom

Malena se oporavlja, jučer su je premjestili s odjela za intenzivnu njegu gdje leži od srijede, kada je zahvat uspješno napravljen, nakon što se dijete 72 sata mučilo, otežano disalo i kašljucalo, a usnice joj povremeno poplavjele.

– Starija kći jela je orahe u nedjelju, a mlađu ne možeš spriječiti da radi isto. Zna žvakati, to nije problem. Tata ju je htio dići sa stepenice, a ona je htjela natrag i zabacila je pritom glavu. Očito je tada udahnula komadić, ali zakašljala se i sve je bilo u redu – kazala nam je djetetova mama J. B. iz Zagreba. U ponedjeljak je bila u vrtiću, povremeno bi kašljucala, ali ništa strašno. Navečer joj je donja usnica poplavjela, a ona počela pomalo hroptati. Odveli su je pedijatrici, koja je čula šumove pri disanju, inhalirala je i preporučila da je vode u Klaićevu ili na Srebrnjak ako se za sat vremena ne smiri. Sa Srebrnjaka su je poslali u KBC Zagreb, gdje su napravili rendgensko snimanje. Dok su čekali nalaz, djetetu je temperatura skočila na gotovo 40 stupnjeva. Snimka je pokazala infiltrat na desnom plućnom krilu, ali ne i strano tijelo. Nisu imali slobodan krevet, poslali su ih na Srebrnjak. Ujutro je napravljena bronhoskopija i uspjeli su izvaditi komadić oraha koji se, razmekšan, pri vađenju mrvio. – Kad god postoji sumnja na strano tijelo, mora se napraviti bronhoskopija. Liječnik mora vjerovati roditelju kad iskaže sumnju da je dijete udahnulo strano tijelo, ne smije je zanemariti niti ga smije zavarati ako je djetetu trenutačno dobro. Djeca u dobi do dvije godine ne znaju reći što im je. Trpaju sve u usta, roditelj vrisne: Ne!, a dijete se prepadne i udahne – govori iskusna otorinolaringologinja prim. dr. Duška Markov Glavaš koja je obavila zahvat. Vrlo osjetljiv, jer se malo dijete anestezijom mora potpuno uspavati, a onda mu se bronhoskopom promjera tri milimetra ulazi u dišni put koji je jednako toliko širok. Na Srebrnjaku su prije dva tjedna imali sličan slučaj – 14-mjesečnu djevojčicu iz Šibenika koja je udahnula komadić treseta i čak se pet tjedana borila s upalom pluća!

Koja bolnica operira djecu

Oba su slučaja, srećom, dobro završila, ali svima je u sjećanju 18-mjesečna Mia Antunović koja je prije četiri godine umrla nakon što je udahnula zrno graha i ono zapelo u bronhu. Nije bilo jasno koja je bolnica opremljena za zahvate na djeci i izgubilo se dragocjeno vrijeme. Nevjerojatno, ali ni danas situacija nije bolja.

– U Hrvatskoj se dječja otorina ne vrednuje, nego se dječji odjeli otorinolaringologije zatvaraju i spajaju s odjelima za odrasle, a to je protivno Konvenciji o pravima djece – navodi prim. Markov Glavaš, koja je 14 godina vodila takav dječji odjel u KBC Zagreb, a i predsjednica je otorinolaringološkog dječijeg društva. Na Srebrnjaku su se, međutim, ekipirali i opremili za takve zahvate.

– Novi je ministar sklon rješavanju pitanja objedinjenih hitnih bolničkih prijama, a mi nudimo jedan vid rješenja, no to treba certificirati i ugovoriti, kako bi timovi radili 24 sata – poručuje ravnatelj Srebrnjaka dr. Boro Nogalo

>> Novi liječnik na jednom od najljepših otoka: 'Idem na Mljet jer ću tamo naći sebe' 

>> Napravili venu i spasili život

Komentara 3

TH
than
23:54 18.03.2016.

Ovo valjda sluzi da izdizemo zravstvo. Eto kakve je zdravstvo kod nas. Zenu ugrizla pacijentica. Otisla u dom zdravlja, ne moze, otisla na hitnu u bolnicu, tamo dobila preporuku da ceka i da se prepise to i to (naravno lijecni obiteljske nije prepisao to, nego nesto daleko jeftinije, a ljekarna to nije imala pa je cekala 3 dana), a za cjepivo, pa nemaju cjepiva protiv tetanusa. Javite se za 48 sati opet, ako bude problema, a za 48 sati tek radi obiteljski lijecnik koji kao treba prepisati tu terapiju.... Onaj tko je bolestan kod nas, bolje da umre ili da ima u zalihama antibiotike i sam ih uzima. Ima vecu sansu da ce prezivjeti, nego s nasim ljecnicima. Mada mozda oni i nisu krivi, vec HZZ koji ih tjera da sto vise odugovlace, pa tko prezivi...

EK
EksilkroateTS
00:00 19.03.2016.

Hvala Bogu da je malena opet bolje i da će ozdraviti! Ipak nisu svi dobri doktori otišli iz HR.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije