Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ovo je beba heroj, rođena sa samo 450 grama. Sada zdrava ide kući!

Ovo je prva takva operacija izvedena u tako ranoj životnoj dobi i zahtijevala je tehnički besprijekornu kiruršku izvedbu, vrhunski vođenu anesteziju i poslijeoperativnu intenzivnu njegu.
18. svibnja 2018. u 13:08 8 komentara 18065 prikaza
Beba Maša
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

U Klinici za dječje bolesti Zagreb u Klaićevoj tim liječnika pod vodstvom kirurga Stjepana Višnjića, pročelnika Zavoda za abdominalnu kirurgiju Klinike, izveo je kompleksnu abdominalnu operaciju na prijevremeno rođenoj djevojčici Maši koja je u tom trenutku težila tek 450 grama, a nakon pet mjeseci borbe, višestrukih operacija i rekonstrukcije crijeva, u petak je otpuštena kao zdrava beba.

Goran Roić Ravnatelj Goran Roić: Drugi slučaj u svijetu: Spasili smo bebu rođenu s 450 grama

Djevojčica je u KBC-u Sestre milosrdnice rođena 22. prosinca u 27. tjednu, tri mjeseca ranije. Beba je rođena na zadak i imala je samo 450 grama, a to je značilo da mora hitno na respirator. No, jedini koji bolnica ima već je bio zauzet, pa je posudbom pomogao KBC Zagreb. 

Beba Maša
1 / 14
Beba Maša

Nakon tjedan dana javile su se komplikacije i sedmog dana života Maša je zaprimljena u Klaićevu s dijagnozom nekrotizirajućeg enterokolitisa toksične upale crijeva s višestrukim perforacijama.

Kako je bila riječ o iznimno malom novorođenčetu, sedam puta manjem od uobičajene porođajne težine koja je 3500 grama i kojemu je svaka sekunda bila važna za preživljavanje, kompleksnu operaciju resekcije crijeva i derivacije stolice liječnički tim izveo je u rekordnom roku.

Hanna Hollins Ovo se ne viđa često Već je na ultrazvuku začudila majku, a kada se rodila, svi su pričali samo o jednom

Ovo je prva takva operacija izvedena u tako ranoj životnoj dobi i zahtijevala je tehnički besprijekornu kiruršku izvedbu, vrhunski vođenu anesteziju i postoperativnu intenzivnu njegu.

Tijekom prvih pet mjeseci života, djevojčica je podvrgnuta i drugim zahvatima – laserskoj operaciji oba oka, kateterizaciji srca i rekonstrukciji crijeva i trbušne stijenke.

 

Kirurg Stjepan Višnjić, pročelnik Zavoda za abdominalnu kirurgiju Klinike, rekao je da su uvidom u medicinske bibliografske baze podataka prema traženim parametrima abdominalne kirurgije starosti bebe i porođajne težine, dobili još dvije djevojčice koje su preživjele tu kompleksnu operaciju - Emiliju iz Njemačke i Abigeal iz Engleske.

Multidisciplinarnom liječničkom timu odličje Hrvatskog liječničkog zbora 

"Sve tri bebe od prvog dana bile su pravi borci i mogu se smatrati čudima moderne medicine", rekao je Višnjić.

"Današnji dan je velik i važan za sve tri bolnice koje su sudjelovale u spašavanju djevojčice Maše, ali i za hrvatsku medicinu. Integriranim pristupom multidiscipliniranog liječničkog tima spasili smo vrijedan ljudski život i to je uspjeh svjetskog razmjera", rekao je ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb Goran Roić.

Mi-8 Hitna pomoć 'Život majke i bebe ugrožen je u slučaju poroda u helikopterima Mi-8'

Izvijestio je i da će timu koji je sudjelovao u liječenju Maše biti dodijeljeno odličje Hrvatskog liječničkog zbora.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić čestitao je liječničkom timu Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj, KBC-u Sestre milosrdnice i KBC-u Zagreb na iznimnom pothvatu.

"Potvrdili ste da je hrvatska medicina, ponajprije zahvaljujući znanju, vještini, entuzijazmu pojedinaca koji bezrezervno daju najviše što se može dati, na razini svjetske medicine. Također, potvrđuje se da postoji nasušna potreba napraviti Nacionalnu dječju bolnicu s rodilištem i ne vidim ni jedan razlog da ne napravimo kao fazu A Nacionalnu dječju bolnicu i Nacionalnu sveučilišnu bolnicu", kazao je Kujundžić.

majka i beba Nije znala Izgleda zastrašujuće: Majka poljubila dijete u usta pa mu prenijela virus Dijete na pregledu, pedijatar Medicinska struka tvrdi: Ako maknete pedijatre, skrb o djeci vraćate unatrag Milan Kujundžić Stažiranje ostaje Kujundžić: Ako je stav većine za stažiranje liječnika, neka tako ostane
mutni poslovi državne tajnice
USKOK godinu dana prisluškivao kako Rimac tvrtkama sređuje dozvole i poticaje
Renault Zoe
U POTRAZI
Od Samobora do Ivanić Grada: Kako smo tražili najbolje jagode?
  • ilijan1a:

    Sve najbolje Mašo bubice!

  • Dabiša:

    Mašo, svako dobro u životu, srećo malena. Liječnicima zasluženo priznanje.

  • Immanuell:

    Beba jest heroj, ali pravi heroji su liječnički tim, a posebno dr Stjepan Višnjić. Da je više takvih praktičara u većini segmenata organizacije društva na vrhunskoj razini u Hrvatskoj gdje bi nam bio kraj........