Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ako maknete pedijatre, skrb o djeci vraćate unatrag

Praksa u EU: djecu liječe obiteljski doktori, pedijatar ili oboje.
08. svibnja 2018. u 11:20 1 komentara 1299 prikaza
Dijete na pregledu, pedijatar
Foto: Thinkstock
Pogledajte galeriju 1/2

Sporna izmjena koja u novom Zakonu o zdravstvenoj zaštiti daje mogućnost da na primarnoj razini neke djelatnosti “nestanu” otvorila je polemiku unutar struke sa glavnim pitanjem – trebaju li nam, da tako kažemo, u domovima zdravlja pedijatri?

Prvi dan novog načina rada liječnika obiteljske medicine dr. Ivice Cvetkovića Zdravstveni sustav Privatnici zainteresirani isključivo za unosnije ordinacije s puno pacijenata

Zakonski preopćenit i diskutabilan članak, o kojemu je pisao Večernji list, dopušta da njegovim prihvaćanjem bude ozakonjen izostanak pojedinih, logično manje brojnih, specijalista na primarnoj razini zdravstvene zaštite. Na to su upozorili upravo pedijatri, kojih i jest najmanji broj te kojih već i danas nedostaje. Uputili su, podsjetimo, zahtjev za izmjenu članka koji određuje da će kadrovske normative primarnoj odrediti ministar zdravstva posebnim pravilnikom uz mišljenje nadležnih komora.

Sporan je i drugi članak koji nabraja što sve “može” umjesto “mora” biti u primarnoj, a sve je to na površinu iznijelo evidentno razilaženje u pitanju treba li hrvatsko zdravstvo zadržati primarnu medicinu kakvu ima? Obiteljski liječnici o ovoj temi jasno su rekli da je pedijatar na primarnoj razini ostao samo još u Hrvatskoj te da djecu odavno u Europi liječe obiteljski doktori. Međutim, to ipak ne stoji jer je činjenica je da taj sustav prilično različit – obiteljski liječnik djecu liječi uglavnom u sjevernim zemljama, neke zemlje imaju kombinirani sustav pedijatarsko-obiteljski, a dio upravo poput nas – primarne pedijatre.

Tim se varijacijama bavi(o) konzorcij europskih pedijatrijskih stručnih udruženja koji su evidentirali da zbog manjka pedijatara sve više njihov posao obavljaju doktori opće prakse uz nedovoljno obrazovanje iz pedijatrije, koje traje prosječno četiri mjeseca. Zbog manjka pedijatara i u pojedinim dijelovima Hrvatske djecu liječe obiteljski liječnici, koji su ionako već opterećeni velikim brojem pacijenata i administracijom.

Milan Kujundžić Stažiranje ostaje Kujundžić: Ako je stav većine za stažiranje liječnika, neka tako ostane

Za ministra zdravstva prof. dr. sc. Milana Kujundžića nema dvojbe:

– Da pedijatri na primarnoj razini liječe djecu, visoki je standard koji imamo u Hrvatskoj i koji ćemo nastojati zadržati i protežirati da ljudi dobivaju specijalizacije. Dobre stvari trebamo sačuvati – jasan je ministar Kujundžić.

Standard je to koji, kako navodi dr. Ilonka Artuković, prva dopredsjednica Društva za socijalnu i preventivnu pedijatriju, daje rezultate:

– Dok nam prenatalni mortalitet (prva 4 tjedna života) raste, ostatak dojenačkog mortaliteta, za koji su odgovorni primarni pedijatri, na razini je najrazvijenijih zemalja EU. Na to nas obvezuje i Povelja o pravima djeteta, a koju je u svoju Nacionalnu strategiju ugradila Vlada RH. Pedijatri u primarnoj jesu i moraju ostati nositelji zdravstvene zaštite djece predškolske dobi – kaže dr. Artuković napominjući da će, ako pedijatri postanu nepotrebni na primarnoj razini, to biti vraćanje hrvatske pedijatrije desetljeća unatrag.

Milan Kujundžić Milan Kujundžić: Rijetki na Hitnoj službi provedu cijeli staž, ali demokratski je razgovarati liječnik Privatizacija Tko je prvi na redu: pacijent koji plaća ili osiguranik? Mrsić i Avberšek na konferenciji o prijedlogu Zakona o zdravstvenoj zaštiti IZMJENE ZAKONA Mirando Mrsić: Jasno NE privatizaciji zdravstvenog sustava!
''Prometne zgode i nezgode''
Neobična scena u garaži šoping centra u Splitu: 'Može li ta minijatura uopće pokrenuti ovu grdosiju?'
Mercedes više nije san
Mercedes više nije san
Kvalitetnim izborom goriva do novog Mercedesa: Lojalnost koja se isplati
  • Važna obavijest

    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Aedes2017:

    Ukinuti pedijatra ? Svakako ! Ukinuti ,,pametne lijekove ? Svakako !Ukinuti asistente u nastavi ? Svakako ! Ukinuti Suvagove asistente ? Svakako ? Ukinuti Hitnu medicinu ? Svakako ! U nedjelju,na Hitnoj na Rebru se čekalo 8 (osam) sati . ... prikaži još!. ,, Konačno rješenje ,, za bolesne ? S v a k a k o !