Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UN opominje nizozemce

'Crni pomagači svetog Nikole politički su nekorektni'

sveti nikola
Deutsche Welle screenshot
06.12.2013.
u 09:45

Sveti Nikola blagdan je kojem se vesela djeca cijeloga svijeta. U Nizozemskoj se slavi dan ranije, 5. prosinca, i ima svoje pomoćnike, crne boje kože. Djeci njihova put ne smeta, no UN-u je sporna, jer smatra da su oni ostatak robovlasničke povijesti

Sveti Nikola je diljem kršćanskoga svijeta blagdan kojemu se osobito vesele djeca. U većini zemalja se slavi 6. prosinca, u Nizozemskoj 5. prosinca.

U nekim zemljama sveti Nikola darove ili šibe djeci ostavlja u čarape, u nekima u čizme, u jednima je manje, a u drugima više darežljiv. Najpompoznije se zacijelo slavi u Nizozemskoj gdje je to prava narodna fešta.

Ali, nizozemski sveti Nikola ima posebne pomoćnike, crne klaunove koji djeci dijele slatkiše. Djeci njihova boja kože ne smeta, ali smeta Ujedinjenim narodima. UN-ovi stručnjaci tvrde da su takozvani "Crni Petri" ostatak robovlasničke povijesti i kao takvi "politički nekorektni".

 

Komentara 7

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
12:13 06.12.2013.

Hm, da se to tako radi u Hrvatskoj, UN bi valjda djecu pomočnike koji dijele slatkiše proglasio, - crnom legijom, a Sveti Nikola bi valjda bio poglavnik. Neki birokrati stvarno vide probleme tamo gdje ih nema.

Avatar fijolica
fijolica
10:26 06.12.2013.

Pazi, pomažu sv. Nikoli dijeleći djeci slatkiše. Što je u tome uvredljivo i sporno? Baš su zgodni.

NE
neboiznadzagreba
12:13 06.12.2013.

Da li je politički korektno , ako ih UN ne zabrani, nazivati ove crne pomoćnike Afroeuropljani ? Da li je i izraz "crni vrag" politički nekorektan, jer može imati negativne asocijacije ? UN-u bi bilo pametnije da pomaže gladnoj dijecioj dijeci Afrike, a ne da se zamara narodnim običajima .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije