Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ćorić: Najava premijera je konzistentna politika plaća u javnom sektoru

Upitan je li pravedno da se povećava plaća jednako svima i onima koji rade dobro i onima koji rade loše, Ćorić je rekao da je sustav plaća u javnim i državnim službama jasno definiran i  tu nema uzmaka
17. listopada 2019. u 10:19 4 komentara 159 prikaza
Tomislav Ćorić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić izjavio je u četvrtak da najava premijera Andreja Plenkovića o povišici javnim i državnim službenicima nije popuštanje u izbornoj godini, već konzistentna politika plaća u javnom sektoru, koju ova Vlada vodi od 2016. godine.

Štrajk Kako žive hrvatski učitelji: 'Živim s roditeljima, ta plaća mi onemogućuje da sama plaćam podstanarstvo'

Premijer Andrej Plenković najavio je jučer u Saboru da će Vlada ponuditi povećanje plaća u idućoj godini od 6,12 posto svim državnim i javnim službenicima, u tri vala povećanja po 2 posto, zbog čega se odgađa smanjenje stope PDV-a za jedan postotni bod koje je bilo planirano od 1. siječnja.

"Jučer ste čuli o čemu se radi, nema tu popuštanja. Je li popuštanje bilo povećanje plaća u tri navrata od dva postotna boda tijekom 2017. godine ili je povećanje plaća od nešto više od pet postotnih bodova tijekom ove godine bilo popuštanje, ja ne bih rekao. Ja bih rekao da je riječ o konzistentnoj politici Vlade odnosno o konzistentnoj politici plaća. Ona se u javnom sektoru vodi od 2016. kad smo preuzeli odgovornost", rekao je Ćorić prije sjednice Vlade na pitanje radi li se o popuštanju u izbornoj godini. 

Upitan je li pravedno da se povećava plaća jednako svima i onima koji rade dobro i onima koji rade loše, Ćorić je rekao da je sustav plaća u javnim i državnim službama jasno definiran i  tu nema uzmaka, a do redefiniranja plaća može doći kreiranjem novog zakonskog okvira, do kojeg još nije došlo.

Blaženka Divjak na otvorenju nadogradnje OŠ dr. Mate Demarina i školske dvorane u Medulinu Ministrica Divjak: 'Povećanje plaća bez promjene uredbe o koeficijentima ne bi bilo dobro'

"Dok je to tako, tu jednostavno govorimo o povećanju osnovice za sve. Eventualna evaluacija, a do koje bi trebalo doći, je nešto što treba biti plod malo ozbiljnije analize, a do sada se to nikada nije učinilo do kraja i to je vrlo težak posao", rekao je Ćorić. 

Smatra da štrajk nema smisla. "Imamo povećanje od šest postotnih bodova, ali i najavu kreiranja radne skupine, odnosno posebnog povjerenstva koje će analizirati sve koeficijente u javnim i državnim službama jer sustav koeficijenata ima svojih nelogičnosti", rekao je Ćorić. 

Na novinarsku tvrdnju da štrajk ima smisla jer sindikati traže povećanje koeficijenata, a u Vladi im podižu osnovicu Ćorić je ponovio da nema smisla. 

"To povećanje koeficijenata kao takvo treba se odnositi na sve one kod kojih postoje nelogičnosti u koeficijentima, a to sigurno nije samo u sektoru obrazovanja. Dopustite da povećanje koeficijenata bude plod analize, a ne plod nečijeg zahtijevanja", rekao je Ćorić.

Marija Vučković Povećanje plaća Ministrica Vučković o povećanju plaća: Nema revolucije, samo evolucija

Smatra da je svačije pravo da štrajka, ali je siguran da sindikati mogu razaznati kolike su granice u kojima se mogu njihovi zahtjevi kretati, a dvoznamenkaste cifre jednostavno to nisu.

Proveli smo jedan radni dan u adventskoj kućici
Nema predaje
Proveli smo jedan radni dan u adventskoj kućici: Radila sam kao BioManijak
  • JOHNNY:

    Sustav plaća u javnim i državnim službama ne samo da je jasno definiran, nego se određuje zakonom... neki očito misle da se zakoni mogu mijenjati preko noći i to kako tko zahtijeva.. pa neće moći

  • JOHNNY:

    S obzirom da se narod najviše žali upravo na "rad države", zar nije onda povećanje plaća u javnom sektoru upravo jedna vrste pozitivne motivacije za službenike kako bi još savjesnije i odgovornije obavljali svoj posao?

  • magdalenakristo:

    Danima zlostavljate sve građane ove države, zlostavljate našu djecu koja najviše ispaštaju! Prekinite s ovim glupostima i prihvatite i ovo više nego velikodušno povećanje!