Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kako žive hrvatski učitelji:

'Živim s roditeljima, ta plaća mi onemogućuje da sama plaćam podstanarstvo'

Štrajk
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/5
17.10.2019.
u 09:57

Ja sam i mama i tata i psiholog i sve što treba i učenicima i roditeljima. Danas moramo sve znati, kaže jedna profesorica

Nastavlja se cirkularni štrajk nastavnika. Danas se štrajka u četiri županije: Zadarskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Karlovačkoj i Sisačko-moslavačkoj.

"To je bila jedna velika sreća. Završila sam hrvatski i engleski i unatoč slanju molbi nisam dobivala odgovore. Kada se raspiše natječaj, on je već raspisan za nekoga, nije lako dobiti posao u školi", rekla je profesorica engleskog jezika u OŠ Milana Langa u Bregani Nikolina Vidović za RTL-ovu Potragu koja posljednjih šest mjeseci radi u školi. Fakultet je završila prije više od dvije godine.

No, posrećilo se kaže, pa je došla kao zamjena. Potom je učiteljica koju je mijenjala otišla u mirovinu, a ona je dobila posao. No, i prije nego što je dobila posao u školi, morala je raditi.

"Radila sam kao prevoditeljica. No, moja ljubav je učionica, bila sam samo s računalom i nisam dobila onu nagradu koju dobivam u razredu. Nije me toliko ispunjavalo, a imala sam veću plaću, ali ovo je ono što volim raditi. Birala sam srcem, a ne praktično", rekla je profesorica Nikolina. Danas radi za 5200 kuna.

"Živim s roditeljima, ta plaća mi onemogućuje da sama plaćam podstanarstvo, jer ne znam od čega bih živjela. Roditelji me spašavaju, da imam dvoje djece ne znam kako bih. Ovako mogu uštedjeti za neke svoje osnovne stvari", rekla je profesorica Nikolina.

Sada ima status učiteljice pripravnice. Nakon godinu dana staža taj će se status promijeniti. "Bit će tako dok ne položim stručni ispit, pa ću se približiti iznosu od šest i tako će biti dulje vrijeme", rekla je Nikolina.

Meri Matušin nastavnica je tjelesnog. Da joj plaća naraste za nešto više od 2000 kuna, od one početne, čekala je punih 28 godina. Kroz to vrijeme, kaže, bilo je svega.

"Većina plaće išla je na ratu stana, danas je drukčije, ali i dalje ne možeš živjeti samo od tog posla. Imala sam ljeta kad sam radila nekoliko godina bez dana godišnjeg. Čak 17, 18 godina radila sam vrlo intenzivno.  Fitness i aerobik godinama, imala sam obrt u turizmu, pekla sam fritule, onda sam se bavila pripremama za ispite, sa studentima, subote mi nikada nisu slobodne, to su natjecanja s djecom", rekla je profesorica tjelesnog odgoja u I. gimnaziji u Zagrebu Meri Matušin.

Svakih pet godina u školi je moguće napredovati. Od mentora do savjetnika. Meri je treći put potvrdila svoj savjetnički status koji joj, uz godine staža, donosi veću plaću.  

"Prije nekoliko godina smanjila sam poslove, osjećam teret godina, lakše nekako uspijevam s tim. Još tih nekoliko poslova plus ovaj osnovni stvarno vas iscrpi, bilo bi najbolje da se čovjek da 110 posto u ono što radi i da je za to dobro plaćen ako dobro radi svoj posao – sve ovo drugo vas grebe i s pedeset godina jako ste umorni", rekla je profesorica Meri.

"Moj radni dan počinje buđenjem negdje oko pola sedam. U 7 i 15 sam u školi, to je stvar navike, da pripremim računalo, kartu, popijem kavu i u osam uđem u razred. Onda kreće nastava ovisno o rasporedu", rekla je profesorica povijesti u OŠ Milana Langa u Bregani Sanja Rapljenović.

A kad nastava povijesti i geografije ovoj učiteljici sa statusom savjetnice i tridesetogodišnjim stažem završi, može kući, ali tamo, kaže, nosi i posao. Čeka je ili ispravljanje testova, priprema vježbi i predavanja. Uza sav posao ona je još i razrednica.

"Ja sam i mama i tata i psiholog i sve što treba i učenicima i roditeljima. Danas moramo sve znati. Imam sedam razreda po 23 učenika, a za svakog treba znati jel' jeo, jel' čist, jesu li roditelji zaposleni, to mi otežava i stavlja pritisak. Nekoj djeci ti si jedina svjetla točka. Malo im olakšate život", objašnjava profesorica Sanja.

Video: Konferencija za medije sindikata u školstvu na temu današnje izjave Premijera o povišici plaće

 

Ključne riječi

Komentara 26

Avatar rubinet
rubinet
13:34 17.10.2019.

"Živim s roditeljima, ta plaća mi onemogućuje da sama plaćam podstanarstvo." Draga intelektualko,evo Ti savjeta kako podebljati proračun: tijekom ona ljetna /skoro/tri neradna mjeseca radi na hrvatskoj obali. Ili drugdje. A ne parazitirati kod roditelja. Pozdrav.

DU
dugonja66
12:12 17.10.2019.

akako inda zivu radnik u tekstulnoj i slicnim industrijama sa 3500 kunaplace i jis mora dati toliko drzavi za te neradnike uhljebe i nista koristi

Avatar southman
southman
10:48 17.10.2019.

Znači kada položi stručni ispit imati će 6.000 kn. Moja kćerka je doktorantica također za 6.000 kn i bez problema sa tom plaćom živi u podstanarstvu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije