Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Računanje vremena

Ništa od ukidanja pomicanja sata iduće godine, to će se vjerojatno dogoditi tek 2021.

Pomicanje sata
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
29.10.2018.
u 19:13

Ministri prometa na sastanku u Grazu zaključili su da je sljedeća godina prekratak rok za odluku hoće li države članice zadržati zimsko ili ljetno vrijeme

Pomicanje sata na zimsko računanje vremena, što smo napravili prije dva dana, ipak, po svemu sudeći, neće biti zadnji put kako se to očekivalo i najavljivalo. Naime, iako je Europska komisija planirala od proljeća sljedeće godine ukinuti zimsko i ljetno računanje vremena, nakon današnjeg neformalnog sastanka ministara prometa EU u Grazu sve je izvjesnije da će se to odgoditi do 2021.

Glavni je razlog nemogućnost postizanja dogovora među članicama o tome koje bi vrijeme trajno zadržale. Tako je austrijski ministar prometa Norbert Hofer novinarima nakon sastanka sa svojim kolegama izjavio da je 2019. prerani rok za takvu odluku te da je austrijski prijedlog da se prelazak na trajno zimsko ili ljetno vrijeme prebaci na 2021. dobio široku podršku ministara prometa EU. Kao jedan od argumenata za odgodu naveo je da u avioindustriji tvrde kako im je za prilagodbu na trajno zimsko ili ljetno vrijeme potrebno 18 mjeseci pripreme.

– Većina je zemalja za ukidanje promjene vremena. Tri su zemlje pri tome bile skeptične, a jedna je izrazila zabrinutost da bismo mogli završiti s različitim vremenskim zonama – rekao je Hofer.

Te tri skeptične zemlje su Velika Britanija, Švedska i Poljska. Sljedeći službeni sastanak ministara prometa EU bit će održan 3. prosinca. EK pak želi da svaka od vlada članica EU odluči do travnja 2019. u kojoj vremenskoj zoni želi biti trajno – ili da u listopadu 2019. odluče ostati u ljetnom vremenu tijekom cijele godine ili da pomaknu svoje satove posljednji put na stalno zimsko vrijeme. No povjerenica za promet Violeta Bulc izjavila je danas da ipak možda treba više vremena za tu odluku.

Hrvatsku je na sastanku u Grazu predstavljala državna tajnica za promet Nikolina Branjac. RH nije službeno iznijela svoj stav je li za ljetno ili zimsko vrijeme, no neslužbeno smo za ljetno prvenstveno zbog turizma. U Croatia Airlinesu pak objašnjavaju da je na razini industrije zračnog prijevoza planiranje reda letenja određeno sezonama, koje je odredila udruga IATA (International Air Transportation Association). Tako postoji sezona zimskog te ljetnog reda letenja. Prijelaz iz zimske u ljetnu sezonu uvijek je zadnjeg vikenda u ožujku, a prijelaz iz ljetne u zimsku zadnji vikend u listopadu, kao što se do sada i pomicao sat na ljetno, odnosno zimsko vrijeme.

S obzirom na to da zrakoplovi, kažu u CA, tijekom letova katkad mijenjaju vremenske zone, planiranje letova uvijek se obavlja uz primjenu standardnog GMT vremena, koje se zatim preračunava u lokalno vrijeme polaska i dolaska leta. Stoga odluka o pomicanju, odnosno nepomicanju lokalnog vremena ne čini razliku u planiranju. Kako CA većinu letova obavlja unutar EU, utjecaj pomicanja sata za kompaniju je malen. Zbog povezanih letova preko velikih europskih čvorišta, a imajući u vidu potražnju i broj putnika u ljetnim i zimskim mjesecima, u CA prednost daju zadržavanju postojećeg stanja i lokalnih vremena u ljetnim mjesecima.

Pogledajte video o misterioznim ljudima - tko su zelena djeca, svjedokinja Kennedyjeva ubojstva...

Komentara 12

Avatar Juki
Juki
15:14 29.10.2018.

Postoji normalno i ljetno računanje vremena. Koje god izabrali danje svjetlo će zimi i dalje trajati kratko, a ljeti dugo.

DA
DarthVader
18:21 29.10.2018.

Postoji samo ormalno vrijeme. A to je ovo koje opet od nedjelje imamo. Sve drugo su pricice za djecicu. Ali vjerovao sam da ce do toga doci da nece biti nikakvih promjena u normalu. Zaista me taj usrani EU ne iznenadjuje. Dno dna.

MA
Matrix5
20:20 29.10.2018.

Shvatili su možda da pomicanjem kazaljki ništa bitno nismo dobili osim duljeg dana.Sve one floskule o uštedi sada padaju u vodu.Glasam za zimsko jer to je solarno vrijeme

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije