Naslovnica Vijesti Svijet

Jedni bi sve po starom, drugi zimsko, a treći ljetno računanje

Europska komisija predložila je samo ukidanje postojećeg režima, ali nisu dali prijedlog kakvo je računanje, ljetno ili zimsko, prihvatljivo
27. listopada 2018. u 15:53 7 komentara 954 prikaza
Računanje vremena
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Prema zamisli Europske komisije, večeras će biti jedno od posljednjih pomicanja satova prije, no što se režim obvezne polugodišnje izmjene ljetnog i zimskog računanja vremena zauvijek ukine u EU, a vrijeme se počne računati samo po jednom, ili ljetnom ili zimskom modelu, trajno.

Pomicanje sata i spavanje Zimsko računanje vremena Ni sami ne znate zašto se pomiče sat? Ovo su istine i laži o toj pojavi

No, čini se će stupanje takve odluke na snagu još malo pričekati jer, kad je zamisao Komisije stigla u Vijeće EU i kad su države članice ovoga ponedjeljka po prvi put povele o tome raspravu, ispostavilo se da odluka nije tako jednostavna.

Najmasovnije savjetovanje

Komisija je, naime, predložila ukidanje postojećeg režima izmjene ljetnog i zimskog računanja vremena, ali nije predložila kakvo bi računanje, ljetno ili zimsko, trebalo postati trajno. To je ostavila samim državama članicama. A nekim državama više se sviđa trajno ostati na zimskom (Slovačka je jedna od njih koja se već sada tako izjasnila), dok se drugim državama više sviđa trajno ostati na ljetnom računanju vremena (Njemačka i Austrija su navodno među njima, a i u Hrvatskoj je veća sklonost ljetnom računanju).

U nedjelju pomičemo kazaljke Ovu nedjelju Završava ljetno računanje vremena - spavat ćemo duže, ali ćemo se vraćati kući po mraku

Mnoge države jednostavno se nisu još odlučile, smatraju da je prerano za izjašnjavanje za ljetno ili za zimsko, iako podržavaju osnovnu zamisao Komisije da se odabere jedno od ta dva računanja, odnosno da se prekine praksa pomicanja satova dvaput godišnje. Portugal je jedina država koja se zasad, u ovoj ranoj fazi, izjasnila protiv mijenjanja postojećeg režima. Portugalci smatraju da pomicanje sata dvaput godišnje nije loše rješenje.

Sve su zapravo “zakuhali” Finci. Prošle je godine u peticiji u Finskoj prikupljeno 70 tisuća potpisa za ukidanje pomicanja sata, a to su potom podržali i zastupnici u finskom parlamentu. No, kad su shvatili da kao država članica EU ne mogu tu odluku donijeti sami, tad su preusmjerili peticiju na Europsku komisiju u Bruxellesu, koja je, nakon rasprave u Europskom parlamentu koja je također pokazala sklonost velikog broja zastupnika prema promjeni režima pomicanja sata, provela javno savjetovanje na tu temu.

Pomicanje sata POMICANJE SATA Prednosti i mane: Treba li Hrvatska izabrati ljetno ili zimsko računanje vremena?

Čak 4,6 milijuna odgovora pristiglo je u sklopu tog, najmasovnijeg od svih javnih savjetovanja u povijesti EU, i 84 posto ispitanika izjasnilo se za ukidanje postojećeg režima izmjene ljetnog i zimskog računanja vremena. Uzorak ispitanika nije baš reprezentativan, jer je 70 posto njih iz Njemačke, no Komisija je iz rezultata iščitala da je građanima EU stalo do toga da se pomicanje sata svakih pola godine ukine, pa je to i predložila. Kao razlog za ukidanje pomicanja sata, najčešće se koristi argument štetnog djelovanja na zdravlje ljudi i životinja.

Granice vremenskih zona

No, iako je Komisija zamislila da se odluka donese do europskih izbora u svibnju 2019., nakon prve rasprave među državama članicama u Vijeću EU diplomatski izvori govore o pomicanju rokova za ovu odluku o pomicanju sata: države će tek do kraja 2019. morati reći jesu li za trajno ljetno ili trajno zimsko računanje vremena, a primjena odluke bila bi tek od 2021., kaže jedan naš izvor iz EU.

Pomicanje sata Napuštamo dva načina računanja vremena Ljetno vrijeme krade sat svjetla

Svim državama stalo je do toga da se, kakva god odluka bude donesena, ne stvaraju dodatne granice vremenskih zona unutar EU i da se ne kompliciraju nepotrebno stvari za funkcioniranje jedinstvenog tržišta. Vijeće EU odlučuje o ovom prijedlogu u formatu ministara prometa, a oni će o tome, kako doznajemo, razgovarati na neformalnom sastanku u austrijskom Grazu sljedećeg tjedna. Hrvatsko ministarstvo i Vlada nisu odgovorili jučer na naš upit o tome hoće li službeni hrvatski stav biti skloniji ostanku u ljetnom ili u zimskom računanju vremena, no neslužbeno nam je nekoliko upućenih izvora reklo da je Hrvatska sklonija ostanku u ljetnom.

Finska i Danska za zimsko računanje

U javnom savjetovanju 89 posto ispitanika iz Hrvatske izjasnilo se za ukidanje pomicanja sata, a oko pitanja preferiraju li ostanak na ljetnom ili na zimskom računanju vremena, ispitanici iz Hrvatske podijelili su se na oko 52-53 posto za ljetno, 36-37 posto za zimsko, dok 10-ak posto nije znalo odgovoriti.

U Portugalu, Cipru i Poljskoj najviše je ispitanika bilo za ljetno računanje (svugdje iznad 70 posto), a u korist zimskog u Finskoj, Danskoj i Nizozemskoj (svugdje iznad 45 posto).

>> Pogledajte što sve morate znati "ljetnom" i "zimskom" računanju vremena

Putokaz za najljepše plaže na Pagu
Najljepše plaže na Pagu
Istražite koje su najljepše plaže i pronađite one koje će vam najbolje odgovarati

A1 izdvaja za Vas

  • ObrenM:

    Najbolje je kako je Bog dao.Znaci kako je bilo prije pomicanja satova.

  • Deleted user:

    Zašto se jednostavno ne vrati vrijeme za pola sata pa neka tako ostane na pola.?

  • aabbcc:

    Nije mi poznato da jos u nekoj vremenskoj zoni na svijetu ima takvih budala koji ne znaju ni kako bi vrijeme racunali i kuda sat pomjerali..