Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vijenci i kaktusi

Ćirilica u Vukovaru je poznata, stara udbaška provokacija

'28.05.2012., Zagreb - Festival europske kratke price, razgovor pisaca o Hrvatsko-srpskim odnosima u Booksi. Ivana Simic Bodrozic Photo: Borna Filic/PIXSELL'
'Borna Filic/PIXSELL'
Autor
Ivan Starčević
08.09.2013.
u 21:00

Probuditi u ljudima strah za vlastiti život optužujući druge, provjeren je recept primijenjen u Srbiji uoči rata, kada se tri godine potpuno bez racionalnog temelja pisalo o opasnosti što prijeti od Hrvatske

DNEVNIK 3

Nedjelja, HRT 1, 22.58

Voditelj Đurica Drobac je medicinska senzacija. Na licu mu se vidi da nam želi reći kako mu govorenje zadaje neku plemenitu bol koja bi stala u dvije riječi Majer-Golikove gospođe Ane Šafranek upućene g. Fuliru: dosta patim. Afektacija muškarca Drobca primjerena je onoj Vlatka Cvrtile, njegova gosta u emisiji, koji je iz hrvatske mravlje perspektive izvolio nešto bajati o tome hoće li Amerika ili ne će napasti sirijskog diktatora Asada, u čiju obranu se uskokodakala cjelokupna naša i svjetska ljevica. Cvrtilin veleumni zaključak, dostojan je njegova novog zaposlenja (sad je on veliki dekan Veleučilišta VERN): "Obama si je, recimo tako, uzeo jedan mali predah." Bilo bi zanimljivo znati, da je bar to Drobac pitao, je li veleučilišni veledekan tako, nama kao maloj djeci, govorio i g. Stjepanu Mesiću, kad je od njega primao savjetničku plaću.

Kaktus

DNEVNIK

Ponedjeljak, HRT 1, 19.30

HRT-ov dnevnik je konačno bolji od dnevnika Nove TV i to zbog izjava Vukovaraca što su svojom dramatičnošću dominirale u odličnom reportažnom prilogu o razbijanju latinično-ćiriličnih natpisa. Izjave su davale žrtve nečuvenih zločina, poslije kojih je slijedilo dvadeset godina ravnodušnosti i nepravde hrvatske vlade prema Vukovaru. "To je ono u što ti ljudi udaraju čekićem", rekla je književnica i Vukovarka Ivana Simić Bodrožić u utorak u Dnevniku 3. Prije točno 110 godina, pjesma kaže bilo je to godine devetsto-i-treće, seljaci su u Zaprešiću skinuli mađarsku zastavu i posvuda po Hrvatskoj ploče na mađarskom, a vjerojatno se i tada našlo onih koji su tumačili da Hrvati zapravo mrze mađarski jezik, tj. da su šovinisti i ekstremisti.

Vijenac

HANŽEKOVIĆEV MEMORIJAL

Utorak, HRT 2, 17.55

"Hanžek" godinama gradi reputaciju natjecanja na koje atletičari vole dolaziti, kao i skijaši na Bandić-Kostelićevu "Snježnu kraljicu". To je reportera Stjepana Baloga navelo na specijalan vid podrške. Počeo se rugati atletičaru Davidu Oliveru čim ga je spazio na startu utrke 110 m s preponama, koja je zaštitni znak memorijala (pravnik Boris Hanžeković, član HŠK "Concordia" kojeg su u travnju 1945. u Jasenovcu ubile ustaše, bio je i trkač na 110 m s preponama). Na sve to će Balog kojeg je iznenadio novinarski bilten s podacima o sudionicima utrke: he-he, gle ovog, David Oliver, već šesti put je u Zagrebu i ni jednom nije pobijedio, he-he-he. Naravno da je Oliver baš sad pobijedio i da se Balog nije ispričao.

Kaktus

BUJICA

Srijeda, MrežaTV, 20.00

Kad su razbijene ploče s ćirilicom, počele su medijske orgije "desničara". Dok po TV emisijama sjede svaki na svojoj bačvici baruta, nijedan da se sjeti da ćirilica u Vukovaru podsjeća na stare UDBA-ške i KOS-ovske provokacije. Vladine ćirilične ploče postavljene su u ponedjeljak zorom da istog dana budu razbijene iz straha za vlastiti život, što je recept provjeren i primijenjen u Srbiji uoči rata, kada se tri godine, bez ikakvog racionalnog temelja, iz tjedna u tjedan u "Politici" pisalo o opasnosti što prijeti od Hrvatske. Voditelj Bujanec rezervistički se uzbudio kao da će biti rata, pa je i večeras poveo jednu od svojih unaprijed izgubljenih bitaka s hrvatskim jezikom. Nije se mogao odlučiti između ćiriličnih natpisa i napisa, pa je čas govorio jedno čas drugo i na kraju se predao: promumljao bi nešto između.

Kaktus

HRVATSKA UŽIVO

Četvrtak, HRT 1, 17.15

Davor Bernardić želi biti predsjednik zagrebačkog SDP-a. Na pitanja urednice Maje Sever odgovara prebrzo, u neprekidnom i jednoličnom nizu rečenica, bez stanki i naglasaka. Razumjelo se kad je rekao da jako puno radi, ali se i vidjelo, po patnjama konca koji mu drži srednji gumb na sakou, da jako puno i jede. Najednom se ukazala neprimjereno odjevena ženska osoba. To je nekad slavna gđa Aleksandra Kolarić, kandidatkinja za Dacekovu potpredsjednicu. Nju šira javnost percipira kao osobu koja godinama uzalud traži uhljebljenje. I ona govori na isti način, što znači da oboje pojma nemaju o javnom komuniciranju, navodnoj gospođinoj struci. Usred intervjua začuo se tresak: na kamen Iblerova trga konobaru je pao limeni poslužavnik. Na skorim unutarstranačkim izborima ovo dvoje past će nešto tiše.

Vijenac

NOGOMET: SRBIJA - HRVATSKA

Petak, HRT 2, 20.00

Da nije bilo objektivnosti novinara Josipa Šarića, koji je uoči utakmice ponovio ono što je popodne rekao u "Hrvatskoj uživo" (da u Srbiji, koja je već ispala, utakmica nikog ne zanima), morali bismo vjerovati HRT-u i ostalim našim televizijama koje su opet sve složno napuhavale i ovu običnu utakmičicu u nešto sudbonosno. Velimir Bujanec s MrežeTV je u srijedu najavio da odmah poslije sutrašnje svoje "Bujice" hita za Vukovar gdje će skupno promatrati utakmicu. HRT-ov Damir Smrtić najavio je utakmicu kao "veliko rivalstvo, ne samo sportsko". Utakmicu je s naše strane totalno nestručno vodio bivši bek Igor Štimac, još jedan iz niza slušača na trenerskom fakultetu g. Zdravka Mamića koji o nogometu pojma nema. Štimac je igračima naredio da "svu inicijativu prepuste protivniku", što su oni na svoju sramotu i učinili i jedva izvukli neriješeno.

Kaktus

ZOOM ZAGREB

Subota, Z 1, 9.15

Uz voditelja, koji je Zagrepčanin i vukovarski branitelj (Branko Kuzele), sjede tri žene u crnini. Gđa Barica Spudić je Zagrepčanka čiji je ubijeni sin bio branitelj Vukovara. Gđa Violeta Antolić je Vukovarka koja se borila na Sajmištu. Gđa Ružica Budimir je udovica čiji je muž poginuo braneći rodni Vukovar. Pogodila ga je granata iz tenka na kojem je bila crvena zvijezda. Njeni susjedi su pustili brade i nosili četničke kokarde. Kad se vratila iz progonstva zatekla je srušenu i zapaljenu kuću na kojoj je ćirilicom pisalo ovo je Srbija. Vlado Iljkić javio se iz Stožera za obranu hrvatskog Vukovara i rekao ono što nismo čuli na većim televizijama: za uvođenje ćiriličnih natpisa nije bitna jedna trećina srpskog stanovništva, dovoljan je i jedan posto, ako su odnosi dvaju naroda dobri. Nisu, kaže gđa Budimir, jer Srbi ne žele ćirilicu, nego to netko drugi nas sada provocira, a to je naša vlada.  

Vijenac

>> Milanović napokon priznao da će 'Perkovićev zakon' biti povučen

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije