Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uoči sastanka

Vukovarcima dosta! 'Zar smo dosad živjeli u laži?'

vukovar
Goran Ferbežar/PIXSELL
17.10.2013.
u 07:38

Atmosfera straha: 
Čuju se glasine da se Srbi spremaju na odlazak iz grada zbog nesigurnosti

Nakon tjedana napetosti, prosvjeda, nasilnih skidanja dvojezičnih ploča i prave invazije pripadnika interventne policije na grad, sve oči Vukovaraca danas će biti uperene prema sastanku premijera Zorana Milanovića i predstavnika Stožera za obranu hrvatskog Vukovara. Bit će to prvi službeni sastanak predstavnika Vlade i Stožera, na kojem će se razgovarati o uvođenju dvojezičnosti i primjeni ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina u Vukovaru.

Prijetnje i mržnja

Svi se nadaju razumnom i brzom riješenju kako bi se tenzije što prije spustile i kako bi grad i njegovi građani mogli nastaviti normalno živjeti. Obični Vukovarci najvećim dijelom složni su da je pitanje ćirilice prije svega političko pitanje kao i da Vukovar ima mnogo većih problema kao što su nezaposlenost, siromaštvo, odlazak mladih i slično, a koji su sada stavljeni u drugi plan. Spominju i nesigurnost dijela građana, strah, vraćanje u 90. godine zbog nekih izjava… Jer, neke izjave idu tako daleko da straše pa se čuju glasine da su brojni Srbi zbog nesigurnosti i atmosfere spremni napustiti grad te da ih u tome sprječava samo činjenica što nemaju kamo otići.

Građani se nadaju da će sada kad je atmosfera došla gotovo do točke pucanja, sve zainteresirane strane, ali i nadležni napokon preuzeti odgovornost i razmišljati prije svega o boljitku grada i budućnosti svojih obitelji i djece. Neki se ipak nikako ne mogu riješiti osjećaja da su godinama unazad živjeli u nekom lažnom svijetu misleći kako se suživot i odnosi između Hrvata i Srba razvijaju u pravom smjeru te da je trebalo samo jedno ovakvo pitanje da se ponovno čuju riječi prijetnje i progovori mržnja.

Na pitanje o najavljenom sastanku premijera Zorana Milanovića s predstavnicima Stožera za obranu Vukovara jučer u Saboru predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je da bi volio da se problem dvojezičnih ploča riješi te da će HDZ podržati ako premijer i branitelji nađu zajednički jezik. No, kritizirao je premijerove riječi da o Vukovaru želi razgovarati samo s Vukovarcima.

Nije promislio

– Nije promislio prije nego što je to rekao, Vukovar su branili ljudi iz cijele Hrvatske, Zagrepčani, Varaždinci, Splićani, Sinjani, Imoćani... Njima odreći pravo da imaju emocije prema Vukovaru je zločesto – rekao je.

>> Karamarko: Neka bude onako kako to Vukovarci žele

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije