Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nema mira

U Vukovaru ponovno skinute dvojezične ploče!

'02.09.2013., Vukovar - Pocelo je postavljanje dvojezicnih ploca s ispisanim latinicnim i cirilicnim pismom. Prve ploce postavljene su oko pola 6 ujutro na zgradu policije i zgradu Porezne uprave. Tre
Foto: Goran Ferbežar/Pixsell
1/4
19.10.2013.
u 22:59

Iz Stožera kažu da je na sastanku premijer upoznat sa mnogim stvarima u Vukovaru kao i da je konačno uvidio da je popis stanovništva falsificiran.

U subotu oko 21 sat ponovno su skinute dvojezične ploče i to sa zgrade Ureda državne uprave. Zasad se ne zna počinitelj. Policija inače više ne osigurava zgrade na kojima se nalaze dvojezične ploče. Ta odluka je donesena u četvrtak kada su se sastali predstavnici Stožera za obranu hrvatskog Vukovara i premijer Zoran Milanović.

Stožer: Nije dogovoreno da se postavljene dvojezične ploče više neće skidati

Ranije tijekom večeri iz Stožera su priopćili da je razgovor s premijerom Zoranom Milanovićem bio otvoren i demokratski, ali nije dogovoreno da se postavljene dvojezične ploče više neće skidati. To je izmišljotina. Stožer za obranu hrvatskog Vukovara niti može niti hoće čuvati protustavno i protuzakonito postavljene ploče, navode iz Stožera koji, kako kažu, žele i na ovaj način ukazati javnosti na dogovoreno s premijerom, ali i prigovoriti na izvještavanje dijela medija.

Kažu i da je na sastanku premijer upoznat sa mnogim stvarima u Vukovaru kao i da je konačno uvidio da je popis stanovništva falsificiran. Ističu i kako ne žele čekati dodatnih devet mjeseci da premijer sebe i svoju Vladu stavlja iznad zakona i Ustava kršeći članke 8 i 16 Ustava.

- Vukovar je mjesto posebnog pijeteta i to će biti službeno, ovako ili onako, ističu iz Stožera koji medijima prigovaraju i da poslije sastanka sa premijerom prešutili njihove glavne poruke Vladi, premijeru i hrvatskoj javnosti!!!

Podsjećaju da se tijekom razgovora sa premijerom, uz kojega su bili ministri Matić i Kotromanović kao i gradonačelnik Vukovara Sabo, razgovaralo zakonodavno, moralni, etički, žrtvoslovno uz mnoge osobne priče s obzirom da su brojne vukovarske obitelji i pojedinci podnijeli velike žrtve tijekom agresije na Vukovar i Hrvatsku kroz imovinu i živote članova svojih obitelji.

- Nisu to bili nikakvi trgovački dogovori, niti su oni bili mogući i svako insinuiranje u tom smislu u stvari govori o tome kako i koliko nerazumijevanja, da ne kažem nedobronamjernosti i danas ima među nama. Treba znati da u izaslanstvu Stožera nije postojala osoba koja bi bila ovlaštena ili uopće mogla pristati na postavljene dvojezične ploče, a pogotovu to nisu ovi koji se spominju jer ničim nisu dali naslutiti da se u njih treba sumnjati, tvrde iz Stožera.

Dogovoreni daljnji razgovori

Inače, odmah poslije sastanka premijer Milanović i predstavnici Stožera izašli su pred novinare koje su upoznali sa dijelovima razgovora ali i činjenicom da je sigurnosna procjena takva da će se policija i policijske ograde skloniti sa ulica. Isto je napravljeno odmah poslije sastanka tako da postavljene dvojezične ploče više ne čuva policija. Isto tako dogovoreni su i daljnji razgovori.

Govoreći o očekivanjima u iduće runde razgovora iz Stožera navode kako od Vlade i premijera očekuju da razmotre njihove argumente i zahtjeve koje su im uručili, u uvjerenju da nikome nije zabranjeno da ostvari cilj Vukovara kao mjesta posebnog pijeteta, te izuzimanje Vukovara od dvojezičnosti i izvođenja himne Republike Srbije, ali i drugih poznatih ciljeva. Inače, dan poslije sastanka u Vukovaru dopredsjednik Stožera Drago Adžaga, koji je jedan od inicijatora i idejnih začetnika njegovog osnovanja, podnio je ostavku na članstvo. Pojasnio je da ostavku podnosi iz moralnih razloga i jer je nezadovoljan razgovorima u Vukovaru.

>>Policija više neće čuvati ploče, Josić: Grad će ponovno prodisati

>>Pupovac: Karamarko stvara imaginarne neprijatelje

>>Jašarević: Stožer zaziva Oluju kao metodu etničkog čišćenja

Komentara 1

NI
nikola29
20:35 11.11.2013.

Politicari nemaju pojma kako pokrenut privredu pa se prepucavaju sa narodom. Sto se tice cirilice nemam nista protiv nikog ali ako zivis u necijoj drzavi to i postivaj. Netreba nikakvih posebnih ploca na stranim jezicima ili pismima svaka drzava imaa svoj jezik i svoje pismo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije